Hyvinvointi

Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

Ihon ikääntymistä ei voi estää, mutta muutoksia voi omilla toimillaan hidastaa.

Kiinteyttää ja tasoittaa ihoa intensiivisesti. Stimuloi luonnollista kollageenin tuotantoa. Ehkäisee vapaiden radikaalien muodostumista. Aktivoi ihon uudistumista.

Tällaiset mainoslauseet ovat luultavasti tuttuja lähes kaikille omista kulutustottumuksista riippumatta.

Näin markkinoidaan anti aging -tuotteita: siis sellaisia, jotka lupaavat hidastaa ihon ikääntymistä tai häivyttää jo ilmaantuneita juonteita.

Mistä tietää, mistä kannattaa maksaa? Voiko ihon ikääntymistä oikeasti hidastaa kotikonstein? Jos voi, niin millä?

 

Vaikka ihon ikääntymistä ei voi estää, muutoksia voi hidastaa.

Ikä veltostuttaa ihoa väistämättä. Sen huomaa erityisesti poskissa, suupielissä ja silmäluomissa, korvannipukoissakin.

Ilmestyy juonteita ja ryppyjä. Iho ohenee, kuivuu ja alkaa vaurioitua aiempaa herkemmin. Verisuonet näkyvät. Ilmestyy pigmenttiläiskiä. Kimmoisuus katoaa.

Vaikka ihon ikääntymistä ei voi estää, muutoksia voi hidastaa. Yksi asia on ylitse muiden: auringolta suojautuminen.

”Voi sanoa, että ikääntyvän ihon merkeistä suurin osa liittyy jollain tavalla auringon uv-säteilyyn”, sanoo Husin Iho- ja allergiasairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Alexander Salava.

”Englannin kielessä on oma termikin, photoaging. Se viittaa nimenomaan uv-säteilyn aiheuttamaan ihon ikääntymiseen.”


Auringon uv-säteily jaetaan uv-a-, uv-b- ja uv-c-säteilyyn aallonpituuden mukaan. Suurimmat erot ovat juuri säteilyn vaikutuksessa ihoon.

Uv-b-säteily jää ihon pintakerrokseen. Se polttaa ihoa ja altistaa suurina määrinä ihosyöville.

Ihon vanhenemisen näkökulmasta keskeisintä on uv-a-säteily, joka imeytyy syvälle ihoon, verinahkaan. Sisätiloissa kannattaa muistaa, että uv-a-säteily läpäisee myös ikkunat.

”Jos ei suojaa ihoa auringolta, on turha lotrata kalliilla anti aging -voiteilla”, sanoo Ihosairaalan ihotautilääkäri Carl Kyrklund.

Jos siis puhutaan toimivimmista ikääntymisen merkkejä ehkäisevistä tuotteista, vankin ja kiistaton näyttö on aurinkosuojavoiteilla – vaikka niitä harvoin mielletään varsinaiseksi anti agingiksi.


Paljon on tutkittu myös A-vitamiinin vaikutuksia. Siitä on kirjoitettu ”ihon ihmevitamiinina”, joka tehoaa niin ryppyihin kuin akneenkin.

 

”A-vitamiinijohdannaisilla on kiistatta vahvin näyttö. Tiedetään, että ne toimivat.”

A-vitamiini muodostuu suuresta määrästä erilaisia yhdisteitä, joita kutsutaan nimellä retinoidit. Niiden joukosta vankin näyttö ihon ikääntymisen hoidossa on tretinoiinilla.

”Kun puhutaan ihon voidehoidoista, A-vitamiinijohdannaisilla on kiistatta vahvin näyttö. Tiedetään, että ne toimivat”, Kyrklund sanoo.

Niistä on kirjoitettu jopa Cochrane-tason katsaus, Kyrklund huomauttaa. Cochrane-katsauksia hyödynnetään Suomessa kliinisen ja terveyspoliittisen päätöksenteon tukena, ja ne ovat tieteellisesti pätevänä pidettyjä lähteitä.

Husin Salava luonnehtii näyttöä kuitenkin vielä ”melko heikoksi”.

Monissa ikääntymisen vaikutuksia käsittelevissä tutkimuksissa ongelmana on yleistettävyys.

”Voi olla vain 30 ihmistä, joille laitetaan voidetta kasvoille ja arvioidaan, auttoiko se. Hyvässä tutkimuksessa on aina myös ryhmä, jolle ei tehdä mitään hoitoa tai hoitoa verrataan johonkin toiseen”, Salava sanoo.

Tretinoiinin huono puoli on, että se kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Paras näyttö on juuri voimakkaimman, reseptilääkkeenä myytävän A-vitamiinivoiteen hyödyistä.

Voiteissa niin ikään käytetty retinyylipalmitaatti on paremmin siedetty A-vitamiinimuoto, mutta tehokin on luultavasti heikompi.


Kun puhtaan ”todistetuista” vaikutuksista ihon ikääntymisen hidastamiseen, mistä oikeastaan puhutaan? Vaikka A-vitamiinijohdannaiset toimisivatkin, mitä niiden ajatellaan tekevän?

”Se on hyvä kysymys. Vaikutukset ovat monimutkaisia, eikä kaikkia retinoidien mekanismeja ole täysin selvitetty. Esimerkiksi tretinoiinilla on laajoja vaikutuksia solujen sisäisiin toimintoihin ja muun muassa niiden jakautumiseen”, Salava sanoo.

Käytännössä kuluttaja voi huomata vaikutuksen sileämpänä ihona ja juonteiden vähentymisenä.

”Ryppyjen väheneminen voi olla ihon rakenteellisten muutosten näkyvä vaikutus”, Kyrklund luonnehtii.

Kannattaa myös muistaa, että näytön puute ei sinänsä tarkoita sitä, etteikö tuote voisi olla tehokas.

”Aika harvoin tuotteiden taustalla on ihmisillä tehtyjä tehotutkimuksia, koska niitä ei kosmetiikkavoiteista edellytetä”, Kyrklund sanoo.

Erilaisia teorioita on sen sijaan loputtomasti. Moni on varmaan lukenut esimerkiksi antioksidanttien, hyaluronihapon ja kollageenin vaikutuksista ihon nuorekkuuteen.

”Kosmetiikkatuotteet sisältävät usein antioksidantteja. Ajatuksena on happiradikaalien eli solutoimintoja haittaavien aineiden vähentäminen. Se on se teoriassa hyvä idea, mutta näyttö sen tehosta on vähäistä tai olematonta”, Salava sanoo.

Kun taas käytetään kollageenia ja hyaluronihappoa, pyritään vaikuttamaan ihon syvimpiin kerroksiin, joissa olevat sidekudosaineet – eli esimerkiksi kollageeni – vähentyvät vanhenemisen myötä.

”Ajatus on, että kun näitä aineita käytetään kosmetiikassa, ihon kimmoisuus lisääntyy eikä se näytä niin löysältä. Tietääkseni niiden tehosta kosmetiikassa paikallisesti iholle käytettynä ei ole näyttöä”, Salava sanoo.

Kyrklundin mukaan hyaluronihappo on avuksi ihon kosteuttamisessa, ja kosteutettu iho näyttää aina paremmalta kuin kuiva. Ikääntymisen merkkien ehkäisyssä siitä ei ole näyttöä.


 

Kahdella teolla on iholle suurin merkitys.

Jokainen voi kuitenkin merkittävässä määrin vaikuttaa oman ihonsa kuntoon. Helpointa on suojata se auringolta ja olla tupakoimatta. Nämä ovat tekoja, joilla on myös suurin merkitys.

Lääkärilehden katsausartikkelissa kirjoitettiin identtisiä kaksosia koskevasta tutkimuksesta, jossa havaittiin, että iho vanhenee samantyyppisesti, mikäli kaksosten elintavat ovat samanlaiset.

Ryppyjen syvyys ja ihon löysyys sen sijaan olivat riippuvaisia elintavoista. Jos niissä oli eroja, myös ulkonäössä oli suurta vaihtelua.

”Elämäntapojen vaikutuksesta ei sinänsä ole hirveästi näyttöä. Jokainen kuitenkin varmaan tuntee ihmisiä, joilla elämäntavat ovat epäterveelliset. Voi katsoa heidän kasvojaan ja tehdä johtopäätöksiä. Iho on terveyden peili, ja sen kunnolla on on usein yhteys myös elintapoihin”, Salava sanoo.

Jos kuitenkin noudattaa näitä kolmea perussääntöä – auringolta suojautuminen, tupakoimattomuus, terveet elintavat (eli esimerkiksi monipuolinen ruokavalio, riittävä uni, kohtuullinen alkoholinkäyttö) – ja silti rypistyy, kyse on geeneistä.

Niille ei kukaan voi mitään.


Mutta mitä väliä? Entä sitten, jos iho on täynnä ryppyjä?

”Se, mitä näemme ikääntyvänä ihona, sitä halutaan nykyään yhteiskunnassamme estää. Juonteet, ihon elastisuuden menettäminen, roikkuva iho. Näitä kaikkia voisi pitää ihan luonnollisena asiana, johon vieläpä vaikuttavat eniten geenit”, Salava sanoo.

”On myös kulttuureja, joissa vanhuuden aiheuttamia ihomuutoksia nähdään myönteisessä valossa, ikään kuin elämänkokemuksen merkkeinä. Meillä niitä halutaan piilottaa.”

Jos rypyt ja juonteet eivät häiritse, hyvä. Jos ne häiritsevät, voi hakea mielenrauhaa kosmetiikkavoiteista.

”Ei niistä varmaan ole muuta haittaa kuin se raha, mitä niihin investoidaan”, Salava sanoo.

Pelkästään Yhdysvalloissa anti aging -tuotteisiin käytetään kymmeniä miljardeja dollareita vuosittain. Markkinan ennustetaan kasvavan lähivuosina ympäri maailman.

Lääkärilehden katsausartikkelin johtopäätös oli, että kosmetiikkateollisuuden esittämät todisteet tuotteiden todellisista vaikutuksista eivät kestä kriittistä tarkastelua.

”Menestys johtuu mielikuvamainonnan tehosta ja ihmisten hyväuskoisuudesta”, artikkelissa todetaan.

Salava on samaa mieltä.

Ostopäätöstä tehdessä on siis hyvä muistaa, että mainoslauseiden lupaukset tuskin toteutuvat täysimääräisinä. Toisaalta erilaisten tuotteiden kokeilusta voi saada mielihyvää, jonka arvoa ei ole tarkoituskaan mitata rahassa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  6. 6

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  7. 7

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  9. 9

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  10. 10

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää