Hyvinvointi

Tutkimus D-vitamiinin yksilöllisestä tarpeesta hämmensi lukijat – näin THL selittää virallisia saantisuosituksia

D-vitamiinin liiallisilla määrillä ei ole havaittu mitään edullisia vaikutuksia, THL:n tutkimuspäällikkö Iris Erlund sanoo. Se tiedetään, että suuret annokset voivat haitata munuaisten tai sydämen toimintaa.

D-vitamiinin tarve on jokaisella ihmisellä yksilöllinen, mutta saantisuosituksia kannattaa silti noudattaa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Iris Erlund.

D-vitamiinia ei kannata eikä pidä syödä liikaa varmuuden vuoksi.

”Ajatus, että jokin yksittäinen vitamiini suurina annoksina tekisi ihmiselle hyvää, on lähtökohtaisesti väärä. Sellaista taika-ainetta ei ole olemassa. Ruokavalio on kokonaisuus eikä yhdellä ainesosalla voi maksimoida terveyttä”, hän sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina väitöstutkimuksesta, joka selvitti D-vitamiinin osallisuutta geenien luennan säätelyyn sekä sen vaikutusta valkosolujen perinnöllisiin ominaisuuksiin. Tutkimus kertoi, että poikkeavuudet geenien luennan säätelyssä voivat johtaa useiden tautien, kuten syöpien ja autoimmuunitautien syntyyn.

Lisäksi tutkijat havaitsivat, että paras mahdollinen D-vitamiinin määrä on jokaisella yksilöllinen.

Vapaaehtoisille annettiin kerralla satakertainen päiväannos. Sen jälkeen tutkijat mittasivat, paljonko koehenkilöiden veren D-vitamiinitasot nousivat kuukauden aikana.

”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen. Ylimäärä varastoitui rasvakudokseen”, he totesivat.

Väitöstutkimuksen tulos sai lukijat hämmentyneiksi, ja jutun kommenttiosuus täyttyi kysymyksistä.

Erlund ei suosittele kokeilemaan päiväannoksen moninkertaistamista kotona.

Lääketiede tuntee hänen mukaan yksittäistapauksia, joissa liiallinen D-vitamiini on aiheuttanut ihmisille haittoja.

”On tärkeää, että D-vita­miinia saadaan riittä­västi. Suosituksia suuremmilla määrillä ei ole kuitenkaan havaittu mitään edullisia vaikutuksia”, Erlund sanoo.

Tutkimuksia liiallisen D-vitamiinin haittavaikutuksista ei juuri ole, tieto perustuu enimmäkseen potilastapauksiin. Niukasti tietoa on myös siitä, millä mekanismilla rasvakudokseen varastoitunut D-vitamiini vapautuu ja voiko sitä vapautua suuria määriä esimerkiksi laihdutuskuurin aikana.

Se tiedetään, että suuret annokset D-vitamiinia voivat haitata munuaisten tai sydämen toimintaa.

Parhaiten tunnetaan D-vitamiinin hyvät vaikutukset luustoon. Uudemmissa tutkimuksissa D-vitamiinin puutteella on havaittu yhteys muun muassa diabetekseen, joihinkin syöpiin, hermoston rappeumatauteihin sekä tulehdussairauksiin, kuten tuberkuloosiin.

D-vitamiinin tärkein lähde on auringon valo. Siitä on pohjolassa talvisaikaan pulaa, joten viranomaiset ovat huolehtineet asiasta suositusten avulla.

D-vitamiinin puutoksesta johtuva riisitauti on hävinnyt Suomesta. Nykyisin maitoon, kasvimaitoihin ja rasvalevitteisiin on lisätty D-vitamiinia.

”Tämä on osoittautunut hyväksi tavaksi päästä eroon puutossairauksista sekä hyvin matalista D-vitamiinitasoista väestössä”, Erlund sanoo.

Lisäksi lapsille ja nuorille, vanhuksille, raskaana oleville, imettäville äideille sekä vegaaneille suositellaan vitamiinilisää. Imeväisikäisten D-vitamiinivalmisteiden käyttösuosituksia pienennettiin hiljattain hiukan, kun äidinmaidonkorvikkeiden D-vitamiinipitoisuutta nostettiin koko EU:n alueella.

Koska ihmiset ovat eri kokoisia ja heissä on myös muita geneettisiä eroja, suositukset on Erlundin mukaan laadittu siten, että vitamiinin määrä on aina hieman suurempi kuin fysiologinen tarve. ”Silloin lähes kaikki, jotka noudattavat suositusta, saavat vitamiinia tarpeeksi.”

Nyrkkisäännön mukaan D-vitamiinia saa ravinnosta riittävästi, jos syö kalaa 2–3 kertaa viikossa ja juo maitovalmistetta runsaat puoli litraa päivässä.

Jos haluaa selvittää oman D-vitamiinitasonsa, sen voi tehdä yksityisessä laboratoriossa. Erlund pitää kuitenkin hyödyllisempänä sitä, että pitää huolta ruokavaliostaan ja elintavoistaan.

”Silloin ihminen voi kaiken kaikkiaan paremmin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  2. 2

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyväntekeväisyyjärjestöt nuolemaan näppejään

  3. 3

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  4. 4

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin virkamiehet: Massiivinen autoramppi purkaisi Jätkäsaaren liikennesumppua

  6. 6

   ”Unelias kirjekyyhky” matkusti Teneriffalta Ouluun lentokoneen laskuteline­tilassa

  7. 7

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  8. 8

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  9. 9

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Rokotusvastainen poliitikko joutui sairaalaan vesirokon vuoksi Italiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  2. 2

   Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

  3. 3

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  4. 4

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  5. 5

   Monia suomalaisia odottaa eläkkeellä ikävä yllätys – Katso HS:n laskurista, millainen eläke sinulle on tulossa

   Tilaajille
  6. 6

   Näin saksalaiset ratkaisisivat turvapaikan­hakijoiden palautukset

  7. 7

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Mies raiskasi 15-vuotiaan tytön Helsingissä ja käytti kahta muuta seksuaalisesti hyväkseen – Käräjäoikeus tuomitsi vajaan neljän vuoden vankeuteen

  10. 10

   Moni aikuinen pyytelee lupia asioihin, joista pitäisi uskaltaa päättää itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  8. 8

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää