Hyvinvointi

Tavallinen pikkuliike voi laukaista terävän kivun, johon saa helpotusta näillä kahdella liikkeellä

Noidannuoli on vaaraton, mutta ikävä kipu. Sen voi yrittää ehkäistä.

Sen voi laukaista ihan tavallinen arkinen liike. Kuten kynän poimiminen lattialta tai lasin kurottaminen kaapista. Yllättävä kipu. Kramppi, jossa asento voi jäädä etukenoon, kun sattuu niin paljon.

Noidannuoli.

Noidannuoli eli lumbago on selän pehmytkudosten venähdys. Pehmytkudoksia ovat muiden muassa lihakset ja nivelsiteet.

”Noidannuoli ei vaadi mitään suurempaa lihasrasitusta, vaan sen voi aiheuttaa selän äkillinen hallitsematon liike”, sanoo selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta.

Selkävaivoja on ollut joskus valtaosalla ihmisistä. Noin neljällä viidestä. Eniten selkäkivut ovat yleistyneet 2000-luvulla työikäisillä. Syyt lienevät staattisissa työasennoissa ja liikkumattomuudessa.

Noidannuolessa hallitsemattoman liikkeen seurauksena syntyy kova venytys, johon hermosto reagoi. Selän tukirankaa ja kudoksia ympäröivät lihakset menevät ’suojakramppiin’. Eli Sihvolan mukaan lihaskramppi pyrkii estämään lisävahinkojen syntymistä kudoksille.

”Lihakset pyrkivät estämään liiallisen liikkeen”, Sihvola sanoo.

 

Noidannuolen kipu on terävää ja paikallista.

Noidannuolella tarkoitetaan nimenomaan epäspesifiä alaselkäkipua, mutta vastaavanlainen kramppi voi tulla myös yläselkään. Kyse on samasta asiasta, mutta yläselän kramppia ei sanota Sihvolan mukaan noidannuoleksi.

Kyseessä ei Sihvolan mukaan ole selkäsairaudesta eikä mikään selässä ole mennyt rikki. Noidannuolen kipu on terävää ja paikallista. Usein asento jää hetkeksi vähän etukenoon lihaskrampin seurauksena.

”Kipu ei aina tarkoita vauriota”, Sihvola kertoo.

Noidannuolen akuutissa kipuvaiheessa kipu ei yleensä kestä kauan. Silloin kannattaa välttää rasitusta. Lääkäri voi määrätä akuuttiin kovaan kipuun myös lihasrelaksantteja.

”Jos kipu säteilee toiseen tai molempiin jalkoihin, kannattaa mennä lääkäriin. Silloin kyseessä voi olla vakavampi välilevyperäinen ongelma”, Sihvola sanoo.

Raajoihin säteilevä kipu tai tuntopuutokset viittaavat siihen, että joku hermojuuri on puristuksissa. Pelkkä lepo ja kipulääkkeet eivät silloin välttämättä auta.

Alla olevat selän lepoasennot voivat lievittää selkäkipua jonkin verran. Lepoasennoissa viivytään noin 10–15 minuuttia. Sen jälkeen on hyvä lähteä liikkeelle. Kivun vähentämisen lisäksi lepoasentojen tarkoitus on vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Ne eivät saa lisätä kipua.

1. Psoas-asento


2. Kylkimakuuasento


Kovempaa rasitusta kannattaa noidannuolessa välttää pari ensimmäistä päivää. Ja ottaa kipulääkettä. Sen jälkeen voi pikku hiljaa aloittaa ensin arkiliikunnan ja tehdä sitten kevyitä venytyksiä. Sihvolan mukaan pienellä kävelylenkillä on hyvä aloittaa.

Kun pahin kramppikipu noidannuolen iskiessä on ohi, kannattaa tehdä hengitysharjoituksia. Sihvolan mukaan kipu saa koko kehon helposti jännittyneeseen tilaan eikä hengityskään kulje rennosti. Lepoasennoissa voi jo tehdä myös hengitysharjoituksia. Kipeän kohdan alle voi levätessä panna myös jääpussin, joka auttaa kipuun.

 

Liike tuo jumissa oleviin lihaksiin happea.

Kun kävely jo sujuu, voi aloittaa kevyen venyttelyn. Pikku hiljaa kierrot ja pyörittelyt avaavat jumissa olevia lihaksia.

”Pieni kipu ei haittaa liikkumistakaan”, Sihvola sanoo.

 

Pitkittynyt lepo vain pahentaa lihasjumia.

Liike tuo jumissa oleviin lihaksiin happea, kun verenkierto elpyy. Jos kipu jatkuu pitkään, voi lämpötyynykin auttaa lihaksia rentoutumaan.

”Akuuteimman kivun helpotettua voi myös selän mobilisointi- ja manipulointihoidoista, kuten osteopatiasta, kiropraktikasta tai OMT-fysioterapiasta olla apua”, Sihvola ehdottaa.

Pidemmällä aikavälillä lihaksien vahvistaminen ja rentouttaminen voi helpottaa. Esimerkiksi hieronta voi rentouttaa kireitä lihaksia. Pitkittynyt lepo vain pahentaa lihasjumia.

”Osteopatia, kiropraktikolla käynti tai fysioterapia”, Sihvola ehdottaa.

Pidemmällä aikavälillä kaikki lihaksia rentouttava voi helpottaa, esimerkiksi hieronta.

Noidannuoli voi tulla kenelle vain, mutta herkemmin se voi iskeä, jos on huono lihastasapaino ja heikko lihaskunto.

”Hyvät ja vahvat keskivartalolihakset, kuten selkä- ja vatsalihakset suojaavat lihaskrampeilta”, Sihvola sanoo.

Hyvä keskivartalon ja alaraajojen lihaskunto sekä lihastasapaino edistävät selän toimintakykyä ja hyvinvointia.

”Kaikki ei ole ehkäistävissä. Joskus kramppeja tulee, vaikka lihakset olisivat todella hyvässä kunnossa”, Sihvola muistuttaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  2. 2

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  3. 3

   Mitä sinä näet tässä kuvassa? Omituisen muotoinen puu riemastuttaa vääräleukoja Vuosaaressa

  4. 4

   HS-analyysi: Osakkeet kallistuivat Yhdysvalloissa uuteen ennätykseen, ja siihen on ainakin kolme syytä

  5. 5

   Poliisi epäilee miehen murhanneen avovaimonsa Lahdessa

  6. 6

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  7. 7

   Stockmann antoi tulos­varoituksen, yhtiön osake syöksyy pörssissä

  8. 8

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  9. 9

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  10. 10

   Lapsia vilisevälle kadulle ilmestyi 80 kilometrin ”nopeusrajoitus” keskellä Helsinkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  4. 4

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  5. 5

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  6. 6

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  7. 7

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  8. 8

   Tutkimus toi hurjaa tietoa suomalaisten lihomisesta: Lähes puolet parikymppisistä miehistä on ylipainoisia tai lihavia

  9. 9

   Esperi Care sai Valviralta poikkeuksellisen määräyksen: Vanhustenhoidon epäkohdat kuntoon kaikissa yksiköissä, aikaa heinäkuun loppuun

  10. 10

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää