Hyvinvointi

Suurin osa ihmisistä hengittää väärin ja se voi olla monen lihasjumin syynä: viisi neuvoa oikeaan tekniikkaan

”Harvoin tapaa ihmisen, jonka hengitystapa on paras mahdollinen”, sanoo asiantuntija.

”Harvoin tapaa ihmisen, jonka hengitystapa on paras mahdollinen”, sanoo osteopaatti Markku Torvinen.

Ihmiset hengittävät hänen mukaansa usein liian pinnallisesti tai sitten he yrittävät hengittää liian syvään vetämällä keuhkot täyteen. ”Niin se ei toimi”, Torvinen sanoo.

Myös kliinisen fysiologian emeritusprofessori Anssi Sovijärvi vahvistaa, että osa ihmisistä hengittää huonolla tekniikalla. ”He eivät kuitenkaan useinkaan tiedosta sitä. Asian havaitsemiseen tarvitaan lääkäri tai asiaan perehtynyt fysioterapeutti”, hän sanoo.

Jutun lopussa kerrotaan, miten omaa hengitystekniikkaa voi parantaa. Yksi tapa on Sovijärven mukaan laulaminen. ”Pitkiä sävelkulkuja ei pysty laulamaan, ellei käytä tasapainoisesti kaikkia hengityslihaksia ja keuhkojen koko kapasiteettia”, hän toteaa.

Osteopaatti voi havaita vääränlaisen hengitystekniikan seuraukset lihasjumeina ja nivelhäiriöinä rintarangassa ja siihen niveltyvissä kylkiluissa, rintakehässä, niskassa ja kaulan alueella. Oikeanlainen hengitys liikuttaa 146 eri niveltä ihmisen kehossa. Stressi, istumatyö ja elektronisten laitteiden näpyttely niska kumarassa edesauttavat sitä, että hengitys muuttuu liian pinnalliseksi tai virheelliseksi.

Sovijärvi vahvistaa, että huonolla hengitystekniikalla voi olla välillinen yhteys rintakehän lihaksiston kireyteen. Hengitystapa on hänen mukaansa jokaisella yksilöllinen. Siihen vaikuttavat, rintakehän rakenne, sairaudet ja lihavuus, erityisesti vyötärölihavuus.

Laihduttaminen onkin vyötärölihavuudesta kärsivälle luonnollinen keino parantaa hengitystekniikkaa. ”Lihava ihminen hengästyy helposti, sillä vatsaonteloon kertynyt rasva vastustaa pallean liikettä hengitettäessä”, Sovijärvi sanoo.

Vyötärölihavaksi määritellään mies, jonka vyötärön ympärysmitta on enemmän kuin metri ja nainen, jonka vyötärönympärys on enemmän kuin 90 senttiä. Nämä mitat ylittää jopa kolmannes suomalaisista.

Oikeanlainen hengitys on tasaista, siinä käytetään sekä palleaa että kylkivälilihaksia. Keuhkojen kaikki alueet tuulettuvat tasaisesti.

Tärkein lihas hengityksen kannalta on pallea. Sisäänhengityksessä pallealihas supistuu, jolloin rintaontelo laajenee ja ilmaa virtaa sisään.

Kun sisemmät kylkivälilihakset supistuvat, kylkiluut liikkuvat eteenpäin ja myös keuhkojen yläosiin alkaa virrata ilmaa.

Uloshengityksessä ilma virtaa ulos itsestään. ”Vain raskaassa rasituksessa ilmaa puhalletaan ulos lihasvoimin”, Sovijärvi kuvaa.

Osteopaatti tuntee väärän hengityksen seuraukset käsillään hengitykseen liittyvien nivelten jäykkyyksistä sekä lihasten toimintahäiriöistä.

”Jos ihminen ei hengitä oikein, hänen rintakehänsä lihakset ovat jäykkiä. Myös niskan ja hartioiden lihakset voivat olla kankeita samasta syystä”, Torvinen toteaa.

Asiaa voi testata itsekin siten, että käy selin makuulle, laittaa kädet rintalastan päälle ja tarkkailee, laajentuuko rintakehä sisään hengittäessä. ”Jos vatsa ei sisään hengittäessä nouse, silloin hengitetään liiaksi keuhkojen yläosalla”, Torvinen sanoo.

Sisään hengityksessä pallea painuu alaspäin ja mahdollistaa rintakehän laajenemisen sekä kylkiluiden liikkumisen, jolloin keuhkot täyttyvät.

Jos pallea ja ulommat kylkivälilihakset eivät aktivoidu riittävästi, apulihakset joutuvat liian isoon rooliin sisäänhengityksessä. Niistä iso osa sijaitsee kaulan alueella.

Jos hengitys ei muuten ole tarpeeksi tehokasta, ihminen saattaa alkaa auttaa hengitystä nostamalla hartioita ylöspäin ja jännittämällä kaulan alueen lihaksia. ”Se kuormittaa kaularangan lihaksia ja nikamia”, Torvinen sanoo.

Osteopaatti käsittelee pinnallisen hengityksen aiheuttamia jumeja helpottamalla pallealihaksen ja kylkivälilihaksien sekä niihin liittyvien nivelten liikkuvuutta. Lisäksi hän voi vapauttaa lihasjännityksiä selässä, niskassa ja kaulassa.

Tarvittaessa osteopaatti opettaa myös oikeanlaista hengitystekniikkaa.

Tässä Torvisen ja Sovijärven neuvot oman hengityksen parantamiseksi:

1. Rentoudu. Mitä kovemmilla kierroksilla sympaattinen hermosto käy, sitä enemmän lihakset jännittyvät. Stressaantunut ihminen on koko ajan taistele tai pakene -valmiudessa. Silloin hän myös usein hengittää nopeasti. Paras tapa rentoutua on hengittää syvään, jolloin myös niska ja hartiat rentoutuvat.

2. Laula. Laulajan hengitys harjaantuu väkisinkin oikeanlaiseksi. Pitkiä sävelkulkuja ja nuotteja ei pysty laulamaan, ellei käytä keuhkojen koko kapasiteettia ja hengityslihaksia tasapuolisesti.

3. Laihduta. Jos vyötärönympäryksesi on enemmän kuin metri (miehellä) tai 90 senttiä (naisella), vatsaan ja sisäelimien ympärille kertynyt rasva estää palleaa toimimasta kunnolla. Huomaat sen siitä, että hengästyt helposti. Laihduttaminen voi helpottaa merkittävästi hengitystä.

4. Harjoittele. Hengityslihasten voimaa voi vahvistaa hengittämällä vastusta vasten. Perinteinen konsti on puhaltaa putkella vesipulloon, mutta markkinoilla on myös varta vasten kehitettyjä laitteita, jotka vahvistavat hengityslihaksia, kosteuttavat limakalvoja ja tehostavat keuhkojen tuuletusta. Hengitysharjoituslaitteita markkinoidaan erityisesti urheilijoille, äänityöläisille, laulajille ja iäkkäille. Tutkijat selvittävät parhaillaan, kuinka paljon laitteesta voi olla hyötyä keuhkosairauksien hoidossa.

5. Käy osteopaatilla. Asiaan perehtynyt osteopaatti voi laukaista hengityslihasten toimintahäiriöitä ja auttaa tiedostamaan, miten pallea ja kylkivälilihakset toimivat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää