Hyvinvointi

Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

”Hieronnan vaikutuksista syöpään ei ole tutkimustietoa, joten varovaisuuteen on syytä”, sanoo erikoislääkäri Riikka Huovinen sanoo.

Voiko syöpäpotilas käydä turvallisesti hieronnassa vai ei? Joissain tapauksissa hoitava lääkäri on sallinut hieronnan, mutta hierojat ovat kieltäytyneet siitä.

Ovatko hierojat ylivarovaisia vai onko syöpäpotilaiden syytä välttää hierontaa?

”Hieronta rentouttaa ja rauhoittaa, eikä sitä ole syytä kieltää syövän sairastaneilta siinä missä muiltakaan ihmisiltä”, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpäklinikan erikoislääkäri Riikka Huovinen.

Hierominen on hänen mukaansa turvallista, kun syöpähoitojen päättymisestä on kulunut kaksi kuukautta, eikä etäpesäkkeitä epäillä.

Jos hoidot ovat vielä kesken, hieronnasta tulisi kuitenkin aina kysyä hoitavan lääkärin mielipidettä.

”Hieronnan vaikutuksista syöpään ei ole tutkimustietoa, joten varovaisuuteen on syytä.”

Huovinen muistuttaa, että erilaisia syöpäsairauksia on kymmenittäin. ”Hieronnan turvallisuuteen vaikuttaa se, millainen syöpä on kyseessä ja missä vaiheessa hoidot ovat – sekä myös se, millainen potilas on kyseessä ja onko hänellä muita sairauksia.”

Hieronnalle on syöpäpotilaiden joukossa yhä enemmän kysyntää, arvioi syöpäpotilaiden hierontaan erikoiskoulutuksen saanut koulutettu hieroja Elina Airaksinen. Hänen asiakkainaan on useita rintasyövän sairastaneita naisia. Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä.

”Yhä useampi syöpäpotilas paranee. Hoitojen aiheuttamat muutokset kehossa ovat kuitenkin usein elinikäisiä”, hän huomauttaa.

Airaksinen tähdentää, että hieronta ei ole vaihtoehtoinen tapa hoitaa syöpää eikä se paranna sairautta.

Sen sijaan hieronnalla voidaan lievittää hoitojen aiheuttamia pysyviä haittoja. Se voi myös vähentää kipuja, lievittää ahdistusta ja auttaa unettomuuteen. Hieronta aktivoi tahdosta riippumatonta hermostoa, joka huolehtii esimerkiksi verenkierrosta, ruoansulatuksesta, kuonanpoistosta ja rentoutumisesta.

Airaksinen kertoo, että syövän sairastaneille tehdään hierojan vastaanotolla tavallista perusteellisempi alkuhaastattelu. Hieroja säätää myös käyttämänsä otteet tavallista tarkemmin.

Rintasyövän sairastaneet, kärsivät toisinaan siitä, että heidän kätensä liikerata on rajoittunut. Rinnan poisto aiheuttaa arpikudosta, joka saattaa kiristää ja haitata käden liikettä. ”Hieronnalla näitä liikeratoja on voitu avata”, Airaksinen kertoo.

Käden turvotusta voidaan lievittää lymfahieronnalla. Se on tavallista kevyempää hierontaa, jonka tarkoituksena on tehostaa kehon nestevirtausta.

Turvotus johtuu siitä, että rintasyöpäpotilaan kainalosta on poistettu imusolmukkeita sekä annettu sädehoitoa. Hoidot voivat häiritä imunesteiden virtausta, mikä saa voi saada käsivarren turpoamaan.

Asiaan perehtymättömän hierojan käsittelyssä on Airaksisen mukaan myös riskinsä.

”Jos hieroja käyttää liian suurta voimaa ja vääriä otteita, hieronta voi lisätä imunestekierron häiriön riskiä. Vääränlainen hieronta saattaa myös rasittaa heikentynyttä immuunipuolustus­järjestelmää ja kuormittaa jo valmiiksi ylikuormittunutta kehoa.”

Huovinen toteaa, että lymfahierontaa ei pidä antaa, jos syöpä on imukudoksissa ja imuteissä, sillä syöpäsolut leviävät verenkierron ja imunesteiden mukana.

Hierojan peruskoulutus ei Airaksisen mukaan anna nykyisellään riittävää ammattitaitoa syövän sairastaneiden hoitoon. Lisäkoulutusta järjestetäänkin sekä syöpäpotilaiden että saattohoito­potilaiden hierontaan.

Yhdysvalloissa syöpäpotilaita hierotaan Airaksisen mukaan jopa hoitojen aikana sairaalassa lääkärin valvonnassa. ”Parhaimmillaan hieronta toteutuisikin yhteistyössä syöpää hoitavan tiimin kanssa”, Airaksinen arvioi.

Riitta Huovinen kertoo kolme nyrkkisääntöä, jotka tulisi ottaa huomioon syövän sairastaneen hieronnassa:

1. Hierontaa voi antaa kahden kuukauden kuluttua sytostaatti- ja sädehoidon päättymisestä, jos etäpesäkkeitä ei epäillä.

2. Hierontaa ei suositella alueelle, jossa kasvain on sijainnut eikä myöskään silloin, jos syöpä on kehittänyt etäpesäkkeitä luustoon.

3. Syöpäpotilaan hierominen edellyttää hierojalta asiantuntemusta, sillä syöpähoidot kuormittavat kehoa. Jos hoidoista on kulunut vasta vähän aikaa, hieronnasta kannattaa kysyä lääkärin mielipidettä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Sinullahan on lapsi” – Kiinan Xinjiangiin on pystytetty käsittämätön kontrolli­koneisto, ja kuulustelu­kopissa HS:n kirjeen­vaihtaja kohtasi totalitarismin koko voiman

   Tilaajille
  2. 2

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Liki 200-vuotias huvila rapistui hylättynä vuosia keskellä vanhinta Helsinkiä, pelastus koitti yllättävältä taholta

  4. 4

   Kurdien SDF-joukot: Isisin ”kalifaatti” on nujerrettu lopullisesti

  5. 5

   Mikko Kautto vahtii suomalaisten eläke­miljardeja ja tietää, mikä suku­polvi on eläkkeiden suhteen voitolla

  6. 6

   Laura Lindstedt kirjoitti hyperseksuaalisen naisen tarinan ja nyt hän kertoo, miksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on perjantai-ilta Suomen keskeisimmällä taksitolpalla: Autojen ylitarjontaa, kuljettajien luotettavuuden arviointia naaman perusteella ja ”Helsinkiä tuntevan kuskin” etsintää

  8. 8

   Oliko erikoissyyttäjä Robert Muellerin pommi sittenkin suutari?

  9. 9

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  10. 10

   Tommi Korpela ja Jani Volanen kävivät ruotsin­laivalla Joakim ”Jocke” Hackmanin juttusilla, ja muutamaa vuotta myöhemmin syntyi suosikki­sarja M/S Romantic

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  4. 4

   Kun mikään ei riitä ja kaikki on aina kesken – Lapsuudessa opittu luonteenpiirre voi tuhota parisuhteen, näin siitä selviää

   Tilaajille
  5. 5

   ”Sinullahan on lapsi” – Kiinan Xinjiangiin on pystytetty käsittämätön kontrolli­koneisto, ja kuulustelu­kopissa HS:n kirjeen­vaihtaja kohtasi totalitarismin koko voiman

   Tilaajille
  6. 6

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  7. 7

   Iäkäs mies aiheutti kotonaan ryöstäjälle sairaalahoitoa vaativat vammat Hartolassa

  8. 8

   Maavoimat aikoo perustaa valmiuspataljoonia yllätyshyökkäyksen varalle

  9. 9

   Nokia ei yleensä koskaan kommentoi huhuja, mutta perjantaina yhtiö joutui sen tekemään osakkeen voimakkaan halpenemisen takia

  10. 10

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  5. 5

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  6. 6

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  7. 7

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  11. Näytä lisää