Hyvinvointi

Sikainfluenssarokote Pandemrix aiheutti jopa 13-kertaisen riskin sairastua narkolepsiaan

”Olennaista on rokotteiden huolellinen testaaminen”, sanoo Tomi Sarkanen. Hänen väitöstutkimuksensa tarkastetaan perjantaina.

Sikainfluenssarokote Pandemrix aiheutti rokotetuille lapsille 5–13-kertaisen riskin sairastua keskushermostoperäiseen liikaunisuussairauteen narkolepsiaan, kertoo Tomi Sarkasen tuore väitöstutkimus, joka tarkastetaan perjantaina Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Nuorilla aikuisilla sairastumisen riski oli menetelmästä ja tarkastelu­ajankohdasta riippuen 2–7-kertainen. ”Se tarkoittaa, että 18 000 rokotuksen saaneesta lapsesta yksi sairastui narkolepsiaan”, Sarkanen toteaa.

Pandemrix-rokote sai kymmenen vuotta sitten aikaan ison luottamuspulan rokotuksia kohtaan, kun huomattiin, että se aiheutti narkolepsiaa eli keskushermostoperäistä liikaunisuussairautta. Rokotusohjelma keskeytettiin elokuussa 2010.

Sarkanen pitää hyvin epätodennäköisenä, että vastaavat tapahtumat toistuisivat jonkin muun rokotteen kohdalla. ”Olennaista on rokotteiden huolellinen testaaminen”, hän tähdentää.

Suomessa narkolepsiaa sairastavia on Sarkasen mukaan tällä hetkellä noin kaksi tuhatta. Heistä 200–300 sairastui parin vuoden sisällä Pandemrix-rokotuksen saamisesta.

”On ymmärrettävää, että sairastuneet ja heidän omaisensa ovat turhautuneita ja surullisia. Oma näkemykseni on kuitenkin se, että Pandemrix oli poikkeus ja että rokotukset yleensä ovat turvallisia”, hän toteaa.

Sarkanen kertoo itse ottavansa kaikki kausi-influenssarokotukset. Myös hänen lapsensa rokotetaan rokotusohjelman mukaisesti.

Sarkasen väitöskirja koostuu useasta tutkimuksesta.

Laajassa tutkimuskatsauksessa Sarkanen selvitti, miten suuri on Pandemrixin aiheuttama riski sairastua narkolepsiaan. Analyysi käsitti viisi miljoonaa rokotettua ja 11 miljoonaa rokottamatonta potilasta ympäri maailmaa.

Rokotetuista lapsista noin 400 oli sairastunut narkolepsiaan, rokottamattomista noin sata. Aikuisilla luvut olivat hiukan pienempiä.

Mikä sitten on mekanismi, joka saa jotkut rokotuksen saaneet sairastumaan?

Aiempien tutkimusten mukaan sairastuneita yhdistää se, että heillä esiintyy tietyn tyyppistä, perinnöllistä kudostyyppiä.

Se ei kuitenkaan Sarkasen mukaan yksin selitä sairastumista, sillä kudostyyppiä esiintyy joka neljännellä suomalaisella.

Uusimmat tutkimukset viittaavat hänen mukaansa siihen, että narkolepsiaan sairastuneen elimistö saattaa tunnistaa virheellisesti erään H1N1-rokotteen viruskomponenttiin liittyvän molekyylin, joka voi muistuttaa narkolepsiassa tuhoutuvien hermosolujen tuottamaa välittäjäainetta. ”Elimistö saattaa sitten hyökätä tätä molekyyliä vastaan, mikä aiheuttaa sairastumisen”, Sarkanen kertoo.

Tätä selitystä tukee hänen mukaansa se, että esimerkiksi Kanadassa käytettiin Arepanrix-rokotetta, jonka viruskomponentti näyttäisi eronneen hieman Pandemrixin viruskomponentista. Kanadassa rokote ei aiheuttanut narkolepsiaa.

Vaikuttaa myös siltä, että tietyissä olosuhteissa myös sikainfluenssavirus itsessään kykenee aiheuttamaan narkolepsian oireita.

Esimerkiksi Pekingin seudulla Kiinassa todettiin noin sikainfluenssan aikaan kolminkertainen määrä narkolepsiatapauksia verrattuna tavanomaiseen. Rokotekattavuus sillä seudulla oli hyvin matala.

Sarkanen kertoo, että myös vuonna 1918 riehuneen espanjantautipandemian aikana ja sen jälkeen jotkut sairastuivat erikoiseen oireyhtymään, johon liittyi väsymystä, silmänliikehäiriöitä ja vajoamista katatoniseen tilaan.

Ilmiö sai julkisuutta vuonna 1990, kun näistä potilaista ja heitä hoitavasta lääkäristä valmistui yhdysvaltalainen elokuva Awakenings– Heräämisiä.

Sarkanen tutki myös, eroavatko rokotuksen aiheuttaman narkolepsian oireet ”tavallisen” narkolepsian oireista. Hän havaitsi, että kovin suuria eroja ei ollut.

”Toisaalta rokotenarkolepsian oirekuva on hyvin vaihteleva”, Sarkanen sanoo.

Pieni osa sairastuneista selviää jopa ilman lääkkeitä. Oireita helpottavat säännöllinen vuorokausirytmi, liikunta ja päiväunet. Osa potilaista saa apua lääkkeistä, mutta joitakin lääkkeet eivät auta tai ne aiheuttavat vaikeita sivuoireita.

”Hyvä jatkotutkimuksen aihe olisikin se, miksi rokotenarkolepsian oireet vaihtelevat niin paljon”, Sarkanen toteaa.

Tomi Sarkasen väitöstilaisuus pidetään 3. toukokuuta kello 13 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa Biomedicumissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   HS-raati löysi viiden tähden Suomi-siiderin ja tyrmäsi ison panimon tekeleen saippuaiseksi limuksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  6. 6

   Suomi vetää EU-puheen­johtajuuden säästö­budjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hana­vettä eikä avajais­gaalaa järjestetä

  7. 7

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  8. 8

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  9. 9

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  10. 10

   Kuvia Helsingistä: Emilia Kangas­luoma kuvasi selfieitä ottavia turisteja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  8. 8

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  9. 9

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  10. 10

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää