Hyvinvointi

Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

Kynttilöiden terveysriskit nousevat julkisuuteen aina joulun alla, mutta voiko niiden polttoa pitää yhtä haitallisena kuin passiivista tupakointia, kuten on väitetty? Kysyimme asiantuntijoilta.

Mistä on kyse?

”Kynttilöiden runsas polttaminen voi olla jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi.”

Tämä näkemys on esiintynyt mediassa säännöllisen epäsäännöllisesti – HS:n jutussa vuonna 2013, Ylellä vuotta myöhemmin ja tänäkin syksynä ainakin Iltalehden marraskuisessa jutussa sekä Trendi-lehden numerossa 8/2018

Passiivisen tupakoinnin vaaroja meille on korostettu aina, ja niistä kertovat lukuisat tutkimukset. Lapsuusaikana se altistaa keuhkosairauksille, se voi edistää dementiaa ja tappaa vuosittain satojatuhansia ihmisiä.

Pitääkö paikkansa?


Riippuu hieman siitä, miten asiaa tarkastelee, toteavat HS:n haastattelemat asiantuntijat. Kynttilästä kyllä irtoaa samantapaisia pienhiukkasia kuin tupakoinnista, ja kynttilöiden polton on todettu huonontavan sisäilman laatua selvästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisaalta kynttilöitä poltetaan enimmäkseen niin harvoin, että kokonaisuutena vaikutus jää perusterveen ihmisen kohdalla yleensä erittäin pieniksi. Tilannetta voi muuttaa esimerkiksi sairaus, ikä tai se, minkä kokoisessa huoneessa kynttilöitä polttaa. Tarkka vastaus riippuu siis olosuhteista.

Näin HS kävi väitteen läpi:

Selvitimme asiaa soittamalla kahdelle asiantuntijalle, ympäristöterveyden dosentille Raimo O. Saloselle Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) ja Helsingin yliopiston kansanterveystieteen professorille Juha Pekkaselle.

Heidän mukaansa kynttilän ja tupakan rinnastus perustuu siihen, että molemmista lähteistä syntyvät päästöt ovat kemialliselta koostumukseltaan hyvin samanlaista. Kyse on kiinteän biomassan epätäydellisestä palamisesta, jossa syntyvät pienhiukkaset pääsevät syvälle keuhkoihin ja osa haitta-aineista verenkiertoonkin.

THL:n Salonen kertoo, että asuinhuoneiden hiukkaspitoisuudet ovat tutkimuksissa olleet hyvin samanlaisia passiivisen tupakoinnin ja kynttilöiden polton aikana.

Ei kuitenkaan ole olemassa tutkimusta, jossa olisi verrattu passiivisen tupakoinnin ja kynttilän polton aiheuttamia pienhiukkaspitoisuuksia samoissa olosuhteissa. Arviot kynttilöiden aiheuttamista terveyshaitoista perustuvat siis epäsuoriin päätelmiin, sanoo Helsingin yliopiston Juha Pekkanen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rinnastus perustuu sille olettamalle, että kynttilästä tulevat pienhiukkaset ovat yhtä haitallisia kuin tupakanpoltosta tai liikenteestä. Nimenomaan kynttilän polton vaikutuksia on kuitenkin vaikea todentaa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vertaus on siis siinä mielessä virheellinen, että tyypillisesti passiiviselle tupakoinnille altistutaan pidempiä aikoja kuin kynttilöiden poltolle.

”Keskeistä on, että yleensä kynttilöitä poltetaan vain muutamina päivinä vuodessa. Jos kuitenkin vuoden joka ikinen päivä poltat sisällä useita huonosti palavia kynttilöitä, on mahdollista, että haitat ovat samaa luokkaa kuin passiivisesta tupakoinnista”, Pekkanen sanoo.

Riskit ovat kumulatiivisia: vaatisi vuosien tai vuosikymmenten toistuvan altistumisen ennen kuin vakava sairaus voi kehittyä.


Uskaltaako kynttilöitä siis polttaa täysin huoletta?

Perusterve ihminen tuskin kokee mitään haittaa, jos kynttilöiden poltto ei ole ”aivan tolkutonta”, Salonen sanoo. Kyse on korkeintaan itsestään ohimenevistä lievistä oireista, kuten nenän ja kurkun ärsytyksestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kynttilöiden poltosta syntyvien hiukkaspäästöjen terveysvaikutuksia ei kuitenkaan voida väestötasolla tutkia luotettavasti, koska kodin sisätiloihin muodostuviin pitoisuuksiin ja asukkaiden altistumiseen vaikuttavat useat samanaikaiset tekijät kuten kynttilöiden laatuerot, huoneen koko ja asunnon ilmanvaihto.

Niin sanotut herkät väestöryhmät eli esimerkiksi vanhukset, pienet lapset sekä allergikot ja astmaatikot reagoivat usein jo kymmenesosapitoisuuksiin verrattuna terveisiin henkilöihin. Heille runsas kynttilöiden poltto voi aiheuttaa omalle sairaudelle tyypillisten oireiden kuten hengenahdistuksen pahenemista, mikä voi tarvita lisälääkitystä.

Salosen mukaan muutaman kynttilän poltosta kontrolloiduissa olosuhteissa mitatut huoneilman pienhiukkaspitoisuudet ovat suurimmillaan asettuneet tasolle, joka on ollut kymmenkertainen Helsingin liikenneympäristöjen keskimääräiseen vuosipitoisuuteen verrattuna ja jonka ulkoilmanlaadun indeksi määrittelee tuntitasolla erittäin huonoksi.

Kynttilöiden vaikutus sisäilman laatuun johtuu luultavasti pääasiassa siitä, että polttopäästöjä ei johdeta minkäänlaiseen savujenpoistohormiin, kuten esimerkiksi takkaa poltettaessa. Kynttilänpolton pienhiukkaset ja kaasumaiset päästöt tulevat suoraan huoneessa oleskelevien hengitysilmaan.

On siis mahdollista, että muutama kynttilä todella heikentää huoneen tai pienen kodin sisäilman laatua terveyden kannalta merkittävästi.

Keskeistä onkin altistuksen suuruus: jos perusterve ihminen polttaa muutamaa kynttilää pari tuntia illassa muutaman kerran viikossa, haittoja tuskin on.

Salosen mukaan runsas kynttilöiden poltto voi kuitenkin herkillä pikkulapsilla lisätä taipumusta toistuviin bakteeriperäisiin keuhkoputkentulehdukseen tai korvatulehduksiin.

Kannanotto perustuu siihen, että Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kaikenlaiset polttoperäiset hiukkaset lisäävät etenkin lasten sekä ylä- ja alahengitysteiden bakteeriperäisiä infektioita.

Pitäisikö kynttilöiden vaaroista sitten varoittaa esimerkiksi neuvolassa?

”Elämä on täynnä erilaisia riskejä. Otamme mielettömiä riskejä, kun ajamme autolla. Miten suuri riskin pitää olla, että siitä varoitetaan? Riskiviestintä on todella vaikea laji”, Pekkanen sanoo.

Fakta

Harmittomia pienhiukkasia ei juuri ole


  Pienhiukkaset ovat pienimpiä hengitettäviä hiukkasia. Ne ovat halkaisijaltaan alle 2,5 mikrometrin kokoisia.

 Pienhiukkaset pääsevät hengityksen mukana syvälle keuhkoihin ja osa jopa verenkiertoon. Pienhiukkaset voivat aiheuttaa välittömiä oireita muun muassa hengitysteiden sairauksista kärsiville, astmaatikoille sekä sydän- ja verisuonisairaille.

  Kotona pienhiukkasia syntyy esimerkiksi kaikkien kynttilämateriaalien ja puun polttamisesta. Polttamisesta syntyy pieniä nokihiukkasia ja niihin kiinnittyviä orgaanisia yhdisteitä, kuten PAH-aineita eli polyaromaattisia hiilivetyjä. Ne vaurioittavat soluja ja heikentävät immuunipuolustusta.

  Pientalojen polttolaitteista syntyy yli puolet kaikista Suomen pienhiukkaspäästöistä – siis enemmän kuin energialaitoksista, teollisuudesta ja liikenteestä yhteensä.

  Pienhiukkaset vaikuttavat keuhkosairauksiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Riskit ovat yksittäiselle ihmiselle pieniä, mutta väestötasolla Suomessakin ulkoilman pienhiukkaset ovat kuitenkin merkittävin ympäristöterveysriski.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Aikuinen mies pahoinpiteli 13-vuotiaan pojan kirjastossa Helsingin Oulunkylässä – ”Löi maassa makaavaa poikaa useita kertoja”

  3. 3

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  4. 4

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  5. 5

   Luottohäiriön siemen kylvetään jo lapsena – Fiksuun rahan­käyttöön täytyy kasvattaa, ja näillä viidellä ohjeella se onnistuu

   Tilaajille
  6. 6

   Muissa maissa EU-eron tunaroinut pää­ministeri olisi pantu jo vaihtoon, mutta May jatkaa yhä – kiitos muiden vallan­halun ja sosialismin pelon

  7. 7

   Pääesikunta antoi selvityksen Lemmenjoen harjoituksen tapahtumista – epäselväksi jää, mitä Puolustusvoimien komentaja tiesi

  8. 8

   Miksi arvovaltainen Otava julkaisi Antti Heikkilän kirjan, vaikka lääkärikunnan mukaan hänen neuvonsa ovat hengenvaarallisia?

  9. 9

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  10. 10

   Ruotsi saa liberaalin ja pakolaismyönteisen hallituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  3. 3

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  4. 4

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  5. 5

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  6. 6

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  7. 7

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  8. 8

   Vantaa nostaa kädet pystyyn: Kaupunki sakottaa omia sosiaalityöntekijöitään, koska on pakko

  9. 9

   ”Kun asiaan liittyy ulkomaalaisia, keskustelu muuttuu kuin taikaiskusta” – HS kysyi tutkijoilta, miten media on hoitanut Oulun seksuaali­rikoksista uutisoinnin

  10. 10

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää