
Moni on tehnyt vuodenvaihteessa lupauksen paremmasta tai ainakin aiempaa aktiivisemmasta elämästä. Tämä näkyy kuntokeskusten kävijämäärissä vuoden suurimpana treenipiikkinä.
Tältä se näyttää:
Grafiikka havainnollistaa yhden pääkaupunkiseudun Elixia-keskuksen kävijähyppäyksen vuoden hiljaisimmasta kuukaudesta eli joulukuusta tammikuuhun. Ero on melkoinen: vuosi sitten kävijämäärät kasvoivat 44 prosenttia.
Treenipiikki perustuu paitsi uusiin jäseniin, myös vanhojen jäsenten aktivoitumiseen.
Ajat ovat siinä mielessä muuttuneet, että tammikuu on nykyään vuoden ainoa selkeä treenipiikki, kertoo Elixian maajohtaja Jussi Raitahttps://www.hs.fi/haku/?query=jussi+raita.
”Vielä kymmenen vuotta sitten syksyisin lomien loppu aiheutti suuren tilastopiikin. Nykyään kuntoilu jakautuu tasaisemmin koko vuodelle”, Raita kertoo.
Kuntoileminen tasaisesti ympäri vuoden olisi tietysti järkevää myös liikkujalle itselleen.
Moni on kuitenkin treenijojoilija: liikkuu välillä rankasti ja kurinalaisesti, välillä ei ollenkaan.
Personal trainer Mikko Paavola https://www.hs.fi/haku/?query=mikko+paavolajakoi vinkkinsä treeni-innon ylläpitämiseen.
1. Mieti, mikä sinua motivoi
Hyvä tavoite on realistinen, ja sen saavuttamisesta on hyötyä jokapäiväisessä elämässä. Tavoite voi olla pienikin: esimerkiksi niska- ja hartiakipujen poistaminen.”Useimmat tavoittelevat parempaa yleiskuntoa ja kehon muokkausta, kiinteytymistä tai isompia lihaksia, enemmän voimaa. Tärkeintä on, että itse on valmis tekemään töitä tavoitteensa eteen”, Paavola sanoo.
Treeni-into tyssää nopeasti, jos odotukset ovat epärealistiset. Aseta ensimmäinen kiintopiste riittävän kauas.
2. Panosta aloitukseen – mutta myös jatkuvuuteen
Aloita tauon jälkeen maltilla: jos yleiskunto on heikko ja treenitauko on ollut pitkä, yksikin kerta viikossa voi riittää.Keskity kuitenkin myös siihen, miten saat treenaamisesta tavan: ennakoi, suunnittele. Vaikka energiaa ei olisi, mene salille joka tapauksessa ja tee edes jotain. Näin totut aikatauluttamaan viikkoosi aikaa liikunnalle.
”Viikon sijaan voi suunnitella jopa neljän viikon treenit etukäteen”, Paavola sanoo. Hänen mielestään tuleva viikko kannattaa aikatauluttaa viimeistään sunnuntaina.
”Harjoitus jää helposti tekemättä, jos sille alkaa etsiä aikaa vasta, kun viikko on jo alkanut.”
3. Hyväksy pieni epämukavuus
Ensimmäisten treenikertojen jälkeen on mahdollista, että liikunta tuntuu aiheuttavan enemmän haittaa kuin hyötyä. Treeni itsessään voi tuntua kamalalta, sen jälkeen väsyttää ja seuraavana päivänä lihaksia särkee.Kunto kuitenkin kasvaa nopeasti, ja lihakset tottuvat lisääntyneeseen kuormitukseen.
”Ei ole vaarallista treenata, vaikka lihakset olisivat kipeät. Silloin voi ja kannattaa tehdä kevyempää treeniä ja kuormittaa eri lihasryhmiä, jotta tehostaa omaa palautumistaan.”
Älä ajattele liian monimutkaisesti: pelkkä kävely töihin tuo selviä terveyshyötyjähttps://www.hs.fi/paivanlehti/21042017/art-2000005178600.html.
4. Aloita – ihan koska tahansa
Jos olet juuri nyt flunssassa tai kuormittavan työrupeaman keskellä, älä lannistu.Treenin aloittaminen juuri vuodenvaihteessa on Paavolan mielestä oikeastaan oire siitä, että ei todella haluta tehdä muutosta.
”Jos haluaa tehdä elämäntapamuutoksen, se ei ole päivästä kiinni.”
Tärkeintä on, että aloitat. Vaikka et olisi tehnyt mahtipontista uudenvuodenlupausta, koita lisätä liikuntaa vaikkapa kävelemällä osa matkoista, jotka yleensä kuljet julkisilla.
Muista, että treenin ei tarvitse kestää kauaa ollakseen tehokas, vaan puolikin tuntia voi riittää: Asiantuntija antaa kolme ohjetta tehokkaaseen pikatreeniinhttps://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000004885326.html
Jos päädyt palkkaamaan personal trainerin harjoittelusi tueksi, muista, että kuka tahansa voi tarjota henkilökohtaista valmennusta liikunnassa ja syömisessä. Valtaosa liikunta-alan ammattinimikkeistä on suojaamattomia.
Tutustu ainakin valmentajan koulutustaustaan ja varmista, että valmentajalla on aiempaa työkokemusta ja tyytyväisiä asiakkaita. Ennen sitoutumista kannattaa tavata valmentaja kasvotusten, sillä henkilökemioiden kohtaaminen on tärkeää.
Lue lisää: Kuka tahansa voi ryhtyä personal traineriksi, ja se huolestuttaa ammattilaisia – ”Menisitkö lääkärille, joka on käynyt viikonloppukurssin?”https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005343239.html
- Treeni Seuraa
- Hyvinvointi Seuraa
- Liikunta Seuraa
- Elina Väntönen Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24