Hyvinvointi

Isot sairaan­hoito­piirit kielsivät Suomen yleisimmän rinta­implantin käytön syöpä­riskin vuoksi – Turvotus on taudin ensimmäinen oire

”Jos potilaalla ei ole oireita, kuten poikkeavaa turvotusta, mitään vaaraa ei varmasti ole”, sanoo ylilääkäri Ilkka Koskivuo. Kyseessä on erittäin harvinainen syöpätyyppi.

Suomalaiset plastiikkakirurgit kertoivat maanantaina, että tietyntyyppisiin rintaimplantteihin liittyy kasvanut syöpäriski. Kaksi suomalaista plastiikkakirurgiyhdistystä suositti, ettei karheapintaisia implantteja toistaiseksi käytettäisi Suomessa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Suomen plastiikkakirurgiyhdistyksen puheenjohtaja Anna Höckerstedt täsmentää, että rintaimplanttien riskit koskevat kaikkia karheapintaisia rintaimplantteja eivätkä vain Allergan-merkkisiä karheapintaisia silikoni-implantteja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Höckerstedt korostaa, että syöpä, jolle implantit altistavat, on erittäin harvinainen syöpätyyppi ja sen voi saada vain, jos henkilöllä on rintaimplantti.

Kyseessä on rintaimplanttiin liittyvä suurisoluinen imusolmukesyöpä, BIA-ALCL-lymfooma. Tapauksia tiedetään Suomesta kaikkiaan kahdeksan koko 30 vuoden ajanjaksolta, kun implantteja on käytetty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sairautta ei ole alusta asti osattu diagnosoida, vaan tietoisuus on lisääntynyt pikkuhiljaa.

 

”Rintaimplanttien riskit koskevat kaikkia karheapintaisia rintaimplantteja.”

Kyseisen lymfooman syntymekanismia ei tiedetä tarkkaan, mutta se on syöpätyyppi, joka on implantin ja rintakudoksen väliin syntyvässä kapselissa. Synty saattaa liittyä pitkäaikaiseen tulehdusreaktioon tai vaikkapa implantin synnyttämään kitkaan.

Useimmiten lymfooma kehittyy kapselin sisällä olevaan nesteeseen ja lisää nesteen määrää. Joskus siihen liittyy myös kasvaimia. Tavallisimmin se oireileekin nesteen määrän lisääntymisenä eli turvotuksena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Höckerstedtin mukaan asia nousi nyt Suomessa esiin kahdesta syystä. Allerganin karheiden rintaimplanttien CE-merkki vanheni, eikä sitä uusittu. CE-merkki on sertifikaatti, jolla tuotteen valmistaja vakuuttaa, että se täyttää tuotetta koskevien EU:n direktiivien ja asetusten vaatimukset.

”Tämä turvallisuusleima pitää uusia tuotteelle tietyin väliajoin. Allerganin karheapintainen rintaimplantti ei saanut uusintaa, mutta sileäpintainen implantti sai hyväksynnän.”

Nähtäväksi jää, saavatko muut karheapintaiset rintaimplantit kyseisen turvallisuusmerkinnän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen painava syy oli se, että arvostettu lääketieteen julkaisu British Medical Journal (BMJ) julkaisi marraskuussa artikkelin rintaimplanttiin liittyvästä suurisoluisesta lymfoomasta. Siinä kerrottiin, että kyseisestä syövästä on tiedossa maailmanlaajuisesti runsaat 600 tapausta. Suurin osa liittyy karheisiin implanttityyppeihin.

Artikkelin taustalla oleva selvitys oli tehty brittiläisen yliopistosairaalan ja yhdysvaltalaisen syöpäkeskuksen yhteistyönä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muissakin Euroopan maissa on annettu vastaavia suosituksia. Viimeksi juuri ennen joulua Britannian plastiikkakirurgiyhdistys British Association of Aesthetic Plastic Surgeons kehotti välttämään karheapintaisten rintaimplanttien asettamista ja veti markkinoilta Allergan-merkkiset karheapintaiset silikoni-implantit.

Suomessa suosituksia noudattavat nyt ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus), Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri sekä Satakunnan ja Vaasan keskussairaalat.

Valvira, joka valvoo Suomessa rintaimplanttien turvallisuutta, ei ole kuitenkaan kieltänyt tai kieltämässä mitään Suomen markkinoilla olevia rintaimplantteja. Vain Ranskan viranomaiset ovat kieltäneet tuotteita.

”Tiedetään yleisesti, että silikoni-implantit voivat aiheuttaa harvinaista suurisoluista lymfoomaa, mutta ei ole tutkimusnäyttöä siitä, että se liittyisi johonkin tiettyyn implanttityyppiin tai merkkiin”, sanoo tarkastaja Minna Kymäläinen Valvirasta.


E­ni­ten vaa­ra­ti­lan­ne­il­moi­tuk­sia rin­ta­imp­lan­teis­ta tu­lee sil­loin, kun ne jos­tain syys­tä rik­koutuvat. Kymäläinen hämmästelee hieman plastiikkakirurgien kannanottoa, sillä kyseinen syöpätyyppi on hänen käsityksensä mukaan äärimmäisen harvinainen.

 

”Jos ei ole oireita, poikkeavaa turvotusta, mitään vaaraa ei varmasti ole.”

Harvinaisesta syövästä onkin kysymys: esiintyvyys on eri tutkimusten perusteella 0,001–0,0001 prosentin luokkaa. Tilannetta seurataan, sillä tarkempaa arviota ei oikein ole.

Ylilääkäri Ilkka Koskivuo Tyksin Plastiikka- ja yleiskirurgian klinikasta haluaa rauhoitella ihmisiä, joille tällaiset karheapintaiset rintaimplantit on asetettu.

”Jos ei ole oireita, kuten poikkeavaa turvotusta, mitään vaaraa ei varmasti ole”, Koskivuo sanoo.


Ylei­simmät rin­ta­imp­lan­teis­ta ai­heu­tu­vat oi­reet o­vat rin­nan ki­vun ja tur­vo­tuk­sen li­säk­si rin­nan kovettuminen ja asento­virheet. Suurin osa oireista johtuu ihan muista syistä kuin syövästä. Yleisin rintaimplantteihin liittyvä ongelma on implantin kapseloituminen, jolloin se kovettuu epämukavan tuntuiseksi.

Karheapintaisia implantteja on Koskivuon mukaan käytetty rinnan korjausleikkauksissa pitkään, eikä niihin ole aiemmin ajateltu liittyvän kasvanutta syöpäriskiä. Rintasyöpää rintaimplanttien ei tiedetäkään lisäävän.

”Tähän lymfoomariskiin on herätty vasta ihan viime vuosien aikana, kun asiasta on tullut uutta tietoa.”

Suomessa asiaan on haluttu reagoida heti. Esimerkiksi muut Pohjoismaat eivät ole ainakaan vielä ottaneet kantaa.

Rintaimplantteja tutkitaan nyt ympäri maailmaa ja suosituksia voidaan muuttaa, jos rintaimplanteista tai niihin liittyvästä syöpäriskistä saadaan uutta tietoa.

Höckerstedtin mielestä ylivarovaisuus ei ole haitaksi. Husissa rintaimplanttileikkauksia hoitaville lääkäreille ja muille asiantuntijoille järjestetään noin kuukauden kuluttua symposiumi, jossa käydään läpi päätöksentekoon vaikuttavia asioita.

Sekä Höckerstedt että Koskivuo painottavat, ettei leikattujen tai leikkaukseen menevien rintaimplanttipotilaiden tarvitse nyt hätääntyä, sillä asiaa koskevaa tutkimusta vain seurataan entistä tarkemmin.

”Turha rintaimplanttien poistoleikkaus voi olla potilaalle isompi riski kuin mahdollinen syöpäriski, joka implantteihin voisi liittyä”, Höckerstedt sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  4. 4

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  5. 5

   Vihreät esittää vaaliohjelmassaan ratkaisua autoilun vähentämiseksi: miljardien panostukset junayhteyksiin

  6. 6

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  7. 7

   Huumejengi ampui viisi ihmistä yökerhossa Cancúnissa – Väkivaltaisuudet leviävät Meksikon lomaparatiisiin

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjän hakatut naiset on hillitysti toteutettu, mutta sisällöltään järkyttävä dokumentti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  6. 6

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  7. 7

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  9. 9

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  10. 10

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää