Hyvinvointi

Haistatko nämä tutut ruoka-aineet? Hajuaisti heikkenee iän myötä, mutta 60-vuotias nainen voi haistaa yhtä tarkasti kuin 30-vuotias mies

Hajuaistin puute vaikuttaa elämänlaatuun ja voi olla jopa turvallisuusriski. Hyvä uutinen on, että hajuhermopäätteitään voi treenata toimimaan tehokkaammin.

Tuttu mummolan kellarin haju, Pariisin metron tuoksu tai vauvan päälaen hentoinen äidinmaidon aromi. Tuoksut ja hajut ovat lähellä muistia ja tunteita, ja suurimmalla osalla ihmisistä on joitakin voimakkaita hajumuistoja. Ne vievät hetkessä menneeseen hetkeen ja tunnelmaan.

Osittain tämä johtuu siitä, että hajuhermot sijaitsevat hyvin lähellä aivojen muita alueita, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Antti Alakärppä Oulun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Hajumolekyylit tunkeutuvat nenään, jossa hajualueella olevat hajuhermopäätteet ne nappaavat. Varsinainen haistaminen tapahtuu aivoissa. Aivojen hajualue on lähellä limbistä järjestelmää, joka osallistuu tahdosta riippumattomiin toimintoihin ja muun muassa motivaation ja tunteiden säätelyyn.

 

Suomessa on tavallista, että moni huomaa hajuaistinsa heikentyneen, jos ei enää tunnista kahvin tuoksua.

Hajuaisti heikkenee iän mukana – toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Miesten hajuaisti on keskimäärin heikompi kuin naisilla, mikä mahdollisesti johtuu hormonaalisista syistä. Monilla yli 60-vuotiailla naisilla voikin olla yhtä hyvä hajuaisti kuin 30–40-vuotiaalla miehellä.

Yksilöllisiä eroja on paljon, mutta jos kaikilta 80-vuotiailta testattaisiin hajuaisti nuorena aikuisena ja nyt, noin 75 prosentilla hajuaisti olisi alentunut.

Hajuaistin heikkeneminen voi vaikuttaa muun muassa ruokailutottumuksiin ja siten terveyteen. Hajuhermopäätteet sijaitsevat syvällä nenän yläosassa hajualueella, joka edestäpäin katsoessa sijoittuu suunnilleen samalle korkeudelle kuin silmät. Hajualue on nenän katossa olevaa limakalvoa, joka eroaa ympäröivästä limakalvosta. Sen pinta-ala on 2–4 neliösenttiä per puoli. Sinne tunkeutuu myös suuri osa makujen tuoksuista. Siksi hajuaisti on olennainen osa makuaistia.

”Vain viisi perusmakua, karvas, makea, hapan, suolainen ja umami maistetaan kielellä”, Alakärppä sanoo.

Jos ei enää tunnista itselle ennestään tuttuja vahvoja tuoksuja ja hajuja, kuten kahvia, eukalyptusta, piparminttua, kalaa, bensiiniä, appelsiinia tai joitain metsän tuoksuja, voi hajuaisti olla heikentynyt. Suomessa on tavallista, että moni huomaa hajuaistinsa heikentyneen, jos ei enää tunnista kahvin tuoksua.

Hajuaistia voidaan testata sairaalassakin. Testeissä annetaan haistettavaksi vakioituja testisarjoja, joilla voidaan määrittää hajunerottelukyky ja haistamiskynnys. Alakärpän mukaan hajuongelmaisen ihmisen perustutkimuksiin kuuluu myös nenän syynäys, eli nenään katsotaan ja tutkitaan myös paikallispuudutuksessa tähystimellä, jolla näkyvät mahdolliset polyypit, tulehdukset ja rakenneviat.

Mitä tehdä, jos huomaa hajuaistinsa heikentyneen?

Hyvä uutinen on, että hajuaistiaan voi myös harjoittaa. Hermopäätteet voivat harjoittelun avulla herkistyä erottelemaan tiettyjä hajuja. Vaikka hajuaisti olisi heikentynyt, se voi harjoittelun avulla elpyä.

Ilmeisesti osa hajuhermopäätteistä alkaa treenatessa toimia tehokkaammin, jos jokin toinen hermopäätteistä on heikentynyt tai lakannut toimimasta. Hajuhermopäätteensä voi Alakärpän mukaan tavallaan ohjelmoida uudelleen toimimaan paremmin sillä kapasiteetilla, mikä on jäljellä.

Näin treenaat heikentynyttä hajuaistiasi:Hajuaisti voi häiriintyä niin, että jokin ennen hyvä ja tuttu tuoksu, kuten kahvi, alkaa omasta mielestä tuoksua pahalta, vaikka olisi aina aiemmin rakastanut kahvin tuoksua. Joillekin syntyy myös hajuharhoja. Esimerkiksi niin, että alkaa kohtauksittain haistaa vaikkapa mädäntyneen hajua.

Suurin osa hajuaistiongelmista kärsivistä hakeutuu hoitoon nimenomaan heikentyneen hajuaistin takia. Alakärpän kliinisen kokemuksen perusteella hajuaistin heikkenemisen tai muuttumisen taustalla on vain harvoin jokin vakavampi neurologinen ongelma tai sairaus.

 

Heikko hajuaisti ennakoi tutkimuksissa puolitoistakertaista riskiä kuolla ennenaikaisesti.

Parkinsonin taudissa ja Alzheimerin taudissa hajuaisti kyllä heikkenee, mutta ihmisellä alkaa olla silloin tavallisesti myös muita oireita. Neurologisiin sairauksiin viittaavat esimerkiksi jatkuvat päänsäryt ja muistiongelmat. Parkinsonin taudissa tavallisimpia ensioireita ovat vapina, ilmeettömyys, kömpelö liikkuminen, käsialan pieneneminen ja mielialan lasku.

Alakärppä arvelee, että hajuaistin menetykseen vaikuttaa myös paljon se, mikä aivoalue jonkin neurologisen sairauden yhteydessä vaurioituu.

HS kirjoitti viime viikolla tutkimuksista, joissa heikko hajuaisti ennakoi puolitoistakertaista riskiä kuolla ennenaikaisesti verrattuna niihin, joiden hajuaisti arvioitiin testissä normaaliksi.

Alakärpän mukaan tutkimuksia hajuaistin ja aivosairauksien yhteydestä tarvitaan vielä lisää. Pelkän hajuaistin menetyksen perusteella ei voi suoraan ennustaa mitään. Osittain korkeampaan kuolleisuuteen voi Alakärpän arvion mukaan liittyä esimerkiksi se, että ilmansaasteet voivat samaan tapaan kuin tupakka heikentää ihmisen hajuaistia.

”Ilmansaasteet ja tupakka itsessään lisäävät kuolleisuutta”, Alakärppä sanoo.

Yleisin syy hakeutua lääkäriin alentuneen hajuaistin takia liittyy Alakärpän mukaan usein esimerkiksi pitkittyneeseen flunssaan. Virusinfektion parannuttua ihminen huomaa, että jokin tuttu haju on heikentynyt tai kadonnut kokonaan.

Tulehdus on voinut vaurioittaa hajuhermoja, mutta kyseessä voi olla myös polyyppitauti, joka tulee noin 2–4 prosentille. Taudissa on kyse tulehdusreaktiosta, jossa limakalvot turpoavat. Lopulta ne turpoavat niin paljon, että limakalvolle syntyy pieni vesi-ilmapalloa muistuttava röllykkä, jota kutsutaan polyypiksi.

”Polyyppeja hoidetaan kortisonilla, kuten astmaakin”, Alakärppä sanoo.

Hajuaisti voi toki lähteä kuin veitsellä leikaten, jos hajuhermo esimerkiksi päävamman seurauksena katkeaa.

 

Suolan ja sokerin käytössä on hyvä olla maltillinen, vaikka ruoka alkaisikin ilman hajuaistia maistua mauttomalta.

Hajuaistin menetys ei ole yhtä iso vamma kuin vaikkapa näön tai kuulon menetys. Kelan kuntoutustukea ei voi hajuaistin menetykseensä saada. Antti Alakärppä kuulee kuitenkin työssään, miten paljon hajuaistin menetys tai aleneminen vaikuttaa elämänlaatuun. Ruokahalu voi hävitä lähes kokonaan hajuaistin menetyksen mukana.

Toisaalta hajuaistin puuttumiseen ja alenemiseen liittyy myös turvallisuusriskejä. Pilaantunut ruoka pitää oppia tunnistamaan pakkausten päivämääristä ja ulkonäöstä. Esimerkiksi limaisenoloisia nakkeja tai liian pehmeitä hedelmiä ei kannata syödä. Suolan ja sokerin käytössä on hyvä olla maltillinen, vaikka ruoka alkaisikin ilman hajuaistia maistua mauttomalta.

Savun hajua varten pitäisi muutenkin olla asunnossa aina toimiva palovaroitin. Tunkkaisesta tai kosteasta hajusta pesu- tai kellaritiloissa voi kysellä kylässä käyviltä tuttavilta tai muilta perheenjäseniltä.

Henkilökohtaisesta puhtaudesta huolehtiminenkin voi ilman hajuaistia tuottaa ongelmia. Puolisolta tai läheiseltä ystävältä voi silloin esimerkiksi kysyä, mikä on sopiva määrä parfyymia tai muuta tuoksukosmetiikkaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  3. 3

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  4. 4

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  5. 5

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  6. 6

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  7. 7

   Leijonat saapuu Suomeen Hawkien saattamana noin kello 16, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  8. 8

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  9. 9

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  6. 6

   Leijonat saapuu Suomeen Hawkien saattamana noin kello 16, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  7. 7

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää