Hyvinvointi

Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

”Hiukset ovat klähmäiset ja näyttävät takkuisilta”, kertovat Ella ja Annika kahden viikon kuurin jälkeen.

Jopa 65 prosentilla ihmisistä on luonnostaan kiharat tai taipuisat hiukset, väittää amerikkalainen Lorraine Massey vuonna 2011 julkaistussa Curly Girl -kirjassaan. Tavanomainen hiustenhoito voi hänen mukaansa kuitenkin latistaa kiharat.

Kadotetut kiharat voi Masseyn mukaan saada takaisin, jos hoitaa hiuksiaan yhtä hellästi ”kuin kashmir-villapaitaa”. Käytännössä se tarkoittaa muun muassa luopumista hiustenhoitotuotteista, jotka sisältävät alkoholia, silikonia tai sulfaatteja.

Menetelmän aluksi hiukset pestään ensin yhden kerran sulfaattipitoisella pesuaineella, jossa ei ole silikoneja. Pesun tarkoitus on poistaa hiuksista niihin kertynyt silikoni. Sen jälkeen pesuihin käytetään pelkkää hoitoainetta.

Masseyn menetelmä on nyt villinnyt myös suomalaiset.

Helsinkiläiset kämppä­kaverukset Ella, 27 ja Annika, 30, ovat kokeilleet menetelmää pari viikkoa: ”Toistaiseksi on vaikeata erottaa, onko tuloksena syntynyt laineita vai sittenkin vain takkuja”, he toteavat.

Tuotekehityskemisti Outi Tarakkamäki uskoo, että myös suomalaisista vähän yli puolella on luonnostaan taipuisat tai kihartuvat hiukset.

Hän kehittää ihon- ja hiustenhoitotuotteita, kuten sampoita, voiteita ja deodorantteja suomalaisessa Berner-yhtiössä. Bernerin, kuten useiden muidenkin hiustuotteiden valmistajien valikoimissa, on myös curly girl -menetelmään sopivia tuotteita.

Valtaosa hiustuotteista kuitenkin sisältää alkoholia, silikonia ja sulfaatteja.

Tarakkamäki kertoo, mitä metodissa välteltävät aineet ovat ja millä tavalla ne vaikuttavat hiuksiin:

1. Silikonit ovat piin ja hapen muodostamia kemiallisia molekyyliketjuja. Ne ovat hajuttomia, mauttomia ja värittömiä. Ne voivat olla nestemäisiä, geelimäisiä, kumimaisia tai täysin kiinteitä. Niitä käytetään muun muassa voiteluaineina, tiivisteinä, astioissa sekä keinonivelissä ja rintaimplanteissa.

Hiusten hoitoaineisiin silikoneja lisätään siksi, että ne tekevät hiuksista sileät ja kiiltävät. Toisaalta jotkin silikoniyhdisteet saattavat Tarakkamäen mukaan latistaa hiuksia ja tehdä niistä raskaat.

”Jotkin rasvaliukoiset silikoniyhdisteet on vaikeampi pestä pois hiuksista kuin luonnonöljyt.”

Silikoniöljyjä- ja geelejä käytetään myös kosmetiikkatuotteissa, esimerkiksi seerumeissa.

”Ne tuovat ihoon pehmeyttä ja mattapinnan”, Tarakkamäki sanoo.

 

Hoitoaineiden pH on alhainen, mikä sulkee hiussuomut.

2. Sulfaatteja käytetään useimmissa sampoissa. Ne ovat emäksisiä, eli niiden pH on korkeampi kuin veden. Sulfaattia sisältävä sampoo vaahtoaa, avaa hiussuomuja ja kiinnittää itseensä hiusten likaa ja rasvaa, joka sitten huuhtoutuu pois veden mukana.

”Samalla sulfaatit voivat kuivattaa hiusta”, Tarakkamäki sanoo.

Miedompia peseviä aineita, jotka toimivat alhaisemmassa pH:ssa, saadaan monesta lähteestä, kuten palmuöljystä, rypsiöljystä tai kookoksesta.

”Ne avaavat hiussuomuja vähemmän, mutta niiden pesuteho voi olla heikompi.”

Hoitoaineiden pH on alhainen, mikä sulkee hiussuomut. Myös hiustenhoitoaineissa on kuitenkin peseviä ainesosia, Tarkkamäki sanoo. ”Niiden puhdistusteho on alhainen, mutta jonkin verran ne vievät rasvaa pois hiuksista.”

3. Alkoholia käytetään yleensä hiusten muotoilutuotteissa.

”Alkoholi liuottaa tuotteessa olevia yhdisteitä kuten polymeerejä ja nopeuttaa tuotteen kuivumista hiuksissa. Samalla se saattaa kuivattaa hiusta”, Tarakkamäki sanoo.

On olemassa myös ryhmä alkoholeja, jotka eivät kuivata hiusta. Esimerkiksi setearyylialkoholi, cetearyl alcohol, toimii Tarakkamäen mukaan hoitavana aineena.

 

Hiukset ovat klähmäiset ja näyttävät takkuisilta.

Ellan ja Annikan kokemus runsaan kahden viikon curly girl -kokeilusta on se, hiukset ovat ”klähmäiset ja näyttävät takkuisilta”. Kumpikin on kuitenkin huomannut myös pientä taipuisuuden kasvua tai aavistusta kihartumisesta.

Kummallakin naisella, jotka eivät halua esiintyä jutussa omilla nimillään, on pitkät, suorat hiukset.

Vaikeinta on heidän mukaansa ollut se, että hiuksia ei saisi harjata. Annika kertoo kuitenkin harjanneensa hiuksiaan noin joka kolmas päivä. He aikovat jatkaa kokeilua ainakin kuukauden tai ”siihen asti, kun aineita riittää.”

Ennen kokeilua Annika ja Ella tekivät testin, jonka sanotaan paljastavan, toimiiko menetelmä: ”Kiskaisimme molemmat päästämme hiuksen ja laitoimme ne vesituoppiin – olimme nimittäin silloin baarissa. Kun hius oli kasteltu, sitä venytettiin, kunnes se katkesi. Sen jälkeen piti tarkkailla, kihartuivatko hiukset. Ja totta tosiaan, ne kihartuivat”, kertoo Ella.

Annika innostui valtavasti: ”Olin aina haaveillut kiharoista. Kampaajanikin oli kerran sanonut, että hiukseni olivat luonnostaan taipuisat.”

Ella suhtautui epäilevämmin: Hänen hiuksensa ovat tuuheat, silkkiset ja piikkisuorat.

 

”Tuotteet olivat loppuneet Helsingin keskustan kaupoista.”

Seuraavana päivänä Annika lähti ostamaan alkoholitonta, silikonitonta ja sulfaatitonta sampoota ja hoitoaineita. Se osoittautui hankalaksi: ”Tuotteet olivat loppuneet Helsingin keskustan kaupoista. Hiustuotehyllyjen edessä pyöri sankoin joukoin etsiskeleviä ihmisiä kännykät kädessään.”

Lopulta tuotteet löytyivät luontaistuotekaupasta. Sampoo, hoitoaine ja hiusnaamio maksoivat yhteensä 37 euroa. Annika ja Ella jakoivat tuotteet ja kustannukset.

Suurin muutos on tapahtunut arkirutiineissa: Annika on normaalisti pessyt hiuksensa päivittäin ja Ella joka toinen päivä. Kokeilun aikana Annika on pessyt hiukset sulfaatittomalla sampoolla ainoastaan kerran. Muutoin hiusten ”pesu” on tehty pelkällä hoitoaineella. Hiusnaamiota hän on käyttänyt kolme-neljä kertaa.

”Hiukset rasvoittuvat nyt hiukan hitaammin kuin aiemmin”, hän kertoo.

Ella kuivaa hiuksensa kietomalla ne vanhaan teepaitaan yöksi.

”Aamulla ne ovat peikonpesä. Vaikea erottaa, onko hiuksissa kiharaa vai takkua.”


Annikan mukaan hänen hiustensa takaosassa on nyt havaittavissa loivaa lainetta, sitä vastoin edessä hiukset ovat täysin suorat ja kuivat.

”Pidän edelleen peukkuja, että laineet villiintyvät kunnon kiharoiksi.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  6. 6

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  7. 7

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  8. 8

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  9. 9

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  10. 10

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää