Hyvinvointi

Kätilöt ja terveydenhoitajat moittivat tutkimusta korvikemaidosta: ”Leikitään vauvojen terveydellä”

Imetysohjaaja, osastonhoitaja Kirsi Otrosen mukaan korviketutkimus voi vetää puoleensa nuoria, vähemmän koulutettuja äitejä. Tutkimuslääkäri ihmettelee syytöksiä.

Tutkimus äidinmaidonkorvikkeista vaarantaa vauvojen terveyden, katsovat useat terveydenhoidon ammattilaiset tiistaina julkaisemassaan kannanotossa.

Hanketta luonnehditaan kovasanaisessa julkilausumassa pulmalliseksi niin eettisesti, juridisesti kuin myös terveyden edistämisen näkökulmasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Allekirjoittajina ovat Imetyksen tuki, Suomen kätilöliitto, Suomen terveydenhoitajaliitto, Suomen vauvamyönteisyyskouluttajat ja Tehyn terveydenhoitajajaosto.

Kätilöiden ja terveydenhoitajien älähdys sai alkunsa Helsingin Sanomissa 27. tammikuuta julkaistusta ilmoituksesta, jossa etsittiin vanhempia ja vauvoja äidinmaidonkorviketutkimukseen. Se näytti tältä:


Ilmoituksessa etsitään Tampereen ja Helsingin alueella alle 28 vuorokauden ikäisiä terveitä lapsia, jotka ovat saaneet ainoastaan äidinmaitoa tai aminohappopohjaista äidinmaidonkorviketta. Lisäksi ainakin toisella vanhemmalla tai yhdellä sisaruksella täytyy olla diagnosoitu atooppinen ihottuma, astma, heinänuha tai muita allergioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kannanoton kirjoittajat tulkitsevat, että tutkimuksessa kannustetaan toimimaan kansallisten imetyssuositusten vastaisesti. Suomessa suositellaan täysimetystä 4–6 kuukauden ikään asti.

”Tässä kannustetaan korviketuotteiden käyttöön”, moittii terveydenhoitajien liiton puheenjohtaja Tiina Mäenpää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimuksessa ei ilmoituksen mukaan edellytetä imetyksen lopettamista, vaan imetystä voi jatkaa korvikkeiden rinnalla. Allekirjoittaneet pitävät kuitenkin myös tätä ongelmallisena.

”Täysimetys vaikuttaa terveyteen monella tavalla. On tutkittu, että imetyksellä on terveysvaikutuksia pitkälle aikuisikään. Se muun muassa suojaa infektioilta ja vähentää allergiariskiä”, Mäenpää jatkaa.

Tutkijalääkäri Ove Mickelsson Mehiläisestä on sitä mieltä, että koko kannanotto perustuu pitkälti väärinymmärrykseen.

”Tämä tutkimus ei pyri missään vaiheessa lopettamaan rintaruokintaa vauvoilta. Korvike tulee tilalle, jos rintamaito ei riitä, ja sen rinnalle tarvitaan jokin muu maito.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimukseen voi siis Mickelssonin mukaan ilmoittautua myös tilanteessa, jossa rintaruokinta toimii hyvin – ja jos ongelmia ei ilmene, ei korviketta tarvitse vauvalle antaa ja tutkimuksen voi lopettaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Alkuun perheet vain rekisteröidään mukaan tutkimukseen. Vain siinä tapauksessa, että vauvoille kehittyy lisämaidon tarve, annetaan tutkimuskorviketta.”

HS:ssa julkaistun ilmoituksen jäljiltä lienee mahdollista jäädä myös toiseen käsitykseen. Siinä lukee seuraavasti:

”Tutkimuksen äidinmaidonkorviketta käytetään vähintään 4 kuukauden ikään asti ja sitä voidaan käyttää 1 vuoden ikään asti.”

Ilmoituksessa kyllä todetaan, että imetystä ei tarvitse lopettaa tutkimuksen vuoksi, mutta on mahdollista tulkita, että korviketta pitäisi antaa vauvalle rintaruokinnan ohella.

Näin ei kuitenkaan Mickelssonin mukaan ole.

Imetysohjaaja, osastonhoitaja Kirsi Otrosen mukaan tämä ei poista tutkimusasetelman perusongelmaa.

”Suurin syy sille, että äidit alkavat jossain vaiheessa antaa lapsilleen korviketta on tunne rintamaidon riittämättömyydestä – vaikka näin ei olisikaan”, Otronen sanoo.

Otrosen mielestä tutkimus houkuttelee herkästi ”nuoria, vähemmän koulutettuja äitejä”.

”Tähän tutkimukseen hakeutuvat ovat aika otollinen ryhmä aloittamaan korvikkeiden käytön. Luultavasti heillä on valmiiksi huolia oman maidon riittävyydestä – ja jos se ei riitäkään, tarjolla on ilmaista korviketta.”

Tutkimukseen osallistuvat saavat korvikkeen ilmaiseksi. Sitä käytetään vähintään neljän kuukauden ikään asti, mutta käyttöä on mahdollisuus jatkaa 1-vuotiaaksi.

Otrosen mielestä tutkimuksen ongelmallisuudesta kertoo se, että neuvoloita yritettiin saada yhteistyökumppaniksi, mutta se ei onnistunut.

”Sitten päätettiin mennä lehti-ilmoitteluun.”

Tutkimuslääkäri Mickelsson vahvistaa, että Helsingin kaupungin neuvolat kieltäytyivät yhteistyöstä.

”Uskoisin, että kieltäytyminen perustuu virheelliseen käsitykseen tutkimuksen imetysvastaisuudesta.”

Kannanotossa kritisoidaan myös mahdollisia vauvoille koituvia terveyshaittoja. Allekirjoittaneiden mukaan tutkimus viime kädessä ”vaarantaa osallistuvien vauvojen terveyden”.

”Koska tutkimukseen värvätään vauvoja juuri kohonneen allergiariskin perheistä ja tutkimuksessa vertaillaan kahta äidinmaidonkorviketta, on selvää, että tavoitteena on provosoida allergiaoireita”, kannanotossa kirjoitetaan.

Mickelssonin mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

Tutkimuksessa selvitään käytetyn äidinmaidonkorvikkeen mahdollisia vaikutuksia allergisten atooppisten sairauksien ilmentymään. Oletus on, että vauvoilla, jotka saavat tutkimusvalmistetta, allergioita tai atooppisia sairauksia ilmentyisi vähemmän.

”Se on se tutkimusasetelma. Ei se, että pyrimme aiheuttamaan sairauksia tai allergiaoireita joillekin vauvoille”, Mickelsson sanoo.

Hänen mukaansa on selvää, että rintamaito on nykytiedon valossa vauvoille paras vaihtoehto.

”Mutta kun joudutaan antamaan tilalle jotain muuta, ei varmuudella tiedetä, missä muodossa se kannattaa antaa. Sitä tässä selvitetään. Ei tämä ole imetysvastainen tutkimus. ”

Tutkimuskorvike sisältää pitkälle pilkottua proteiinia toisin kuin vertailukorvikkeensa.

Tutkimuksen rahoittaja kansainvälinen korvikemaitoa valmistava yritys, joka ei halua julkisuuteen.

Tutkimushanketta kritisoineet liitot pitävät kannanottonsa mukaan tutkimusta myös juridisesti ongelmallisena. Terveydenhoitajienliiton puheenjohtaja Mäenpää piti sitä vähintäänkin lain hengen vastaisena.

Suomen lain mukaan äidinmaidonkorvikkeen mainonta ei saa antaa mielikuvaa, että korvike olisi yhtä hyvä tai parempi asia kuin rintaruokinta. Sen myyntiä koskevat tiukat säännökset. Myynnistä ja jakelusta todetaan laissa muun muassa seuraavasti:

”Äidinmaidonkorvikkeen valmistaja tai myyjä ei saa jakaa ilmaiseksi eikä myydä alennettuun hintaan yleisölle, raskaana oleville naisille, äideille tai heidän perheenjäsenilleen valmisteita, näytteitä tai muita myynninedistämislahjoja suoraan eikä epäsuorasti terveydenhuoltojärjestelmän tai terveydenhoitohenkilöstön kautta.”

Mickelsson toteaa, että tutkimus on saanut puollon Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin eettiseltä lautakunnalta. Eettisen lautakunnan tehtävänä on varmistaa tutkimussuunnitelman eettisyys ja lainmukaisuus.

”Tämän enempää en asiaa kommentoi.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  2. 2

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  3. 3

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Suurlähettiläs kommentoi irakilais­kenraalin miljoona­tarjousta pakko­palautuksista: ”Hän yritti huijata Suomen hallitusta”

  6. 6

   Moskovalainen oikeus vangitsi tunnetun amerikkalaissijoittajan huhtikuulle asti – Legendaariseksi kutsutun Michael Calveyn kiinniotto säikäytti sijoittajapiirit

  7. 7

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  8. 8

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  9. 9

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  10. 10

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  6. 6

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  9. 9

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Texas ja Kalifornia sekä kolme maanomistajaa riitauttivat heti Trumpin hätätilan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää