Hyvinvointi

Pyöräilykypärä putosi lattialle, onko se nyt pilalla? Asiantuntija kertoo, millainen isku voi tehdä kypärästä turvattoman

Kolhujen lisäksi myös muut seikat vaikuttavat kypärän turvallisuuteen.

Pyöräilykausi on jälleen täydessä vauhdissa. Ennen kuin hyppää satulaan, on aika kaivaa kypärä esiin. Mutta mistä tietää, suojaako vanha kypärä vielä riittävästi? Milloin on syytä ostaa uusi suoja päähän?

Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistinen sanoo, että kypärä tulisi vaihtaa aina, kun se on saanut iskun. Jos kypärässä näkyy syviä viiltoja tai muita jälkiä, on uuden hankkimisen aika.

”Normaalikäytössä, kun sitä ei ole tönitty tai muutoin vahingoitettu, suositellaan, että kypärä vaihdettaisiin kolmen – viiden vuoden välein.”

 

Jos kypärä putoaa naulakosta lattialle, onko silloin vaihdon paikka?

Mutta kuinka suuri isku sitten pilaa kypärän? Jos kypärä putoaa naulakosta lattialle, onko silloin vaihdon paikka?

”Jos se vähänkin korkealta putoaa, niin voisi olla hyvä harkita sen vaihtamista”, Kaistinen sanoo, mutta toteaa, että rajaa on vaikea määritellä.

Esimerkiksi kun pyörää ottaa pyöräkellarissa esille kypärä päässä ja raapaisee tai kolauttaa sitä vahingossa johonkin, ei se aina vaikuta kypärän suojaavuuteen. Muutamakaan pikkukolhu ei välttämättä haittaa mitään.

”Mutta jos niitä tulee jatkuvasti, kannattaa seurata, tuleeko siihen jotain näkyviä muutoksia.”

 

Auringopaiste voi heikentää kypärän suojaavuutta.

Iskut ovat Kaistisen mukaan kaikkein olennaisin kypärän käyttöikään vaikuttava tekijä, mutta myös säilytyspaikka on tärkeä.

Kypärää ei kotona tai töissä kannata pitää suorassa auringonpaisteessa. Se voi heikentää kypärän suojaavuutta, Kaistinen sanoo. Kun uuden kypärän hankkii, kannattaa katsoa käyttöohjeista, onko valmistaja antanut erityisiä ohjeita juuri kyseisen kypärän säilyttämiselle.

”Auringonvalolla voi olla vaikutusta yleensäkin muoveihin, että miten ne kestävät ja muuttuvatko niiden ominaisuudet.”

Myös hiki voi vaikuttaa kypärän suojaavuuteen. Kypärää voi pestä vedellä ja hyvin miedolla saippualla. Muilla kemikaaleilla kypärää ei tule puhdistaa, etteivät sen materiaalien ominaisuudet muutu, Kaistinen sanoo.

 

Kun kypärä vaimentaa iskuja, siinä oleva materiaali murskautuu.

Kypärää ei Kaistisen mukaan kannata koskaan ostaa käytettynä, koska ostaja ei voi tietää, miten sitä on aiemmin käytetty ja säilytetty ja kuinka vanha se on. Kypärässä voi olla mikrovaurioita, joita ei aina näe päällepäin. Ne voivat heikentää kypärän suojaavuusvaikutusta.

Kun kypärä vaimentaa iskuja, siinä oleva materiaali murskautuu sitä enemmän, mitä kovempi isku on. Materiaali jakaa yhteen pisteeseen kohdistuvan iskun vaikutuksia laajalle alueelle ja lieventää siten iskun seurauksia.

”Kun kypärään tulee kunnon isku, niin sen on tarkoituskin hajota. Hajoamisella se osittain suuntaa iskun voimaa sivuille.”

Pyöräilykypärämalleja on kaupassa valittavana aina kapealinjaisesta sporttimallista pyöreään, niin sanottuun ”pottaan”. Mutta minkä mallinen kypärä on kaikkein suojaavin?

Varsinaista tutkimusta mallien eroista ei Kaistisen mukaan ole, mutta mitä laajemman alueen kypärä suojaa, sen parempi. Pääasia on löytää omaan päähän sopivanmuotoinen kypärä.

”Meidän päämme ovat erilaisia. Kauppaan mennessä kannattaa kokeilla mahdollisimman montaa kypärää, mikä itselle sopii parhaiten.”

Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että otsa tulee kunnolla suojaan, koska otsaan kohdistuu eniten iskuja. Kypärästä tulee löytyä myös CE-merkintä.

 

Vanha kypärä on jätettä. Sitä ei ole syytä viedä kirpputorille.

Liikenneturvan mukaan onnettomuustilanteessa pyöräilijän menehtymisen aiheuttaa usein päävamma. Kypärän tuleekin istua päähän jämäkästi ja hihnojen tulee olla riittävän tiukalla, jotta onnettomuuden sattuessa kypärä ei valahda pois päästä.

”Jos kaatuu, liikkeet ja voimat saattavat olla niin voimakkaita, että kypärä heilahtelee jo kaatumisvaiheessa, ennen kuin isku tulee. Sen takia sen pitäisi olla hyvin tiukasti päässä.”

Vanha kypärä on jätettä. Sitä ei ole syytä viedä kirpputorille. Ylipäätään turvalaitteita, kuten heijastimia tai heijastinliivejä, ei Kaistisen mukaan kannata kierrättää ihmiseltä toiselle, koska niiden ominaisuudet voivat huonontua iän myötä.

Vuoden 2018 Liikenneturvan tilaston mukaan 43 prosenttia pyöräilevistä suomalaisista käytti kypärää. Kypäränkäyttötilaston kärkipaikkaa pitää Uusimaa, jossa 57 prosenttia pyöräilijöistä piti kypärää päässä ajaessaan. Vähiten päänsä suojaavia pyöräilijöitä oli puolestaan Satakunnassa, vain 20 prosenttia.

”Paras kansanterveyshyöty syntyy, kun liikutaan turvallisesti, eikä hankittua kuntohyötyä menetetä tapaturman takia.”

Pyöräilyonnettomuudet ovat aliraportoituja. Esimerkiksi EU:n alueella pyöräilyonnettomuuksista päätyy virallisiin tilastoihin keskimäärin vain kymmenen prosenttia, Kaistinen sanoo. Maiden välillä on suurta vaihtelua.

”Suomesta me tiedämme, että pyöräilytapaturmia yhteensä tapahtuu noin 25 000– 30 000 vuodessa. Määrä voi olla enemmänkin.”

Liikenneturvan vuonna 2017 julkaisemassa, Kantar TNS Oy:n toteuttamassa kyselytutkimuksessa selvisi, että 1 530 henkilön tutkimusjoukosta 13 prosenttia oli kaatunut tai joutunut pyöräilyonnettomuuteen viimeisen kolmen vuoden aikana. Onnettomuuteen joutuneista miltei 20 prosenttia koki, että kypärästä oli tai olisi ollut hyötyä tapaturmassa.

”Kokonaismäärään nähden me tiedämme, että Suomessa tapahtui noin 5 000 pyöräilytapaturmaa vuodessa, joissa kypärästä oli hyötyä tai olisi ollut, jos sitä olisi käytetty. Eli aika iso luku se on.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hälytys lento-onnettomuudesta Helsinki-Vantaalla: Kone kääntyi takaisin, matkustajat evakuoitiin

  2. 2

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  3. 3

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  6. 6

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  7. 7

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää