Hyvinvointi

Kätilöt ja terveydenhoitajat moittivat tutkimusta korvikemaidosta: ”Leikitään vauvojen terveydellä”

Imetysohjaaja, osastonhoitaja Kirsi Otrosen mukaan korviketutkimus voi vetää puoleensa nuoria, vähemmän koulutettuja äitejä. Tutkimuslääkäri ihmettelee syytöksiä.

Tutkimus äidinmaidonkorvikkeista vaarantaa vauvojen terveyden, katsovat useat terveydenhoidon ammattilaiset tiistaina julkaisemassaan kannanotossa.

Hanketta luonnehditaan kovasanaisessa julkilausumassa pulmalliseksi niin eettisesti, juridisesti kuin myös terveyden edistämisen näkökulmasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Allekirjoittajina ovat Imetyksen tuki, Suomen kätilöliitto, Suomen terveydenhoitajaliitto, Suomen vauvamyönteisyyskouluttajat ja Tehyn terveydenhoitajajaosto.

Kätilöiden ja terveydenhoitajien älähdys sai alkunsa Helsingin Sanomissa 27. tammikuuta julkaistusta ilmoituksesta, jossa etsittiin vanhempia ja vauvoja äidinmaidonkorviketutkimukseen. Se näytti tältä:


Ilmoituksessa etsitään Tampereen ja Helsingin alueella alle 28 vuorokauden ikäisiä terveitä lapsia, jotka ovat saaneet ainoastaan äidinmaitoa tai aminohappopohjaista äidinmaidonkorviketta. Lisäksi ainakin toisella vanhemmalla tai yhdellä sisaruksella täytyy olla diagnosoitu atooppinen ihottuma, astma, heinänuha tai muita allergioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kannanoton kirjoittajat tulkitsevat, että tutkimuksessa kannustetaan toimimaan kansallisten imetyssuositusten vastaisesti. Suomessa suositellaan täysimetystä 4–6 kuukauden ikään asti.

”Tässä kannustetaan korviketuotteiden käyttöön”, moittii terveydenhoitajien liiton puheenjohtaja Tiina Mäenpää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimuksessa ei ilmoituksen mukaan edellytetä imetyksen lopettamista, vaan imetystä voi jatkaa korvikkeiden rinnalla. Allekirjoittaneet pitävät kuitenkin myös tätä ongelmallisena.

”Täysimetys vaikuttaa terveyteen monella tavalla. On tutkittu, että imetyksellä on terveysvaikutuksia pitkälle aikuisikään. Se muun muassa suojaa infektioilta ja vähentää allergiariskiä”, Mäenpää jatkaa.

Tutkijalääkäri Ove Mickelsson Mehiläisestä on sitä mieltä, että koko kannanotto perustuu pitkälti väärinymmärrykseen.

”Tämä tutkimus ei pyri missään vaiheessa lopettamaan rintaruokintaa vauvoilta. Korvike tulee tilalle, jos rintamaito ei riitä, ja sen rinnalle tarvitaan jokin muu maito.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimukseen voi siis Mickelssonin mukaan ilmoittautua myös tilanteessa, jossa rintaruokinta toimii hyvin – ja jos ongelmia ei ilmene, ei korviketta tarvitse vauvalle antaa ja tutkimuksen voi lopettaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Alkuun perheet vain rekisteröidään mukaan tutkimukseen. Vain siinä tapauksessa, että vauvoille kehittyy lisämaidon tarve, annetaan tutkimuskorviketta.”

HS:ssa julkaistun ilmoituksen jäljiltä lienee mahdollista jäädä myös toiseen käsitykseen. Siinä lukee seuraavasti:

”Tutkimuksen äidinmaidonkorviketta käytetään vähintään 4 kuukauden ikään asti ja sitä voidaan käyttää 1 vuoden ikään asti.”

Ilmoituksessa kyllä todetaan, että imetystä ei tarvitse lopettaa tutkimuksen vuoksi, mutta on mahdollista tulkita, että korviketta pitäisi antaa vauvalle rintaruokinnan ohella.

Näin ei kuitenkaan Mickelssonin mukaan ole.

Imetysohjaaja, osastonhoitaja Kirsi Otrosen mukaan tämä ei poista tutkimusasetelman perusongelmaa.

”Suurin syy sille, että äidit alkavat jossain vaiheessa antaa lapsilleen korviketta on tunne rintamaidon riittämättömyydestä – vaikka näin ei olisikaan”, Otronen sanoo.

Otrosen mielestä tutkimus houkuttelee herkästi ”nuoria, vähemmän koulutettuja äitejä”.

”Tähän tutkimukseen hakeutuvat ovat aika otollinen ryhmä aloittamaan korvikkeiden käytön. Luultavasti heillä on valmiiksi huolia oman maidon riittävyydestä – ja jos se ei riitäkään, tarjolla on ilmaista korviketta.”

Tutkimukseen osallistuvat saavat korvikkeen ilmaiseksi. Sitä käytetään vähintään neljän kuukauden ikään asti, mutta käyttöä on mahdollisuus jatkaa 1-vuotiaaksi.

Otrosen mielestä tutkimuksen ongelmallisuudesta kertoo se, että neuvoloita yritettiin saada yhteistyökumppaniksi, mutta se ei onnistunut.

”Sitten päätettiin mennä lehti-ilmoitteluun.”

Tutkimuslääkäri Mickelsson vahvistaa, että Helsingin kaupungin neuvolat kieltäytyivät yhteistyöstä.

”Uskoisin, että kieltäytyminen perustuu virheelliseen käsitykseen tutkimuksen imetysvastaisuudesta.”

Kannanotossa kritisoidaan myös mahdollisia vauvoille koituvia terveyshaittoja. Allekirjoittaneiden mukaan tutkimus viime kädessä ”vaarantaa osallistuvien vauvojen terveyden”.

”Koska tutkimukseen värvätään vauvoja juuri kohonneen allergiariskin perheistä ja tutkimuksessa vertaillaan kahta äidinmaidonkorviketta, on selvää, että tavoitteena on provosoida allergiaoireita”, kannanotossa kirjoitetaan.

Mickelssonin mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

Tutkimuksessa selvitään käytetyn äidinmaidonkorvikkeen mahdollisia vaikutuksia allergisten atooppisten sairauksien ilmentymään. Oletus on, että vauvoilla, jotka saavat tutkimusvalmistetta, allergioita tai atooppisia sairauksia ilmentyisi vähemmän.

”Se on se tutkimusasetelma. Ei se, että pyrimme aiheuttamaan sairauksia tai allergiaoireita joillekin vauvoille”, Mickelsson sanoo.

Hänen mukaansa on selvää, että rintamaito on nykytiedon valossa vauvoille paras vaihtoehto.

”Mutta kun joudutaan antamaan tilalle jotain muuta, ei varmuudella tiedetä, missä muodossa se kannattaa antaa. Sitä tässä selvitetään. Ei tämä ole imetysvastainen tutkimus. ”

Tutkimuskorvike sisältää pitkälle pilkottua proteiinia toisin kuin vertailukorvikkeensa.

Tutkimuksen rahoittaja kansainvälinen korvikemaitoa valmistava yritys, joka ei halua julkisuuteen.

Tutkimushanketta kritisoineet liitot pitävät kannanottonsa mukaan tutkimusta myös juridisesti ongelmallisena. Terveydenhoitajienliiton puheenjohtaja Mäenpää piti sitä vähintäänkin lain hengen vastaisena.

Suomen lain mukaan äidinmaidonkorvikkeen mainonta ei saa antaa mielikuvaa, että korvike olisi yhtä hyvä tai parempi asia kuin rintaruokinta. Sen myyntiä koskevat tiukat säännökset. Myynnistä ja jakelusta todetaan laissa muun muassa seuraavasti:

”Äidinmaidonkorvikkeen valmistaja tai myyjä ei saa jakaa ilmaiseksi eikä myydä alennettuun hintaan yleisölle, raskaana oleville naisille, äideille tai heidän perheenjäsenilleen valmisteita, näytteitä tai muita myynninedistämislahjoja suoraan eikä epäsuorasti terveydenhuoltojärjestelmän tai terveydenhoitohenkilöstön kautta.”

Mickelsson toteaa, että tutkimus on saanut puollon Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin eettiseltä lautakunnalta. Eettisen lautakunnan tehtävänä on varmistaa tutkimussuunnitelman eettisyys ja lainmukaisuus.

”Tämän enempää en asiaa kommentoi.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Berner ärsytti keskustalaiset – ja Sipilä riensi jälleen tueksi

  5. 5

   Hoivakoteja koskevan kohun käynnistänyt lähihoitaja avautuu ensi kertaa Superin verkkolehdessä: Tilanne Ulrikassa oli lohduton, miltei kaoottinen

  6. 6

   Päävalmentaja kertoi Patrik Laineen onnistumisista: ”Se toi hymyn kaikkien kasvoille, jopa maalivahtien”

  7. 7

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  8. 8

   Karl Lagerfeld jätti jälkeensä 170 miljoonaa – Menevätkö rahat Choupette-kissalle?

  9. 9

   Töiden läikkyminen työajalta kotiin lisää tasa-arvoa, sanoo Evan uusi johtaja Emilia Kullas

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  5. 5

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  6. 6

   Suomi antoi 50 vuotta sitten itselleen lahjan, jonka piti valaa miljoonilla uskoa tulevaisuuteen – Nyt aarre­arkku halutaan ryöstää, koska tulokset jäävät ”uskon asiaksi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isis-morsiameksi vuonna 2015 lähtenyt teini menettää Britannian kansalaisuutensa

  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää