Hyvinvointi

Liian ahkerat

Supersuorittaminen, stressi ja liian kova treeni voivat sekoittaa naisen hormonit niin, että lapsensaanti vaikeutuu.

Susanna Mustajärvi ei edes muista aikaa, jolloin ei olisi harrastanut liikuntaa. Hän on voimistellut pikkutytöstä asti. Jo 9–10-vuotiaasta alkaen joukkuevoimisteluharjoituksia oli viidestä seitsemään kertaa viikossa. Siihen päälle kilpailut.

”Sitä ennen ehdin harrastaa musiikkia ja muuta, mutta sen jälkeen keskityin vain kilpavoimisteluun”, Mustajärvi kertoo.

Hänen joukkueensa pärjäsi hyvin ja kilpaileminen jatkui koko kouluajan. Treeni oli tavoitteellista ja jatkuvaa.

”Koulun jälkeen asuin hetken aikaa ulkomailla ja voimistelu jäi. 25-vuotiaana aloitin bikinifitness-kisaamisen”, Mustajärvi sanoo.

Lajin harrastaminen kesti kolmisen vuotta. Parhaimmillaan Mustajärvellä oli treenejä 12 kertaa viikossa. Sekä kuntosalilla että lenkkipolulla. Ennen kisakautta myös ruokavalio oli tiukka. Rasvaprosentti piti olla oli Susannalla kisoissa alle kymmenen. Se on naiselle todella vähän. Naisen normaali rasvaprosentti on yli 20.

Vuonna 2015 hän pääsi EM-kisoihin asti. Valmentajan antamia ruokaohjeita Mustajärvi noudatti pilkuntarkasti. Hän punnitsi jokaisen ateriansa kolmen vuoden ajan eikä syönyt grammaakaan yli sen, mitä oli sovittu.

”Minulla oli kova halu voittaa ja pärjätä”, Mustajärvi sanoo.

Kisakaudella hän oli jo tottunut, että jotkut kuukautiset jäivät välistä, mutta aina ne olivat palautuneet. Viimeisin kisadieetti kuitenkin aiheutti sen, että kuukautiset olivat poissa jopa neljä kuukautta. Se pysäytti.


”Liikunta on hyväksi terveydelle – tiettyyn rajaan asti”, sanoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Tiina Koskela-Koivisto Husin Naistenklinikasta.

Hänen mukaansa liikkumisen terveyshyötyjen saavuttamiseksi on esimerkiksi muistettava huolehtia riittävästä palautumisesta ja energiansaannista.

”Jos naisen kuukautiskierto pitkittyy tai vuodot jäävät kokonaan pois, asiaan pitää havahtua”, Koskela-Koivisto sanoo.

Kuukautiset kertovat naiselle paitsi hedelmällisyydestä, myös terveydestä ylipäätään. Ilman kuukautisia naisen kehossa ei ole riittävästi naishormonia eli estrogeenia. Sen puute on riski. Luun tiheys alenee selvästi ja riski sydän- ja verenkiertoelimistön häiriöille lisääntyy.

”Nuorilla urheilijatytöillä on rasitusmurtumia ja muita rasitusvammoja. Joskus tutkimuksissa tulee ilmi, ettei kuukautisia ole ollut pariin vuoteen tai ne eivät ole milloinkaan käynnistyneet”, Koskela-Koivisto kertoo.

”Asiaan tulisi puuttua jo kun kuukautiset ovat olleet poissa 3–6 kuukautta. Tarkemmat tutkimukset ovat myös tarpeen mikäli kuukautiset eivät ole käynnistyneet 16. ikävuoteen mennessä.”

Kolmikymppinen Outi Hytönen on kuusiviikkoisen pienen vauvan äiti. Pienokaista toivottiin hartaasti melkein kolme vuotta.

Hytönen on harrastanut suunnistusta 13-vuotiaasta. Hän pärjäsi juniorina SM-tasolla ja on aikuisten sarjoissakin voittanut kaksi SM-mitalia. EM-kisoissa ja maailmancupissa hän on ollut edustamassa Suomea. Treenejä tuli noin 500 tuntia vuodessa, mikä tarkoitti kymmentä tuntia viikossa. Juoksua, hiihtoa, suunnistusta ja vähän lihaskuntoharjoittelua.

Hänellä ei ollut ennen vauvahaavetta aavistustakaan siitä, kuinka sekaisin hänen hormonitoimintansa oli. Kuukautisrytmiä oli aiemmin korjattu lääkkeellä, mutta sen jälkeen ne olivat pitkään tulleet kellon tarkkuudella.

Usein voikin olla niin, että nainen luulee kaiken olevan kunnossa, koska hänellä on kuukautiset. Mutta kuukautiset eivät kerro koko totuutta.

Erikoislääkäri Tiina Koskela-Koiviston mukaan suorittamisesta on tullut niin yleinen asia, että se näkyy jo lapsettomuusklinikoilla. Kyse ei ole pelkästään kilpaurheilijoista ja liiasta liikkumisesta. Lapsettomuusklinikoilla käy paljon naisia, joiden hormonitoiminta on sekaisin monesta syystä. Naisen hormonaalinen säätelyjärjestelmä voi häiriytyä esimerkiksi stressaavasta työstä, tiukoista opiskeluvaatimuksista ja erittäin tiukasta ruokavaliosta. Jos siihen vielä lisätään aktiivinen treenaaminen vaikka vain kuntoilumielessä, menee hormonitoiminta helposti sekaisin.

Aivolisäkkeestä lähtevä säätelyjärjestelmä menee sekaisin, kun sukuhormoneita stimuloivien FSH- ja LH-hormonien sykäyksittäinen eritys häiriintyy. Siitä seuraa häiriötä munarakkulan ja munasolun kypsymisessä ja irtoamisessa. Keltarauhashormonia ei tästä syystä erity, mikä aiheuttaa epäsäännöllisen kierron tai kuukautisten puuttumisen.

 

Riskiryhmässä ovat suorittajanaiset, jotka haluavat pärjätä monilla elämän eri osa-alueilla.

”Kun elimistö on runsaan harjoittelun tai muun stressin, riittämättömän palautumisen ja energiavajeen tilassa, se alkaa suojella itseään lisärasitteilta ja laittaa lisääntymistoiminnon ’tauolle’”, Koskela-Koivisto kertoo.

Joidenkin tutkimusten mukaan lisääntymishormonien pulssittaisessa erittymisessä tapahtuu muutoksia jo viiden vuorokauden intensiivisemmän harjoittelun jälkeen. Riskiraja on tutkimusten mukaan 11 treenituntia viikossa: kun harjoittelua on sitä enemmän, lisäravinnon ja palautumisen tarve kasvaa merkittävästi ja keho alkaa vaatia huomattavasti enemmän aikaa palautumiselle. Raja on tietysti hyvin yksilöllinen. Samoin toipuminen häiriötiloista on yksilöllistä, mutta mitä pidempään tilanne on jatkunut sitä haasteellisempaa on palautuminen.

Ilmiö tunnetaan myös miehillä, joilla stressi ja kova fyysinen rasitus yhdistettynä palautumisen tai energiansaannin vajeeseen vaikuttavat testosteronin eritykseen ja siittiöntuotantoon, mutta eivät johda hedelmättömyyteen yhtä herkästi kuin naisilla. Liikatreenamista suurempi hedelmättömyyden syy miehillä on kuntoilijoiden keskuudessa esiintyvä anabolisten steroidien käyttö tai yleiseen vetämättömyyteen ja matalahkoihin testosteronipitoisuuksiin aloitettu korvaushoito, ilman taustojen tarkempaa selvittelyä.

Riskiryhmässä ovat suorittajanaiset, jotka haluavat pärjätä monilla elämän eri osa-alueilla. He kuntoilevat tavoitteellisesti, pyrkivät töissä etenemään urallaan ja hoitavat sosiaalisia suhteitaan. Palautumiselle ei jää aikaa.

Koskela-Koiviston mukaan urheilijoista riskiryhmässä ovat eniten ulkonäköä korostavien lajien harrastajat, kuten voimistelijat, taitoluistelijat, tanssijat, fitness-urheilijat. Ne ovat lajeja, joissa myös hoikka rakenne katsotaan eduksi ja joissa harjoitusmäärät ovat suuria jo nuorella iällä. Toinen riskiryhmä ovat kestävyyslajien harrastajat, kuten pitkänmatkanjuoksijat. Ongelmien ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen ovat tärkeitä paitsi aikuisten naiskuntoilijoiden mutta erityisesti nuorten urheilijatyttöjen normaalin murrosiän kehityksen ja terveyden kannalta.

Sukusoluja säätelevien aivolisäkehormonien toiminta voi olla häiriintynyt, vaikka kuukautiset tulisivat joka kuukausi. Hedelmällisessä iässä olevan naisen munasolu ei irtoa välttämättä muutenkaan joka kuukausi. Naiset, jotka käyttävät hormonaalista ehkäisyä (yhdistelmäehkäisypilleri, -rengas tai -laastari) kuukautiset ovat lääkityksen aikaansaamat, eikä niistä voi päätellä sitä, onko hormonitasapaino kunnossa.

”Ne voivat hämätä ja peittää elimistössä kehittyvän ylikuormitustilan. Toisaalta pelkkää keltarauhashormonia sisältäviin ehkäisyvalmisteisiin voi liittyä kuukautisten poisjääminen, ilman että sen taustalla on mitään häiriötä”, Koskela-Koivisto sanoo.

Outi Hytönen huomasi jossain vaiheessa, että vaikka kuukautiset tulivat säännöllisesti, ovulaatiotesti ei värähtänytkään. Paino oli pudonnut kolmisen kiloa.

”Kun olimme yrittäneet lasta vajaat kaksi vuotta, hakeuduin ensin yksityiselle gynekologille, josta sain lähetteen lapsettomuusklinikalle”, Hytönen kertoo.

Hän oli kauhuissaan kun lääkäri kertoi, että jo yli neljä tuntia kovaa treeniä viikossa voi vaikuttaa elimistön hormonitoimintaan. Samaan aikaan Hytönen kävi hyvinvointimittauksissa, jossa muiden muassa sydänfilmiä seurattiin muutaman vuorokauden ajan. Sykevälivaihtelussa näkyi, ettei hänen elimistönsä palaudu rasituksesta kunnolla.

”Hermoston aktiivisuustasomittauksissa näkyi, että vuorokauden palauttavin hetki oli kun istuin lapsettomuusklinikan aulan odotustilassa tunnin tekemättä mitään. Se herätti miettimään”, Hytönen kertoo.

 

”Palauttavin hetki oli kun istuin lapsettomuusklinikan odotustilassa tekemättä mitään.”

Hän päätti olla kaksi kuukautta kokonaan urheilematta. Muutos tuntui olossa selvästi.

”Vasta tauon jälkeen teki oikeasti tosi paljon mieli lenkille, ja lepojakson jälkeen jaksoin myös esimerkiksi tehdä töitä paremmin”, Hytönen sanoo.

Lapsettomuushoidoissa mitattavat lisääntymiseen vaikuttavat hormonitasot nousivat, mutta raskaus ei silti alkanut. Runsaan puolen vuoden aikana Hytönen sai neljästä viiteen lisäkiloa. Raskaus sai lopulta alkunsa lapsettomuushoitojen avulla.

”Toivon, että osaan jatkossa treenata niin, että harjoittelu tuntuu hyvältä”, Hytönen sanoo.

Hän uskoo, että kokonaisstressi on vaikuttanut hänen hormonitoimintaansa. Ja uskoo oppineensa paremmin kuuntelemaan kehonsa viestejä. Hän toivoo osaavansa nyt ajatella, että jos on väsynyt, on levättävä eikä puskettava eteenpäin hampaat irvessä.

Myös Susanna Mustajärvi opetteli ottamaan kevyemmin.

Susanna Mustajärvelle gynekologi määräsi keltarauhashormonia, jotta kuukautiset palautuivat. Hän alkoi puolisonsa kanssa toivoa lasta, lopetti kilpailemisen ja kaikkein tiukimman treenin.

”Minun oli kuitenkin tosi vaikea sopeutua siihen, että voin esimerkiksi syödä normaalisti. En enää tiennyt milloin minulla on nälkä”, Mustajärvi sanoo.


Hän treenasi edelleen paljon ja teki yrittäjänä paljon töitä. Stressasi ja uupui.

”Menin lopulta uupumuksen vuoksi psykologin juttusille, joka kehotti minua lepäämään. Minun oli alettava karsia menojani kalenterista.”

Mustajärvi karsi lopulta ensin töitään ja sitten treenejä. Lopetti työnsä kotipalveluja tuottavan yrityksen palvelupäällikkönä ja muutti kovan salitreenin toiminnallisemmaksi harjoitteluksi lähinnä oman kehon painoilla.

”Olin viime syksynä kaksi kuukautta tekemättä töitä.”

Syksyllä hän hakeutui kumppaninsa kanssa lapsettomuusklinikalle selvittämään, missä vika kun raskaus ei yrityksistä huolimatta ollut yli vuoteen alkanut. Mitään vikaa ei löytynyt.

Kovista juoksulenkeistä osa vaihtui kävelylenkeiksi. Välillä Mustajärvi meni pitkiä portaita ylös alas lenkin sijaan.

”Olin keventänyt töitä ja treenejä niin paljon, että lokakuussa lapsettomuusklinikan ultraäänitutkimuksessa näkyi, että munasolu on irtoamassa. Meitä kehotettiin kokeilemaan, josko raskaus alkaisi ihan spontaanisti”, Mustajärvi kertoo.

Nyt hän odottaa puolisonsa kanssa esikoistaan raskausviikolla 27.

Sekä Susanna Mustajärvi että Outi Hytönen kirjoittavat blogia hyvinvoinnistaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Moskova vie jätteensä muiden riesaksi: Sadan kilometrin päässä tienristeyksessä on mökki, josta kyläläiset vahtivat luvattomia jätekuljetuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää