Hyvinvointi

Silikonirintoihin liittyvä syöpävaara on vasta opittu tunnistamaan – Viime vuonna syöpätapauksia löydettiin Suomesta seitsemän

Kaiken kaikkiaan tapauksia on Suomessa todettu kahdeksan. Karheapintaisia silikoneja ei suositella kyseisen syöpäriskin takia, mutta sairaus on todella harvinainen.

Monet sairaanhoitopiirit päättivät viime syksynä olla asettamatta potilailleen karheapintaisia rintaimplantteja. Kaksi suomalaista plastiikkakirurgiyhdistystä suosittaa, ettei karheapintaisia implantteja toistaiseksi käytettäisi Suomessa. Myös HS uutisoi asiasta tammikuun puolivälissä.

Vaaratilanneilmoituksia rintoihin asetettavista silikoni-implanteista tehtiin sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran tilastojen mukaan viime vuonna kaikkiaan 28. Imusolmukesyöpä- eli lymfoomatapauksista ilmoitettiin seitsemän ja rikkoutuneista implanteista seitsemän kertaa. Muita syitä ovat valmistajan korjaavat toimenpiteet, kuten että pakkauksessa on reikä ja he vetävät tietyt tuote-erät pois markkinoilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syy suositukseen välttää karheapintaisia rintaimplantteja on niiden aiheuttama riski anaplastiseen suurisolulymfoomaan. Kyseessä on rintaimplanttilymfooma eli syöpätyyppi, joka syntyy silikoni-implantin ja rintakudoksen väliseen kapseliin.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on todettu kahdeksan rintaimplantin ympärille muodostunutta imusolmukesyöpää, valtaosa siis viime vuonna. Mikä selittää näiden tapausten äkillisen ilmestymisen?

”Ensimmäinen tapaus Suomessa todettiin vuonna 2016”, kertoo plastiikkakirurgian osastonylilääkäri Tiina Jahkola Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen ensimmäisen rintaimplanttisyövän tapausselostus on julkaistu vuonna 2017 European Journal of Surgical Oncology -lehdessä.

”Kun ilmiö on tunnistettu, sitä on alettu etsiä”, Jahkola kertoo.

Hänen mukaansa samantyyppinen syöpä on maailmalla kuvattu liittyvän yksittäistapauksissa myös muihin vierasesineisiin elimistössä, kuten säärimurtuman kiinnitykseen käytettyyn metallilevyyn tai muuhun anatomiseen paikkaan asetettuun silikoni-implanttiin. Samantyyppinen reaktio voi Jahkolan mukaan tulla esimerkiksi pakaraimplantin ympärille. Niitä asetetaan joillekin esteettisistä syistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseessä on erittäin harvinainen, tavallisimmin rintaimplanttiin liittyvä suurisoluinen imusolmukesyöpä, BIA-ALC-lymfooma. Syöpä syntyy implantin ympärille muodostuvaan kapseliin. Ensioireena on tavallisimmin se, että kapselin sisälle kertyy poikkeavasti nestettä.

Rintaimplanttilymfooma on hitaasti etenevä, hyvin paikallinen imusolmukesyöpä. Se ei kovin nopeasti leviä ja ala muodostaa etäpesäkkeitä. Jahkolan mukaan tämä imusolmukesyöpä syntyy keskimäärin 7–9 vuoden kuluttua implantin asettamisesta.

”Joissakin tapauksissa se on syntynyt parissa vuodessa”, Jahkola sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rintaimplanttisyövän yleisimmät oireet ovat turvotus ja kipu. Vain harvoin rinnassa tuntuu kyhmy. Joissakin tapauksessa on kuvattu rinnan iholla ihottumaa.

Usein pelkkä implantin ja implanttikapselin poisto riittää parantamaan taudin, sillä se on hyvin paikallinen. Jahkola arvelee, että rintaimplanttisyöpätapauksia on ehkä aiemminkin hoidettu Suomessa niin, että turvotusta aiheuttanut ja kiristänyt silikoni-implantti kapseleineen on poistettu ja vaihdettu tietämättä, että kapselissa on ollut tällainen kasvain. Samalla imusolmukesyöpä on tullut poistetuksi implanttia ympäröivästä kapselista. Syöpää ei ole poiston yhteydessä diagnosoitu, koska se ei ole levinnyt eikä sitä ole osattu tutkia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maailmanlaajuisesti vuoden 2018 loppuun mennessä tapauksia on raportoitu noin 650, joista kuolemaan on johtanut 17 tapausta. Ruotsalainen lääkärilehti Läkartidningen on koonnut rintaimplanttilymfoomasta hyvän yleiskatsauksen. Ruotsissa tapauksia oli artikkelin ilmestyessä todettu kuusi.

Arvostettu lääketieteen julkaisu British Medical Journal (BMJ) julkaisi marraskuussa katsausartikkelin rintaimplanttiin liittyvästä suurisoluisesta imusolmukesyövästä. Suurin osa liittyy karheisiin implanttityyppeihin.

Rintaimplantteja on asetettu Suomessa jo 1980-luvulta lähtien, mutta materiaalit ovat sinä aikana kehittyneet. Nykyään käytössä olevia materiaaleja on käytetty noin 30 vuotta. 1990-luvun puolivälissä markkinoille tuli pyöreän silikonin rinnalle aaltomainen implantti, joka on oikean rinnan muotoinen. Niitä alettiin silloin asettaa esimerkiksi syöpäpotilaille poistetun rinnan tilalle. Pyöreitä silikoneja voidaan Jahkolan mukaan käyttää rintojen suurentamisessa, koska implantti tulee silloin oman rinnan alle, usein rintalihaksen taakse.

Samoihin aikoihin implantteihin kehitettiin hieman karhennettu pinta.

”Karhea pinta silikonissa pitää implantin paremmin paikoillaan. Samalla implanteista tuli todella kestäviä”, Jahkola kertoo.

Julkisissa sairaaloissa ja syöpäkeskuksissa on käytetty lähes yksinomaan karheapintaisia implantteja. Esteettisessä kirurgiassa myös sileäpintaisia on ollut suurin piirtein yhtä paljon käytössä. Sileäpintainen silikoni on ollut markkinoilla hieman karheapintaista edullisempi.

Tiina Jahkola sanoo, että karheapintaisia silikoneja vältetään Suomessa nyt toistaiseksi. Vähän niin kuin varmuuden vuoksi. Riittävästi tutkittua tietoa niiden yhteydestä syöpään ei ole. Eikä rintaimplanttisyövän yleisyydestäkään ole varmaa tietoa. Arvellaan, että yksi tuhannesta tai yksi kymmenestätuhannesta naisesta, jolla on rintaimplantti, saa implanttikapseliin liittyvän imusolmukesyövän. Eli syöpä on erittäin harvinainen.

”Jos rinta suurenee tai kipeytyy, kannattaa mennä tarkistuttamaan, pitäisikö implantti vaihtaa tai poistaa”, Jahkola ohjeistaa potilaita, joilla on rintaimplantti.

”Samalla selviää, ettei oireitten takana ole rintaimplanttilymfoomaa paljon yleisempi rintasyöpä. Mitään erityistä syytä huoleen ei ole, ellei tule oireita”, hän sanoo.

Euroopan Unioni julkaisi vuonna 2017 laajan rintaimplanttisyöpään liittyvän kirjallisuuskatsauksen. Se sisältää tapausselostuksia ja -tutkimuksia muttei vertaisarvioituja tutkimuksia. Raportti peräänkuuluttaa laajaa rekisteriä potilaista, joille on silikonirinta tai -rinnat asetettu. Sen avulla mahdollisten haittojenkin tutkiminen olisi helpompaa. Myös Tiina Jahkola kirjoitti aiheesta artikkelissaan Rintaimplanttien turvallisuus Duodecim-lehdessä vuonna 2012.

Vuonna 2011 Euroopassa oli pieni rintaimplanttikohu, vaikka niin sanotut PIP-implantit (Poly Implant Prothese) kiellettiin EU-alueella jo huhtikuussa 2010. Nämä rintaimplantit rikkoutuivat herkästi, ja sisällä oleva aine valui ympäröiviin kudoksiin. Suomessa tällaiset implantit oli asetettu vain harvalle. Nykyään kaikki käytössä olevat rintaimplantit ovat marmeladimaista silikonia, joka ei rikkoutuessaan ala vuotaa.

Helsingissä järjestetään 13. helmikuuta asiantuntijakokous, jossa rintaimplanttisyövälle on tarkoitus määritellä valtakunnallinen hoitopolku.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  2. 2

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  3. 3

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  4. 4

   Suurlähettiläs kommentoi irakilais­kenraalin miljoona­tarjousta pakko­palautuksista: ”Hän yritti huijata Suomen hallitusta”

  5. 5

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  7. 7

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  8. 8

   Moskovalainen oikeus vangitsi tunnetun amerikkalaissijoittajan huhtikuulle asti – Legendaariseksi kutsutun Michael Calveyn kiinniotto säikäytti sijoittajapiirit

  9. 9

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  10. 10

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  6. 6

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  9. 9

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Texas ja Kalifornia sekä kolme maanomistajaa riitauttivat heti Trumpin hätätilan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää