Hyvinvointi

Silikonirintoihin liittyvä syöpävaara on vasta opittu tunnistamaan – Viime vuonna syöpätapauksia löydettiin Suomesta seitsemän

Kaiken kaikkiaan tapauksia on Suomessa todettu kahdeksan. Karheapintaisia silikoneja ei suositella kyseisen syöpäriskin takia, mutta sairaus on todella harvinainen.

Monet sairaanhoitopiirit päättivät viime syksynä olla asettamatta potilailleen karheapintaisia rintaimplantteja. Kaksi suomalaista plastiikkakirurgiyhdistystä suosittaa, ettei karheapintaisia implantteja toistaiseksi käytettäisi Suomessa. Myös HS uutisoi asiasta tammikuun puolivälissä.

Vaaratilanneilmoituksia rintoihin asetettavista silikoni-implanteista tehtiin sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran tilastojen mukaan viime vuonna kaikkiaan 28. Imusolmukesyöpä- eli lymfoomatapauksista ilmoitettiin seitsemän ja rikkoutuneista implanteista seitsemän kertaa. Muita syitä ovat valmistajan korjaavat toimenpiteet, kuten että pakkauksessa on reikä ja he vetävät tietyt tuote-erät pois markkinoilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syy suositukseen välttää karheapintaisia rintaimplantteja on niiden aiheuttama riski anaplastiseen suurisolulymfoomaan. Kyseessä on rintaimplanttilymfooma eli syöpätyyppi, joka syntyy silikoni-implantin ja rintakudoksen väliseen kapseliin.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on todettu kahdeksan rintaimplantin ympärille muodostunutta imusolmukesyöpää, valtaosa siis viime vuonna. Mikä selittää näiden tapausten äkillisen ilmestymisen?

”Ensimmäinen tapaus Suomessa todettiin vuonna 2016”, kertoo plastiikkakirurgian osastonylilääkäri Tiina Jahkola Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen ensimmäisen rintaimplanttisyövän tapausselostus on julkaistu vuonna 2017 European Journal of Surgical Oncology -lehdessä.

”Kun ilmiö on tunnistettu, sitä on alettu etsiä”, Jahkola kertoo.

Hänen mukaansa samantyyppinen syöpä on maailmalla kuvattu liittyvän yksittäistapauksissa myös muihin vierasesineisiin elimistössä, kuten säärimurtuman kiinnitykseen käytettyyn metallilevyyn tai muuhun anatomiseen paikkaan asetettuun silikoni-implanttiin. Samantyyppinen reaktio voi Jahkolan mukaan tulla esimerkiksi pakaraimplantin ympärille. Niitä asetetaan joillekin esteettisistä syistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseessä on erittäin harvinainen, tavallisimmin rintaimplanttiin liittyvä suurisoluinen imusolmukesyöpä, BIA-ALC-lymfooma. Syöpä syntyy implantin ympärille muodostuvaan kapseliin. Ensioireena on tavallisimmin se, että kapselin sisälle kertyy poikkeavasti nestettä.

Rintaimplanttilymfooma on hitaasti etenevä, hyvin paikallinen imusolmukesyöpä. Se ei kovin nopeasti leviä ja ala muodostaa etäpesäkkeitä. Jahkolan mukaan tämä imusolmukesyöpä syntyy keskimäärin 7–9 vuoden kuluttua implantin asettamisesta.

”Joissakin tapauksissa se on syntynyt parissa vuodessa”, Jahkola sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rintaimplanttisyövän yleisimmät oireet ovat turvotus ja kipu. Vain harvoin rinnassa tuntuu kyhmy. Joissakin tapauksessa on kuvattu rinnan iholla ihottumaa.

Usein pelkkä implantin ja implanttikapselin poisto riittää parantamaan taudin, sillä se on hyvin paikallinen. Jahkola arvelee, että rintaimplanttisyöpätapauksia on ehkä aiemminkin hoidettu Suomessa niin, että turvotusta aiheuttanut ja kiristänyt silikoni-implantti kapseleineen on poistettu ja vaihdettu tietämättä, että kapselissa on ollut tällainen kasvain. Samalla imusolmukesyöpä on tullut poistetuksi implanttia ympäröivästä kapselista. Syöpää ei ole poiston yhteydessä diagnosoitu, koska se ei ole levinnyt eikä sitä ole osattu tutkia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maailmanlaajuisesti vuoden 2018 loppuun mennessä tapauksia on raportoitu noin 650, joista kuolemaan on johtanut 17 tapausta. Ruotsalainen lääkärilehti Läkartidningen on koonnut rintaimplanttilymfoomasta hyvän yleiskatsauksen. Ruotsissa tapauksia oli artikkelin ilmestyessä todettu kuusi.

Arvostettu lääketieteen julkaisu British Medical Journal (BMJ) julkaisi marraskuussa katsausartikkelin rintaimplanttiin liittyvästä suurisoluisesta imusolmukesyövästä. Suurin osa liittyy karheisiin implanttityyppeihin.

Rintaimplantteja on asetettu Suomessa jo 1980-luvulta lähtien, mutta materiaalit ovat sinä aikana kehittyneet. Nykyään käytössä olevia materiaaleja on käytetty noin 30 vuotta. 1990-luvun puolivälissä markkinoille tuli pyöreän silikonin rinnalle aaltomainen implantti, joka on oikean rinnan muotoinen. Niitä alettiin silloin asettaa esimerkiksi syöpäpotilaille poistetun rinnan tilalle. Pyöreitä silikoneja voidaan Jahkolan mukaan käyttää rintojen suurentamisessa, koska implantti tulee silloin oman rinnan alle, usein rintalihaksen taakse.

Samoihin aikoihin implantteihin kehitettiin hieman karhennettu pinta.

”Karhea pinta silikonissa pitää implantin paremmin paikoillaan. Samalla implanteista tuli todella kestäviä”, Jahkola kertoo.

Julkisissa sairaaloissa ja syöpäkeskuksissa on käytetty lähes yksinomaan karheapintaisia implantteja. Esteettisessä kirurgiassa myös sileäpintaisia on ollut suurin piirtein yhtä paljon käytössä. Sileäpintainen silikoni on ollut markkinoilla hieman karheapintaista edullisempi.

Tiina Jahkola sanoo, että karheapintaisia silikoneja vältetään Suomessa nyt toistaiseksi. Vähän niin kuin varmuuden vuoksi. Riittävästi tutkittua tietoa niiden yhteydestä syöpään ei ole. Eikä rintaimplanttisyövän yleisyydestäkään ole varmaa tietoa. Arvellaan, että yksi tuhannesta tai yksi kymmenestätuhannesta naisesta, jolla on rintaimplantti, saa implanttikapseliin liittyvän imusolmukesyövän. Eli syöpä on erittäin harvinainen.

”Jos rinta suurenee tai kipeytyy, kannattaa mennä tarkistuttamaan, pitäisikö implantti vaihtaa tai poistaa”, Jahkola ohjeistaa potilaita, joilla on rintaimplantti.

”Samalla selviää, ettei oireitten takana ole rintaimplanttilymfoomaa paljon yleisempi rintasyöpä. Mitään erityistä syytä huoleen ei ole, ellei tule oireita”, hän sanoo.

Euroopan Unioni julkaisi vuonna 2017 laajan rintaimplanttisyöpään liittyvän kirjallisuuskatsauksen. Se sisältää tapausselostuksia ja -tutkimuksia muttei vertaisarvioituja tutkimuksia. Raportti peräänkuuluttaa laajaa rekisteriä potilaista, joille on silikonirinta tai -rinnat asetettu. Sen avulla mahdollisten haittojenkin tutkiminen olisi helpompaa. Myös Tiina Jahkola kirjoitti aiheesta artikkelissaan Rintaimplanttien turvallisuus Duodecim-lehdessä vuonna 2012.

Vuonna 2011 Euroopassa oli pieni rintaimplanttikohu, vaikka niin sanotut PIP-implantit (Poly Implant Prothese) kiellettiin EU-alueella jo huhtikuussa 2010. Nämä rintaimplantit rikkoutuivat herkästi, ja sisällä oleva aine valui ympäröiviin kudoksiin. Suomessa tällaiset implantit oli asetettu vain harvalle. Nykyään kaikki käytössä olevat rintaimplantit ovat marmeladimaista silikonia, joka ei rikkoutuessaan ala vuotaa.

Helsingissä järjestetään 13. helmikuuta asiantuntijakokous, jossa rintaimplanttisyövälle on tarkoitus määritellä valtakunnallinen hoitopolku.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  7. 7

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  10. 10

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää