Hyvinvointi

Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

Vaginan mikrobiomin häiriöitä on pidetty liian yksinkertaisina ja banaaleina ongelmina, eikä tutkimukseen ole panostettu, sanoo professori Jorma Paavonen.

Vaginan mikrobiomin häiriöt voivat olla naiselle iso ongelma. Lääketiede on kuitenkin suhtautunut niihin jossain määrin yliolkaisesti tai vähätellen, sanoo professori Jorma Paavonen.

Suuri osa nais­ten lääkäri­käynneistä johtuu hänen mu­kaansa epä­normaalista valko­vuodosta: Valko­vuoto haisee kalamaiselta tai se voi olla poikkeuksellisen runsasta ja väriltään kellertävää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ongelmien taustalla on usein bakteerivaginoosi eli bakteeriflooran häiriötila tai vakavampi tulehdustila div.

”Koska niitä on pidetty simppelinä ja banaalina ongelmana, tieteelliseen tutkimukseen ei ole panostettu tarpeeksi”, Paavonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on valitettavaa, koska nämä häiriöt vaikuttavat niin monen naisen elämänlaatuun. Vaginan oireet voivat olla suuri murhe.

Jorma Paavosen ja Kolumbian yliopiston professorin Robert Brunhamin aihetta koskeva katsausartikkeli on vastikään julkaistu arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä.

Bakteerivaginoosi on todella yleinen ja aiheuttaa äärimmäisen ikäviä oireita. Se haittaa elämänlaatua ja voi aiheuttaa ongelmia seksielämään ja parisuhteeseen. Se myös uusii helposti, mikä saattaa tehdä naisesta jopa terveyspalveluiden suurkuluttajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Monet potilaat ovat turhautuneita ja masentuneita.”

Miehellä vastaavaa oiretta tai tautia ei ole.

”Se ei suinkaan tarkoita, etteikö seksikontakteilla olisi vaikutusta emättimen mikrobiomin häiriöihin vaikkei näitä tauteja seksitauteina pidetäkään”, Paavonen huomauttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuosina tutkijat ovat kiinnostuneet elimistön mikrobiomin muutoksista, joilla on havaittu olevan suuri merkitys ihmisen koko terveyteen, suurempi kuin aiemmin on luultu.

”Vagina on dynaaminen ekosysteemi ja sen mikrobiomi toimii vuorovaikutuksessa naisen koko elimistön kanssa. On tärkeää saada lisää tietoa siitä, millainen vaikutus tällä on naisen fysiologiaan, lisääntymisterveyteen, immuunipuolustukseen ja tautitaakkaan ylipäätään”, Paavonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bakteerivaginoosin oire on maitomainen valkovuoto, jossa on kalaa muistuttava haju. Normaali valkovuoto ei haise juuri lainkaan.

”Haju kertoo siitä, että emättimen pH on epänormaalin korkea, hajubakteerit ovat syrjäyttäneet terveen emättimen laktobasillit eli maitohappobakteerit ja että mikrobien määrä on ainakin tuhatkertainen verrattuna tilanteeseen terveessä emättimessä”, Paavonen toteaa.

Bakteerivaginoosin on kokenut suuri osa naisista. Sitä esiintyy esimerkiksi raskaana olevista jopa 15 prosentilla, opiskelijaterveydenhuollon käyttäjistä jopa 25 prosentilla ja sukupuolitautiklinikoiden potilaista jopa 40 prosentilla.

Bakteerivaginoosi aiheuttaa myös tautitaakkaa. Sillä on yhteys raskaushäiriöihin, se voi aiheuttaa sisäsynnytintulehduksia tai vaikeuttaa hedelmöityshoitojen onnistumista. Se saattaa myös lisätä tulehdusriskiä erityisesti gynekologisten leikkausten ja muiden gynekologisten toimenpiteiden yhteydessä.

Mistä bakteerivaginoosi tulee – sitä ei Paavosen mukaan tarkkaan tiedetä. Oireita aiheuttavaa bakteeria on etsitty jo 1950-luvulta, mutta sellaista ei ole onnistuttu löytämään.

Tutkijat puhuvatkin emättimen ekosysteemin häiriöstä tai dysbioosista, jossa terveet maitohappobakteerit ovat hävinneet ja tilalle on tullut ”hajubakteereita”.

Oireyhtymä on osin perinnöllinen. Sen esiintyvyydellä on myös yhteys seksuaaliseen aktiivisuuteen.

Partnerin hoitaminen ei kuitenkaan tutkimusten mukaan estä vaginoosin uusimista naisella. ”Tämä on yllättävää. Asiaa olisi syytä tutkia enemmän”, Paavonen sanoo.

Bakteerivaginoosia hoidetaan pääasiassa metronidatsolilla ja klindamysiinillä, jotka ovat mikrobilääkkeitä.

”Pääsääntöisesti suositaan paikallishoitoja, jolloin sivuvaikutukset ovat vähäisempiä”, Paavonen sanoo.

Bakteerivaginoosi uusii helposti. Silloin suositaan pidempää, niin sanottua estohoitoa.

Toinen, vaginoosia vakavampi vaginan mikrobihäiriö on div-oireyhtymä (desquamative inflammatory vaginitis), jota on kutsuttu myös krooniseksi vaginatulehdukseksi.

Sen oireena on runsas, suttaava, tuhriva ja kellertävä valkovuoto. Väri kertoo, että vuodossa on todella paljon valkosoluja eli se on märkäistä. Vaginan limakalvolla voi näkyä tulehduksen merkkinä punaisia täpliä.

”Tästä oireyhtymästä tiedetään edelleen aivan liian vähän. Moni uskoo, ettei sellaista ole olemassa”, Paavonen kertoo.

Div-oireyhtymässä vaginassa on ”pahoja bakteereja”, esimerkiksi streptokokkia ja kolibakteeria. Jos div-oireyhtymää esiintyy raskauden aikana, se voi altistaa vastasyntyneen vakavalle tulehdukselle eli sepsikselle.

Tulehdusta hoidetaan paikallisesti klindamysiini-antibiootilla ja sitä ehkäistään parhaiten esimerkiksi kerran viikossa käytettävällä estolääkkeellä.

Tulehdusta hoidetaan paikallisesti klindamysiini-mikrobilääkkeellä ja uusimisia ehkäistään parhaiten kerran viikossa käytettävällä estohoidolla. ”Joskus tulehdus on niin raju että on pakko käyttää paikallista kortisonia lisäksi”, Paavonen sanoo.

Yksi syy siihen, että vaginan mikrobiomin häiriöt tunnetaan huonosti, on Paavosen mukaan se, että niiden diagnosointiin ei ole olemassa hyvää, nopeaa ja yksinkertaista laboratoriotestiä.

Paavosella on kuitenkin pätevä keino emättimen mikrobiomin häiriöiden tunnistamiseen: valomikroskooppi.

Sen avulla lääkäri voi tehdä diagnoosin heti ja ilman bakteerinäytteitä tai geenitestejä. Diagnoosin tekemiseen riittää valkovuotonäyte, tippa keittosuolaa sekä pieni peitinlasi.

”Mikroskooppinäkymä kertoo heti, onko kyseessä bakteerivaginoosi tai div”, Paavonen toteaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  2. 2

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  3. 3

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  4. 4

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  5. 5

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa

  8. 8

   Suosittu keikka­paikka Nosturi puretaan, ja luvatusta korvaajasta ei ole tietoakaan – ”Helsingin parhaille paikoille on tulossa hiljaisia mausoleumeja”

  9. 9

   Rovaniemellä hälytys suuresta ilma­liikenne­onnettomuuden vaarasta – ”Kone on tullut turvallisesti alas”

  10. 10

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  5. 5

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää