Hyvinvointi

Nuoret naiset uupuvat töissä valtavaa vauhtia, paljastaa Terveystalon iso tilasto – ”Kaikessa pitäisi olla täydellinen”

HS tutustui 3,6 miljoonaa suomalaista kattavaan terveystilastoon ennen julkistamista. Myös Kelassa on havaittu, että mielenterveyssyistä johtuvat poissaolot kasvat nyt kovaa vauhtia.

Suomalaiset jäävät yhä useammin sairauslomalle mielenterveyden ongelmien vuoksi. Erityisesti mielen pahoinvointi on lisääntynyt nuorilla naisilla, selviää Suomen suurimman terveyspalveluyritys Terveystalon tilastoista.

Terveystalo selvitti suomalaisten sairauspoissaolojen syitä 3,6 miljoonaa suomalaista käsittävän potilasaineistonsa perusteella. HS sai tilastot tarkasteltavaksi ennen julkistamista.

Vaikka tavallisin syy jäädä sairauslomalle on edelleen flunssa tai selkäsärky, eniten osuuttaan ovat kasvattaneet juuri mielenterveydestä johtuvat syyt, kuten ahdistuneisuushäiriöt, unettomuus, pitkittynyt stressi, masennus tai toistuva masennus. Samat teemat toistuivat myös HS:n työuupumuskyselyssä, johon vastasi päivän aikana lähes 140 naista.

 

”Kaikessa pitäisi olla täydellinen.”

Tulos mielenterveysongelmien ja erityisesti nuorten naisten uupumisen kasvusta ei ollut yllätys:

”Sama trendi on havaittu aiem­minkin. Se peilaa myös kansain­välisiä aineis­toja”, sanoo Terveystalon ylilääkäri Sari Riihijärvi.

Taustalla on hänen mukaansa monta tekijää:

Ensinnäkin ihmiset uskaltavat ja osaavat hakea apua mielenterveysongelmiin lääkärin vastaanotolta tai terveydenhuollosta.

”Nuoret eivät enää ole niin kiinni siinä reippauden kulttuurissa, missä me vähän vanhemmat olemme. He eivät yritä pärjätä kaikessa yksin”, Riihijärvi sanoo.

Taustalla on hänen mukaansa myös työelämän vaatimusten kasvu ja sosiaalisen median luoma paine. ”Kaikessa pitäisi olla täydellinen.”

Terveystalon selvityksen mukaan mielenterveyden ongelmista aiheutui viime vuonna keskimäärin 17 sairauspoissaolopäivää potilasta kohden. Kolmessa vuodessa niiden määrä on kasvanut 53 prosenttia.

Mielenterveyden ongelmat tulevat myös kalliiksi: Työterveystalon tutkimuksessa viime vuonna mielenterveyshäiriöistä aiheutui 1,3 miljoonaa sairauspoissaolopäivää, mikä tarkoitti työnantajille laskennallisesti 455 miljoonan euron kustannuksia.

”Koko Suomen väestössä summa on paljon suurempi”, arvioi Kelan tutkimus­päällikkö Jenni Blomgren.

”Kelassa korvattiin mielenterveyssyistä 4,6 miljoonaa sairauspäivärahapäivää vuonna 2018, eivätkä siinä ole mukana alle 10 arkipäivän poissaolot, sillä ne eivät näy Kelan rekisterissä”, Hän toteaa.

Myös Kelassa on havaittu, että mielenterveyssyistä johtuvien poissaolojen määrä kasvaa nyt kovaa vauhtia.

”Kärkisijaa ovat pitkään pitäneet tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Mielenterveyden häiriöt ovat olleet kakkosena.”

Kymmenen vuoden aikana sairauspoissaolojen määrä on kaiken kaikkiaan laskenut, mutta vuonna 2017 ne kääntyivät jälleen nousuun. Ja erityisesti kasvavat nyt juuri mielenterveyssyistä johtuvat poissaolot.

”Jos trendi jatkuu, mielenterveyssyyt ohittavat kohta tuki ja liikuntaelinsairaudet sairauspoissaolon syynä”, Blomgren sanoo.

Nuorilla naisilla mielenterveyden ongelmat ovat Blomgrenin mukaan jo nyt ”kirkkaasti suurin syy” Kelan korvaamiin sairauspoissaoloihin. Niiden kasvu on ollut jyrkkää aina 1990-luvun puolivälistä.

Myös nuorilla miehillä mielenterveyden ongelmat ovat nousseet ykköseksi sairauspoissaolojen syynä ja ohittaneet vammat. Mielenterveyssyyt ovat nousseet tärkeimmäksi myös keski-ikäisillä, 35–49 -vuotiailla naisilla.

Yhtä syytä tähän trendiin ei Blomgrenin mukaan ole. Tutkimuksissa on hänen mukaansa kuitenkin havaittu, että kun talous kasvaa, myös sairauspoissaolojen määrä nousee.

Nousukaudella työmarkkinat vetävät hänen mukaansa töihin myös terveydeltään hauraampaa väkeä. Toinen syy on se, että ihmiset uskaltavat jäädä helpommin sairauslomalle, kun työttömyyden pelko pienenee.

Mielenterveyssyiden painottumisen taustalla voi olla myös vaatimusten kasvu. ”Ihmiset kokevat, että heidän pitää suoriutua hyvin monella elämänalueella”, Blomgren sanoo.

Toisaalta mielenterveyshäiriöitä ei enää pidetä niin häpeällisinä, kuin aikaisemmin. ”Niihin haetaan apua ja siksi ne päätyvät myös tilastoihin”, Blomgren selittää.

Mitä asiantuntijoiden mielestä sitten pitäisi tehdä, jotta mielenterveysongelmien määrän kasvusaataisiin pysäytettyä?

”Yhtä viisastenkiveä ei ole, mutta asioihin voidaan toki vaikuttaa”, Blomgren sanoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksien määrä on laskenut samaan aikaan, kun työpaikoilla on kiinnitetty huomiota työergonomiaan ja liikuntaan.

Nyt huomiota tulisi suunnata työn psyykkiseen kuormittavuuteen sekä työn ja perheen yhteensovittamiseen liittyviin ongelmiin.

”Keskeistä mielenterveysongelmissa on kuitenkin se, että kun sellaisia ilmenee, pääsee nopeasti hoitoon”, Blomgren sanoo.

Hän muistuttaa, että työterveyshuollon asiakkailla on olemassa tie hoitoon, mutta muilla hoitoon pääsy voi olla vaikeaa. ”Erityisesti siksi, että hoitopolku pitäisi löytää tilanteessa, jossa sellaisen etsimiseen ei ole voimia”, Blomgren sanoo.

Terveystalon Riihijärven mukaan tärkeintä olisikin, että hoitoon hakeuduttaisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

”Masennuksessa ja ahdistuksessa parhaaksi hoidoksi on osoittautunut psykoterapian ja lääkityksen yhdistelmä. Kun hoito aloitetaan mahdollisimman varhain, oireet eivät kroonistu ja sairauspoissaolo lyhenee.”

Nuorille naisille hän haluaisi opettaa armollisuutta itseä kohtaan.

”Kaikessa ei tarvitse olla täydellinen, kaiken ei tarvitse mennä suunnitelman mukaan. On tärkeämpää seurata omia arvoja kuin vastata ulkoisiin odotuksiin.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Hawkit saattoivat Leijonat kotiin, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  4. 4

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  8. 8

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  9. 9

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  10. 10

   ”Korso on uusi maailmanmestari!” Oman kylän poika Kevin Lankinen nousi Vantaan parjatun lähiön sankariksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Hawkit saattoivat Leijonat kotiin, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää