Hyvinvointi

Yllättävä tutkimus­tulos: Lihavuudella ei ole niin vahvaa yhteyttä mielen­terveys­häiriöihin kuin oletettiin

”Lihavuuden ja myöhemmin ilmentyvien mielenterveyshäiriöiden välinen yhteys osoittautui heikoksi”, sanoo väitöstutkija.

Lihavat ihmiset ovat muita useammin sairauslomalla tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi.

He jäävät myös helpommin työkyvyt­tömyys­eläkkeelle niiden takia, ja heidän fyysinen toiminta­kykynsä on heikompi kuin normaalipainoisilla, ilmeni Anna Svärdin tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Hyvä uutinen oli kuitenkin se, että lihavuudella ei ollut niin vahvaa linkkiä mielenterveyshäiriöihin kuin tutkijat olivat olettaneet. ”Lihavuuden ja myöhemmin ilmentyvien mielenterveyshäiriöiden välinen yhteys osoittautui heikoksi”, Anna Svärd sanoo.

Se oli yllättävä, sillä monet aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että painon ja mielenterveyden välillä on kaksisuuntainen yhteys, eli paino vaikuttaa mielenterveyteen ja mielenterveys painoon.

”Vaikka yhteys osoittautui tässä tutkimuksessa heikoksi, terveysongelmat liittyvät kuitenkin usein toisiinsa. Siksi terveydenhuollossa ihmisiä tulisi lähestyä kokonaisvaltaisesti ja puuttua sekä painonnousuun että mielenterveysongelmiin jo varhaisessa vaiheessa”, Svärd toteaa.

Hän muistuttaa, että lihavuus on Suomessa kuten muissakin länsimaissa yleinen ongelma.

Suuri osa sairauspoissaoloista ja työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu Suomessa mielenterveyden häiriöistä sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksista, kuten selkäsairauksista, niskahartiaoireyhtymästä tai nivelrikosta. Ne siis tulevat yhteiskunnalle kalliiksi.

Svärd halusikin väitöstutkimuksellaan lisätä ymmärrystä siitä, mikä yhteys lihavuudella on mielenterveyshäiriöihin sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksiin.

Väitöstutkimuksessa käytetty aineisto oli varsin laaja: Se kattoi suuren joukon Helsingin kaupungin työntekijöitä, jotka olivat tutkimuksen alkaessa 40–60-vuotiaita ja edustivat monia eri ammatteja. Vuosista 2000–2002 alkaen tutkittaville tehtiin postitse kyselyjä noin viiden vuoden välein.

Ensimmäiseen kyselyyn vastasi lähes 9 000 henkeä ja vuonna 2007 tehtyyn seurantaan yli 7 000.

Naispuolisista vastaajista lähes puolet oli painoindeksillä mitattuna joko ylipainoisia tai lihavia, miespuolisista yli puolet.

Svärd yhdisti siihen luvan antaneiden vastaajien kyselytiedot Kelalta saatuihin rekisteritietoihin sairauspoissaoloista ja lääkekorvauksista sekä Eläketurvakeskukselta saatuihin rekisteritietoihin työkyvyttömyyseläkkeistä.

Hän havaitsi, että ylipainon yhteys mielenterveyden ongelmista johtuneeseen työkyvyttömyyteen oli heikko. Sen sijaan lihavuuden yhteys tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvaan työkyvyttömyyteen oli selvä.

”Aineistosta kävi ilmi, että jos paino nousee, myös fyysinen toimintakyky heikkenee. Tämä havaittiin etenkin naisilla, oli heidän lähtöpainonsa mikä tahansa. Painonnousu oli myös yhteydessä lisääntyneisiin sairauspoissaoloihin”, Svärd toteaa.

Tärkein käytännön johtopäätös tutkimuksesta onkin hänen mukaansa se, että niin ylipainoa kuin mielenterveysongelmiakin tulee ehkäistä ennalta esimerkiksi kannustamalla ihmisiä liikkumiseen ja terveisiin elintapoihin.

LL Anna Svärd väittelee perjantaina 15. maaliskuuta kello 13 Helsingin yliopiston Haartman-instituutissa osoitteessa Haartmaninkatu 3.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää