Hyvinvointi

Kiipeilyreitti on ongelma, jonka ratkaisen, sanoo boulderointia harrastava Vivi Staffans – Boulderoinnin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti, tästä syystä se kannattaa aloittaa

Kiipeily on yksi eniten harrastajamääriä kasvattanut liikuntamuoto. Vivi Staffans kertoo, miksi boulderointi koukuttaa.

Vivi Staffans hieroo magnesiumjauhetta käsiinsä. Olemme Suomen vanhimmassa boulderointikeskuksessa Pasilan ratapiha-alueella. Matala punatiilinen vanha makasiinirakennus on kymmenisen vuotta ollut kiipeilijöiden harrastuspaikka.

Nyt 27-vuotias Staffans aloitti boulderoinnin kolme vuotta sitten. Sitä ennen hän oli nuorena lukiolaisena köysikiipeillyt. Boulderointi on selvästi enemmän hänen juttunsa, sillä se on nopeampaa ja räjähtävää siinä missä köysikiipeily on enemmän kestävyysurheilua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Boulderointireittien ratkominen on minulle vähän kuin joku peli, ongelma joka pitää ratkaista”, Staffans sanoo.

Kiipeily on nuorten aikuisten joukossa viime vuosina yksi eniten harrastusmääriä lisännyt liikuntamuoto.

1990-luvun puolivälissä harrastajia oli pari tuhatta, nyt arviolta 40–50 000, kertoo Suomen Kiipeilyliiton toiminnanjohtaja Jari Koski. Suomalaisten kuntoliikuntaa mitannut tutkimus julkaistiin viimeksi vuonna 2013, ja jo siinä näkyi se, että innokkaita potentiaalisia harrastajia olisi enemmän kuin on mahdollisuuksia harrastaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt sisäkiipeilykeskuksia on levinnyt kaikkiin suuriin kaupunkeihin pääkaupunkiseudun ulkopuolellekin. Ostoskeskusten yhteyteen avatut kiipeilypaikat ovat lisänneet harrastajien määrää entisestään. Kynnys kokeilla on matala.

Yksi uusi etappi saavutetaan vuoden 2020 olympialaisissa, joihin kiipeily tulee ensimmäisen kerran mukaan kilpailulajina. Silloin lajissa kilpaillaan nopeudessa ja vaikeudessa.Miksi kiipeily on niin suosittua?

Yksi syy on treeni: kiipeily on leikinomaista liikkumista. Moni ei edes ajattele urheilevansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vivi Staffans istuu työkseen tietokoneella, mutta hänen niskansa on useammin jumissa kiipeilystä kuin staattisista työasennoista. Hän harjoittelee sen verran aktiivisesti, että hänen kyynärvarren lihaksensa ovat yhtä kehittyneet kuin hauis. Se on lihasryhmä, jota ei salilla tule kovin helposti treenattua – paitsi jos on kiipeilijä.

”Teen salilla työntöliikkeitä, kuten punnerruksia, kun kiipeillessä tulee jatkuvasti vetoja”, Staffans kertoo.

Olkapäät ja lapojen alla olevat pitkät lihakset ovat kiipeillessä kovilla. Samoin sormet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kuukaudessa sormet tottuvat eikä sormenpäiden iho enää kipeydy, kuten alussa. Ihoa irtoaa kyllä välillä isoina palkeina”, Staffans sanoo.

Sormien kämmeneen ulottuvissa lihaksissa hänellä on ollut muutama niin paha venähdys, että on pitänyt pitää kiipeilytaukoa. Samoin olkapää on joskus kipeytynyt pahasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aloittelijaa Staffans neuvoo alusta asti kiinnittämään huomiota otteisiin.

”Opettele heti olemaan ainakaan full crimpaamatta, mieluiten ihan open hand”, hän sanoo.

Suomennettuna: jos malttaa pitää kämmenen auki edes puoliksi, ehkäisee yleisiä sormivammoja ja on teknisesti parempi. Kyynärvarsi on aluksi kovilla, mutta kehittyy kyllä.

Tältä boulderoinnin perusotteet näyttävät:


Miksi kiipeily kannattaa aloittaa?

”Yläkroppaliikuntaa tulee arjessa monilla vähemmän, koska jalat ovat töissä vaikkapa pyöräillessä tai portaita kavutessa”, Helsingin Kiipeilyareenassa työskentelevä Kuutti Huhtikorpi sanoo.

Huhtikorpi on kiipeillyt 23 vuotta, valmentanut ja ohjannut harrastajia. Edelleen hän itsekin kilpailee. Joulukuussa järjestetyissä boulderoinnin suomenmestaruuskisoissa hän oli neljäs.

Boulderoidessa tarvitsee vain kumipohjaiset kengät, jotka eivät lipsu kiipeilyseinällä. Aloittaminen on Huhtikorven mukaan helppoa ja palkitsevaa, koska aluksi kehittyminen on huimaa. Säännöllisesti lajia harrastavalla kehittyvät keskivartalon isot lihakset sekä olkapään ja kyynärvarren pienet lihakset.

”Reitinvalinnoista riippuen kehittyvät enemmän joko tasapaino ja kiipeilytekniikka tai voima ja lihaskunto”, Huhtikorpi sanoo.

”Kiipeilyn voi aloittaa omatoimisesti opetellen, mutta jonkinlaisesta ohjauksesta on kyllä hyötyä ja se nopeuttaa siirtymistä vaikeammille reiteille.”

Vammautumisriski boulderoinnissa on Huhtikorven mukaan pieni verrattuna moniin muihin lajeihin. Boulderoinnissa kiinnitetään paljon huomiota turvallisuuteen ja kaikki reitit suunnitellaan turvallisuus edellä.

”Sormi- ja olkavammat ovat yleisimpiä. Joskus voi nilkka nyrjähtää, jos putoaa patjalle hallitsemattomasti”, Huhtikorpi sanoo.

Boulderointi sopii perusterveille kuntoilijoille, mutta kevyestä ruumiinrakenteesta on lajissa etua.

”Pärjääminen lajissa on loppujen lopuksi kiinni myös päättäväisyydestä ja asenteesta”, Huhtikorpi sanoo.

”Kova työ palkitaan ja joskus mahdottoman tuntuinen reitti ratkeaa pienellä oivalluksella.”

Vivi Staffans on päättänyt näyttää kuvaajalle lopuksi bathangin. Se on vaativampi boulderointiliike, jossa roikutaan jaloista ylösalaisin lepakkoasennossa. Asennon salaisuus on toehook eli vahva varvasote.

Staffans kääntyy seinällä ylös alas monta kertaa ja etsii oikeaa asentoa. Lopulta hän oivaltaa, missä järjestyksessä jalat ja kädet kannattaa kiepauttaa ylös.

”Välillä yllätyn itsekin, kun ajattelen, etten jaksa. Sitten mun käsi onkin yllättäen kiinni seuraavassa otteessa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  4. 4

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  5. 5

   Vihreät esittää vaaliohjelmassaan ratkaisua autoilun vähentämiseksi: miljardien panostukset junayhteyksiin

  6. 6

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  7. 7

   Venäjän hakatut naiset on hillitysti toteutettu, mutta sisällöltään järkyttävä dokumentti

  8. 8

   Suomen hiihtohistorian ehkä ikimuistoisin virhearvio täyttää tänään 45 vuotta: puusukset veivät Juha Miedolta MM-kullan

  9. 9

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  10. 10

   Huumejengi ampui viisi ihmistä yökerhossa Cancúnissa – Väkivaltaisuudet leviävät Meksikon lomaparatiisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  6. 6

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  7. 7

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  9. 9

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  10. 10

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää