Lahjaksi elämä

Joni Riihonen, 24, luovutti siittiöitään hedelmöityshoitoihin, koska haluaa auttaa. Jos joku hänen geenejään kantava haluaa joskus tavata, se on ok.

Joni Riihonen istui bussissa ja kiinnitti huomiota penkkiin liimattuun yksityisen hedelmöityshoitoklinikan mainokseen.

Hän ei ollut tullut aiemmin ajatelleeksi, että voisi auttaa luovuttamalla siittiöitä. Hän oli jo aiemmin käynyt monta kertaa verenluovutuksessa.

Ihan lähipiirissä ei ole lapsettomuudesta kärsiviä, mutta silti hän ajatteli voivansa auttaa.

Kotona hän googlasi, kelpaisiko itse siittiöiden luovuttajaksi ja täytti hakemuksen. Pian sen jälkeen hän istui helsinkiläisen yksityisen Ovumia Fertinova -hedelmöityshoitoklinikan psykologin juttusilla.

Oletko miettinyt, miten läheisesi suhtautuvat tähän? Miten suhtaudut siihen, jos lapsesi ottaa sinuun yhteyttä yli 18 vuoden päästä? Mitä ajattelet, jos itse joskus tulevaisuudessa kärsit lapsettomuudesta?

Riihonen vastaili kysymyksiin rauhallisesti. Hän ei minkään kysymyksen kohdalla tuntenut tarvetta perääntyä. Hän oli ajatellut asian jo valmiiksi.

”Halusin auttaa”, hän sanoo.

Riihonen on poikkeuksellinen 24-vuotias nuori mies: siittiönluovuttaja, joka puhuu aiheesta omilla kasvoillaan. Suomalaisia luovuttajia on vuosittain vajaa sata, mutta he eivät usein pidä meteliä itsestään. Tänä vuonna luovutusrekisteriin on kirjattu 12 uutta suomalaista siittiönluovuttajaa.


Suomessa tuli vuonna 2007 voimaan hedelmöityshoitolaki, jonka mukaan lapsella on oikeus tietää 18 vuotta täytettyään luovuttajan henkilöllisyys, mikäli lapsi tietää saaneensa alkunsa luovutetuista sukusoluista. Valvira ylläpitää rekisteriä luovuttajista.

Lakimuutos ei laskenut luovuttajien määrää kuin hetkellisesti yhtenä vuonna. Viime vuonna rekisteriin kirjattiin 177 siittiöiden luovuttajaa, joista 79 oli suomalaisia. Siittiöitä ostetaan edelleen Suomeen ulkomailta, eniten Tanskasta.

Jos Riihosen ovelle ilmaantuisi jossain vaiheessa hänen geeneillään varustettu nuori aikuinen, hän tarjoaisi tälle esimerkiksi kahvia ja istahtaisi juttelemaan. Hän ei silti usko miettivänsä asiaa sen kummemmin.

”Ajattelen stoalaisesti, että jos en pysty vaikuttamaan asiaan, sitä on turha murehtia”, Riihonen sanoo.

Luovutettujen siittiöiden käyttö on hieman lisääntynyt, kun yksinelävien naisten ja naisparien tuli vuoden 2007 hedelmöityshoitolain myötä mahdolliseksi saada hedelmöityshoitoja. Julkisissa sairaaloissa ei ole laista huolimatta viime vuosina annettu hedelmöityshoitoja luovutetuilla sukusoluilla.

Julkisessa terveydenhuollossa Suomessa hoitamatta jäävät yksin lasta haluavat naiset ja naisparit, mutta myös ne kaikki nais-miesparit, joiden lapsettomuuden syy on se, ettei miehellä ei ole siittiötuotantoa.

Asiasta nousi julkinen keskustelu, kun yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärit päättivät muutama vuosi sitten, etteivät lahjasoluilla tehtävät hoidot kuulu julkiseen terveydenhuoltoon. Tätä ennen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta oli linjannut, että hedelmöityshoitoja ei saisi olla antamatta julkisessa terveydenhuollossa seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Professori Aila Tiitinen Helsingin Naistenklinikalta kertoo, että julkisella puolella selvitystyö on edelleen kesken.

Joni Riihonen allekirjoitti suostumuksen, jonka mukaan hänen sukusolujaan voidaan luovuttaa kaikille, joille hoitoja annetaan.

Käytännössä luovutetuilla siittiöillä annetaan eniten hoitoja nimenomaan naispareille tai yksin lasta haluaville naisille. Jos lapsettomuus johtuu miehestä, on erittäin harvinaista, ettei nykylääketieteen keinoin mieheltä löydy yhtään siittiötä. Toki heitäkin on.

Mitä hedelmöityshoitoihin tulevat sitten saavat tietää luovuttajasta?

”Meillä kerrotaan hiusten, silmien ja ihon väri sekä pituus ja etninen tausta”, kertoo laboratoriojohtaja Sirpa Mäkinen Ovumia Fertinova -klinikasta.

Käytännössä se tarkoittaa, että hoitoja saavalta kysytään, että onko heillä toiveita lahjoittajan suhteen. Hedelmöityshoidoissa valitaan yleensä luovuttaja, jonka hiusten ja silmien väri ovat lähimpänä tulevia vanhempia.

Mäkinen kertoo, että jos lapsen toinen vanhempi on esimerkiksi tummaihoinen, voidaan tilata sopivan tummaihoisen luovuttajan spermaa Tanskasta, jos vastaanottajat niin haluavat.

Suomessa ei nykyään ylläpidetä yleistä spermapankkia, vaan jokaisella hedelmöityshoitoja antavalla klinikalla on omat pakastetut siittiövarastonsa. Tanskassa esimerkiksi on kaksi isoa pohjoismaista spermapankkia, jotka myyvät siittiöitä muun muassa Suomeen.

Ennen uusimman hedelmöityshoitolain voimaantuloa Väestöliitto ylläpiti Suomessa spermapankkia, josta se se myi siittiöitä eteenpäin käytettäväksi muille hedelmöityshoitoklinikoille.

Mäkisen mukaan luovuttajia ei ole tarpeeksi, ja heitä pitäisi saada lisää.

”Ehdokkaita kyllä on, mutta heistä vain 25 prosenttia lopulta hyväksytään”, Mäkinen sanoo.

Moni ihminen haluaa kyllä auttaa.


Riihonen on kertonut asiasta tyttöystävälleen ja parille kaverilleen.

”Yksi naispuolinen ystävä sanoi, että voisi muuten luovuttaa sukusolujaan, mutta häntä ahdistaa, että hoidoista syntynyt lapsi voisi joskus ottaa yhteyttä”, Riihonen kertoo.

Hän itse ajattelee, että auttaa ihmisiä tässäkin asiassa mielellään. Hän opiskelee kolmatta vuottaan pääaineenaan teologiaa ja sivuaineina filosofiaa ja elämänkatsomustietoa. Hän haluaa tulevassa työssään pappina ja opettajana myös osaltaan auttaa ihmisiä.

”Käyn myös verenluovutuksessa ja osallistun opiskelijatoimintaan”, hän kertoo.

Siittiöitä Riihonen kävi luovuttamassa kymmenen kertaa. Sitä ennen hän kävi terveystarkastuksessa, jossa siittiöt oli todettu luovutuksen kelpaavaksi.

Hän myöntää, että oli kiva kuulla, että siittiöitä oli riittävästi ja ne kestivät myös pakastuksen.

”Iso osa luovutetuista siittiöistä ei kelpaa luovutukseen, sillä ne eivät kestä pakastusta”, Sirpa Mäkinen kertoo.

Siittiöt voivat olla muuten ihan hyviä, mutta eivät selviä pakastusvaiheesta. Syitä voi olla useita.Siemennesteen luovuttajaksi Suomessa kelpaa 18–45-vuotias mies, jonka terveydentila on hyvä.

Se tarkoittaa, ettei saa olla mitään sukupuoliteitse tarttuvia tauteja, kuten hi-virusta, klamydiaa tai tippuria. Myöskään lähisuvussa ei saa olla mitään perinnöllistä sairautta. Sellainen voisi olla esimerkiksi kystinen fibroosi, joka on erittäin vakava perinnöllinen aineenvaihduntasairaus.

”Luovutettujen siittiöiden pitää olla vielä keskimääräistä parempia, koska niiden pitää kestää käsittelyä”, Mäkinen sanoo.

Siittiöiden luovutusta säätelee hedelmöityshoitolain lisäksi kudoslaki. Se määrittelee, miten sukusoluja ja alkioita pitää muun muassa käsitellä ja testata ja miten niitä voi kuljettaa ja jaella.

Yhdeltä luovuttajalta voidaan saada lapsia enimmillään viiteen perheeseen. Lapsien lukumäärää ei ole rajoitettu.

Sukusolujen luovutuksen pitää perustua vapaaehtoisuuteen eli siitä ei makseta. Käytännössä luovuttajalle korvataan matkakulut ja ansionmenetyksestä mahdollisesti aiheutuneet kulut.


Joni Riihonen voisi jo halutessaan soittaa hedelmöityshoitoklinikalle ja kysyä, onko raskaus hänen luovuttamillaan siittiöillä alkanut.

”Kyllä se vähän kiinnostaa, mutta soitan vasta sitten kun mahdollinen lapsikin olisi ehtinyt jo syntyä”, Riihonen sanoo.

Siinä välissä hän ei juurikaan ajattele asiaa, vaan aikoo valmistua opettajaksi ja papiksi. Opintojaan hän on rahoittanut työskentelemällä vartijana ja tekemällä opettajan sijaisuuksia peruskoulussa. Hän oli myös Libanonissa rauhanturvatehtävissä neljä kuukautta.

Omia lapsia hän haluaa sitten joskus.

”Yhdestä kolmeen lasta joskus vuosien päästä olisi kiva”, hän sanoo.

Riihonen tuntee suuret filosofiset ajattelijat, sillä aikoo tulevaisuudessa työskennellä myös filosofian opettajana. Hän vertaa ajatteluaan ja arvojaan Immanuel Kantin kategorisen imperatiivin mukaiseen moraaliin: jos voi auttaa, auta.

Lisäksi hän tukee utilitarismia. Sen mukaan ihmisen olisi muun muassa toimittava muiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Kun häneltä kysyy, mikä on hänen elämänsä tärkeä päämäärä, hän miettii hetken, mutta ei osaa antaa suoraa vastausta.

”Suora hedonismi ja egoismi eivät olisi minulle hyviä valintoja.”

Oikaisu 19.2. klo 12.45: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että yksinäisten naisten ja naisparien ei ollut ennen vuoden 2007 hedelmöityshoitolakia mahdollista saada hedelmöityshoitoja yksityisiltä klinikoilta. Näin ei ollut, vaan osa yksityisistä klinikoista tarjosi hoitoja myös heille, vaikka tätä oikeutta ei ollut kirjattu lakiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  4. 4

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  5. 5

   Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

  6. 6

   Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

  7. 7

   Game of Thrones -tähti Emilia Clarke paljastaa saaneensa vakavan aivo­veren­vuodon sarjan kuvaus­tauoilla: joutui kolmeen aivoleikkaukseen, jotka salattiin

  8. 8

   EU:n ilmastolinjaus uhkaa lässähtää: Saksa liittoutui Itä-Euroopan maiden kanssa jarruttamaan ilmastopolitiikkaa

  9. 9

   Työelämän valtasi villitys, jonka jokainen pitkään töitä tehnyt osaa – sen pohja on hyväntahtoisuudessa

  10. 10

   Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen jätti yhtiön: ”Laurin oma päätös, normaalia urasuunnittelua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  6. 6

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää