Hyvinvointi

Tarvitseeko ihminen maitoa ja lihaa? Ei, tulkitsi Kanada ja siirsi ne ravitsemus­suosituksissaan sivuosaan – ”Tähän suuntaan pitäisi mennä kaikkialla maailmassa”, sanoo suomalaistutkija

Uusissa ravitsemussuosituksissa kanadalaisia kehotetaan syömään enemmän kasvispohjaisia proteiineja. Maitotuotteiden ja lihan kulutusta sen sijaan pitäisi vähentää.

Kanada on vastikään julkaissut uudet ravitsemussuositukset, joissa yksi asia on herättänyt paljon huomiota: maito on varsin pienessä osassa.

Muutos on suuri, sillä aina vuodesta 1942 lähtien maitotuotteilla on ollut suosituksissa keskeinen rooli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Terveysviranomaisten uusia suosituksia on havainnollistettu kuvalla lautasesta, joka on jaettu kolmeen osaan. Puolet lautasesta on täytetty hedelmillä ja kasviksilla, neljäsosa proteiinin lähteillä ja neljäsosa tärkkelyspitoisilla tuotteilla ja viljalla.

Maitotuotteet loistavat poissaolollaan. Ruokajuomaksi Kanadan uusissa ravitsemussuosituksissa suositellaan vettä.


Maitoa ei ole kuitenkaan tarkoitettu syrjäytettäväksi kokonaan, vaan raportin tarkempi tarkastelu osoittaa, että vähärasvaiset maitotuotteet on niputettu proteiinien kanssa samaan kategoriaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös liha oli aiemmin oma kategoriansa. Nyt se on maidon tapaan yksi proteiinisarakkeen osa. Joka tapauksessa maitotuotteiden ja lihan osa on selvästi pienempi kuin aikaisemmin.

Miksi?

Vastaus ei ole täysin yksiselitteinen. Tutkijat ovat korostaneet, että maitoa ei ole täysin poistettu suosituksista, vaikka moni vaikuttaakin näin kuvan pohjalta tulkinneen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toronton yliopiston ravitsemustieteen professori David Jenkins sanoo BBC:n haastattelussa, että lehmänmaidolla on aiemmin ollut virallisissa ravitsemussuosituksissa perusteettoman suuri rooli.

”Se oli aiemmin virheellisesti nostettu terveysvaikutustensa kannalta äidinmaidon kaltaiseen asemaan”, hän sanoo BBC:lle. Hän on itse noudattanut pitkään kasvisruokavaliota.

Kanadalaisten maidonkulutus on vähentynyt vuodesta 2009 lähtien, ja samalla kasvipohjaisten maitojuomien suosio on kasvanut. Esimerkiksi BBC kirjoittaa, että uudet suositukset vain vastaavat kulutustottumuksia, jotka kanadalaisilla jo on.

Yksi syy on myös huoli kanadalaislasten ylipainosta. Vanhemmat ovat tyypillisesti antaneet lapsilleen runsaasti makeutettuja maitotuotteita, jotta nämä saisivat suositusten mukaisen määrän maitoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa ravitsemusterapian professori Ursula Schwab toteaa, että on täysin mahdollista syödä terveellisesti ilman maitotuotteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos ravitsemuksellisesti mietitään, ei maito ole olennaista, jos kalsiumin ja jodin saa muualta”, hän sanoo.

”On kuitenkin erikoista, että suositellaan sellaista kokonaisuutta, jota lähtökohtaisesti pitää täydentää ravintolisällä. Se hämmästyttää.”

Hän ihmettelee myös Kanadan uusia ravitsemussuosituksia havainnollistavaa kuvaa.

”Tästähän puuttuvat myös pehmeän rasvan lähteet muutamaa pähkinää lukuun ottamatta”, hän kummastelee. Yksinkertaistetussa lautasmallissa ne tosiaan eivät erotu, vaikka seikkaperäisemmässä ohjeistuksessa ne mainitaankin.

THL:n erikoistutkijan Heli Kuusipalon mielestä kanadalaissuositus yhdistää uudenlaisella tavalla terveellisen ja kestävän kehityksen mukaisen ruokavalion. Häntä ilahduttaa erityisesti eläinproteiinien osuuden vähentäminen.

”Tähän suuntaan pitäisi mennä kaikkialla maailmassa”, hän sanoo.

Ohjeistuksessa on kiinnitetty huomiota paitsi siihen, mitä ihmiset syövät, myös siihen, miten he syövät: pitäisi pyrkiä syömään muiden seurassa ja laittaa ruokaa itse, syödä tiedostaen ja käyttää siihen rauhassa aikaa.

Kanadassa uusia ravitsemussuosituksia ovat kehuneet erityisesti kasvipohjaisten ruokavalioiden sanansaattajat, muun muassa kasvissyöjät ja vegaanit.

Siinä missä maitotuotteet ja liha on asetettu suosituksissa sivuosaan, korostetaan nyt kasvisproteiineja ja täysjyväviljoja sekä ruokajuomana vettä. Kasvisproteiinien toivotaan lisäävän ruokavaliossa kuidun määrää ja vähentävän samalla prosessoidun lihan ja tyydyttyneiden rasvojen saantia.

Maito- ja lihateollisuus eivät odotetusti ole järin innoissaan. Maitotilalliset ihmettelevät, millä perusteella suositukset perustuvat viimeisimpään tutkittuun tietoon. Karjatilalliset ovat huolissaan omasta toimeentulostaan.

Moni on ilahtunut siitä, että korostetaan prosessoimattoman, ”puhtaan” ruuan merkitystä.

Kuusipalo kuitenkin huomauttaa, että maitotuotteiden poistaminen suosituksista siirtää ruokavaliota herkästi teollisempaan suuntaan.

”Ihmiset, jotka kritisoivat lehmänmaidon juomista, yleensä toivovat, ettei ruoka olisi niin teollista. Jostain maitotuotteiden vitamiinien on kuitenkin tultava – luultavasti sitten esimerkiksi manteli- ja kauramaidoista, joihin on teollisesti lisätty vitamiineja.”


Suomen ravitsemussuositukset perustuvat pohjoismaisiin suosituksiin, joista sitten tehdään suomenkielinen tiivistelmä. Edellinen pohjoismainen suositus on vuodelta 2013.

Nykyisissä suosituksissa todetaan, että 5–6 desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja 2–3 juustoviipaletta päivittäin kattaa elimistön kalsiumin tarpeen.

Seuraavaa version julkaisuun menee vielä monta vuotta. Ainakaan toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että esimerkiksi maitotuotteiden asemaa suosituksissa radikaalisti muutettaisiin.

”Suurin osa suomalaisten B-ryhmän vitamiineista tulee maitotuotteista. Meillä se on myös ehdottoman tärkeä D-vitamiinin lähde”, Kuusipalo sanoo.

Schwabin mukaan Suomen elintarvikevalikoima tuo joustavuutta.

”Ruokavalion saa kyllä tasapainoiseksi, vaikka ei haluaisi käyttää lehmänmaitoa”, Schwab sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  10. 10

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää