Hyvinvointi

Brittitutkimuksessa selvisi, missä iässä ihminen on onnellisimmillaan – Suomalaisprofessori hämmästyi: ”Tämä on todellinen pähkinä”

Tuoreen tutkimuksen mukaan britit ovat onnellisimmillaan 16- ja 70-vuotiaina. Suomalaista onnellisuusprofessoria askarruttaa, ovatko ihmiset ylipäätään niin onnellisia kuin tutkimukset väittävät.

Britit ovat onnellisimmillaan 16- ja 70-vuotiaina, kun taas keski-iässä heidän hyvinvointinsa sukeltaa, kertoo tuore brittiselvitys.

The Guardian -lehti kirjoittaa, että nuorilla tyytyväisyys, omanarvontunto ja onnellisuus ovat tutkimuksen mukaan korkealla. Parikymppisenä onni alkaa hiipua ja jyrkkä lasku seuraa 30 vuoden iässä. Huonot ajat kestävät 50 ikävuoteen saakka, jonka jälkeen käyrät nousevat aina 70 ikävuoden korkeimpaan huippuun saakka.

Tulos hämmentää suomalaista onnellisuus­professoria Markku Ojasta:

”Tämä on todellinen pähkinä. Nuoruuteen liitetään usein kuohuntaa, oman paikan ja identiteetin etsintää, jopa ahdistusta, syömishäiriöitä, koulukiusaamista ja masennusta. Tutkimuksessa nuorten enemmistö humpsahtaa kuitenkin onnellisten tai melko onnellisten kategoriaan. Antavatko tutkimukset nuorten elämästä harhaisen kuvan?” hän kysyy.

Suomalaisissa tutkimuksissa nuoret eivät erotu onnellisuudellaan muista. Sen sijaan vanhusten tyytyväisyys elämäänsä noudattaa kansainvälistä trendiä: mitä iäkkäämpi ihminen on, sen onnellisempi.

Selitys on Ojasen mukaan se, että kun ikää karttuu, ihmiset osaavat vähentää itseensä kohdistuvia vaatimuksia. Ei tarvitse kilpailla työelämässä eikä vastata pärjäämisen tai trendikkyyden odotuksiin.

”Vanhuksilla on lupa jopa oikutella”, Ojanen sanoo. Sairauksia tulee, mutta elleivät ne rajoita elämää liikaa, niihin sopeudutaan.

Vaikka vanhusten tulot eivät ole kovin korkeat, he voivat kuitenkin tehdä mielensä mukaisia valintoja. Ikä voi tuoda mukanaan myös uudenlaista seesteisyyttä, omasta henkisestä ja aineellisesta perinnöstä kumpuavaa tyydytystä.

Ojanen muistuttaa kuitenkin, että tutkimuksiin valikoituu kuitenkin lähinnä hyväkuntoisia, kotona asuvia vanhuksia, jotka kykenevät vastaamaan lomakkeisiin.

Miksi sitten 16-vuotiaat ovat brittitutkimuksessa muita onnellisempia?

Ojanen uskoo syyn olevan siinä, että nuoret ovat fiksuja ja kansainvälisiä. He tiedostavat elävänsä hyvinvointivaltiossa. Enemmistöllä on kavereita, koulunkäynti sujuu ja elämä on kohtuullisen hyvällä mallilla.

Ojasta askarruttaa kuitenkin, ovatko ihmiset ylipäätään niin onnellisia kuin tutkimukset väittävät.

Tutkimuksissa ihmiset näyttäytyvät melko onnellisina, vaikka heidän elämässään olisi jokin ongelma, kuten ero, läheisen ihmisen menetys, potkut tai sairaus.

”Vasta sitten, jos vaikeuksia on kaksi tai useampia, onnellisuus vajoaa alle keskimääräisen tason”, Ojanen kertoo.

”Mutta miksi kaiken ahdistuksen ja kärsimyksenkin keskellä elävät ihmiset ilmoittautuvat onnellisiksi? Eikö meidän sen sijaan pitäisi potea eksistentiaalista ahdistusta? Tätä kysymystä olen hautonut 25 vuotta”, Ojanen tunnustaa.

Hän on löytänyt asialle kaksi selitystä.

Ensimmäisen tarjoaa Yhdysvaltalainen psykologian tohtori Edward Diener tuoreessa artikkelissaan.

Hänen mukaansa syy on evoluutiossa. Luonnonvalinta on sukupolvien saatossa suosinut sitä, että ihminen asettaa mielialansa korkealle tasolle. Se suojaa meitä monilta ikäviltä asioilta.

Meillä on siis kyky hakea elämän mielekkyyttä pienistä asioista sekä ideologioista ja uskonnoista.

 

Luottamus pukkaa onnellisuutta.

Toinen selitys on suomalaisten aivan oma.

Se tiedetään, että onnellisimmat ihmiset löytyvät pohjoismaisista hyvinvointivaltioista. Viime vuonna julkaistun YK:n raportin mukaan maailman onnellisin maa on Suomi.

Ojasen mukaan suomalaisen onnen salaisuus on se, että suomalaiset luottavat toisiinsa enemmän kuin mikään muu kansa.

Suomalaisten rinnalle luottamuksessa nousevat ainoastaan tanskalaiset.

”Luottamus merkitsee, että meitä on myös helppo höynäyttää. Tärkeämpää on kuitenkin se, että luottamus pukkaa onnellisuutta”, Ojanen sanoo.

Hämmästyttävää on hänen mukaansa se, että perinteisesti yhteisöllisissä kulttuureissa ihmiset eivät luota toisiinsa. Esimerkiksi Ghanassa ihmiset eivät luota edes sukulaisiinsa. Sen sijaan meidän yksilökeskeisessä kulttuurissamme luottamus toisiin on luja.

”Suomessa vallitsee aivan poikkeuksellinen usko ihmiseen. Se on hieno juttu.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Leijonat ja Venäjä pelaavat huippuottelua, tilanne avauserän jälkeen 0–0, HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  4. 4

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  8. 8

   Neuvostoliitto aloitti suomalaisten aivopesun heti sodan jälkeen – Näin länsi iski takaisin

   Tilaajille
  9. 9

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  10. 10

   Kaksivuotias tyttäreni tunnistaa jo yli 50 lintulajia – mutta olisiko kasvattajana järkevämpää heittää lintukirjat roskikseen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää