Nyt nousee uusi suomalainen luksus, ja se näkyy myös treenaamisessa

Luksussalien valikoima on Helsingissä kenties laajempi kuin koskaan. Testasimme niistä kaksi. Voit lukea arvostelut jutun lopusta.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kun suomalaiset kuntoilevat, he maksavat tyypillisesti salilleen tai kuntokeskukselleen kuukausimaksua.

Maksu menee tililtä automaattisesti. Sitten saa kuntoilla niin paljon kuin haluaa.

Valikoimaa riittää: Elixia, Motivus ja LadyLine, EasyFit, Fressi, Esport... Pääkaupunkiseudulla ovat viime aikoina yleistyneet kuntosalit, joihin pääsee avainkortilla koska vain. Niissä palvelut, henkilökunta ja hinta on karsittu minimiin.

Myös toinen ääripää kehittyy ja kasvaa. Jos perinteinen ryhmäliikunta ei tyydytä, ylellisyyttä kaipaaville on Helsingissä tarjolla kenties enemmän vaihtoehtoja kuin koskaan ennen.

On ”butiikkistudioita” ja ”hyvinvointikeitaita”. Lisäksi Kämpin ja St Georgen kaltaiset hienostohotellit tarjoavat kuntoilupalveluitaan myös muille kuin hotellivieraille. Maximum wellness, luvataan.

Mitä se oikeastaan tarkoittaa? Millaista näissä paikoissa on treenata?

Tämän jutun lopusta voit lukea arvion kahdesta luksussalista.


Töölössä vanhan elokuvateatteri Adlonin uumenissa on kovalle hiit-treenaamiselle pyhitetty paikka.

Tervetulleita ovat ketkä tahansa, mutta paikka on selvästi suunnattu nuorille ja trenditietoisille, joilla on vähintään kohtuullinen pohjakunto. Täytyy myös olla varaa ja halua maksaa treenistä tavallista enemmän: 45 minuuttia maksaa 25 euroa.

Kaikki tunnit ovat raskaita hiit-treenejä, joissa tehdään alle minuutin intervalleja korkeilla sykkeillä. Mainoskuvissa on pumpattuja lihaksia ja paljasta, hikistä ihoa. Feel the Hiit. Hiit it hard. Hiit the Beach.

Britanniasta Suomeen tuodun Trib3-konseptin kohderyhmää ovat millenniaalit, kertoo Helsingin-studion avannut Jari Karlsson.

”25–35-vuotiaat aktiiviset kaupunkilaiset, jotka hakevat liikuntaan kokemuksia ja elämyksiä”, hän luonnehtii.

 

Keskuksella on anniskeluoikeudet eli treenin jälkeen voi jäädä vaikka afterworkille.

Elämyksellisyys muodostuu hänen mukaansa kokonaisuudesta: on tyylikkäät puitteet, baari, ilmaiset kosmetiikkatuotteet, tilavat pukuhuoneet.


Keskuksella on anniskeluoikeudet eli treenin jälkeen voi jäädä vaikka afterworkille. Seinillä mainostetaan proseccoperjantaita, jolloin kuohuviiniä saa alehintaan. On sinkkutreenejä ja speed datingia.

Ajatus onkin, että studiolla voisi treenaamisen lisäksi viettää aikaa. Nuorten kiinnostus humalajuomiseen on vähentynyt, ja tervehenkinen yhdessä tekeminen kiinnostaa monia.

Sama on huomattu myös Britanniassa, josta Trib3 on lähtöisin. Terveystietoisuus on noussut, ja se näkyy ajanviettotavoissa.

”Ihmiset haluavat tehdä terveellisiä asioita sen sijaan, että he kuluttaisivat viikonloppunsa syöden ja juoden”, brittilehti Guardianin haastattelema Victoria Scott arvioi.


Sama havainto on taustalla myös töölöläisellä BeAlive Health Clubilla, jota luonnehditaan yrityksen sloganissa ”inspiroivaksi hyvinvointikeitaaksi”.

Konseptia muutettiin pari vuotta sitten omistajanvaihdoksen myötä, ja nyt samasta paikasta saa useita palveluita: hierontaa, fysioterapiaa, kasvohoitoja, personal trainingia. On bootcampeja, joissa hikoillaan pienellä tutulla porukalla säännöllisesti.

”Näin, että tällaiselle on selvä tilaus. Paikalle, jossa liikkuminen on tehty mahdollisimman helpoksi ja mukavaksi”, sanoo omistaja Johanna Muhonen.

”On klubimainen ympäristö, jossa yksilöllinen asiakaspalvelu ja yhteisöllisyys korostuvat.”

 

”Sanoisin eksklusiivinen. Luksus on jotenkin luotaantyöntävä sana.”

Mutta ovatko nämä luksussaleja?

”Me käytämme nimitystä butiikkistudio”, sanoo Trib3n Jari Karlsson.

”Mutta kyllähän tämä tietenkin myös luksus on. Haluamme pitää huolta. Haluamme tarjota kokemuksen, jonka jälkeen miettii että vau, tämä oli viikon kohokohta. Että asiakkaat saavat jotain muuta kuin tavallisesta liikuntakeskuksesta.”

”Ei luksus”, sanoo puolestaan BeAliven Johanna Muhonen. ”Sanoisin eksklusiivinen. Luksus on jotenkin luotaantyöntävä sana.”

”En halua, että ihmiset ajattelevat, että pitää olla treenikamat viimeisen päälle, että voi tulla luksuskuntosalille. Tänne voi tulla omana itsenään”, hän jatkaa.

On sinänsä erikoista, että eksklusiivinen on Muhosen mielestä kutsuvampi luonnehdinta: sillähän viitataan nimenomaan valikoivuuteen, jonkun tai jonkin pois sulkemiseen. Mutta ehkä suomalaisten korvaan juuri sana luksus itsessään kalskahtaa.

 

”Nyt on selvästi lähtenyt kehittymään suomalaisen luksuksen uusi määritelmä.”


Suomalainen luksus on ylipäätään kovin erilaista kuin muualla Euroopassa.

”Meillä ei ole kimaltavien kuningashuoneiden perintöä, missä olisi opittu elitististä grand hotel -tyyppistä luksusmaailmaa”, sanoo Haaga-Helian lehtori Mia Tarhanen, joka on työssään perehtynyt matkailuun ja palveluihin.

Suhteemme luksukseen on myös etäinen ja hieman kielteinen: tavaroista ja omaisuudesta puhuminen tulkitaan herkästi rehentelyksi.

”Nyt on kuitenkin selvästi lähtenyt kehittymään suomalaisen luksuksen uusi määritelmä”, Tarhanen sanoo. ”Siihen liittyy elämyksellisyys, ajatus uniikkiudesta ja siitä, että se tekee hyvää myös kuluttajalle.”

Luksuspalveluihin myös suhtaudutaan Suomessa myönteisemmin kuin tavaraan. Luksuspalveluiden laajentuminen ja kehittyminen on Tarhasen mielestä selvästi tämän vuosikymmenen ilmiö.

”Hyväksyttävyyden leima tulee siitä, että haluaa suositella hyvää palvelua ja kenties jakaa kokemusta muiden kanssa.”

Jos ajatellaan tuotteita ja palveluita, luksuksen arvon voi ajatella olevan ainutlaatuisuudessa. Ei olla hyviä kaikessa, vaan parhaita jossakin. Näin määritellen BeAliven ja Trib3n kaltaiset paikat edustavat omanlaistaan luksusta.


Kun treeni on jotain muuta kuin pakollinen paha tai jopa viikon kohokohta, siitä ollaan myös valmiita maksamaan. Kaksi treenikertaa voi maksaa saman verran kuin kuukauden salijäsenyys, mutta se ei ole este – edes nuorille, joiden tulot eivät välttämättä vielä ole säännölliset.

Tämän vuosikymmenen ilmiö ovat niin sanotut hybridikuluttajat, jotka ovat tarkkoja rahankäyttäjiä, mutta käyttävät kuitenkin rahaa valikoituun luksukseen. Säästeliäisyyden ansiosta heillä on mahdollisuus panostaa johonkin huippuelämykseen tai -palveluun.

”Kansainvälisten tutkimusten perusteella millenniaaleja pidetään tämäntyyppisen kuluttamisen lupaavimpana ryhmänä”, Haaga-Helian Tarhanen sanoo.

Jos treeni on itselle se kaikista tärkein asia, siihen voi panostaa, vaikka se tarkoittaisi nipistämistä muusta kulutuksesta.

Mutta millaista on treenata tällaisissa luksuspaikoissa? Teimme pikatestin sekä Trib3-studioon että BeAlive Health Clubille. Emme kertoneet vierailusta etukäteen, jotta saisimme mahdollisimman tavanomaisen treenikokemuksen.


Trib3

Missä? Runeberginkatu 44

Milloin? Avoinna ma–to 6.45–20.30, pe 6.45–20, la 7,45–11, su 15.45–19.15

Mitä maksaa? Erilaisia kerta- ja viikkomaksuun perustuvia paketteja. Esimerkiksi: 1 kerta 25 e, 10 kertaa 195 (19,5 e / kerta). 8 kertaa kuukaudessa viikkoveloituksena 24,90 / vko.

Kenelle? Kovaa treeniä arvostaville, trenditietoisille. Kaikki treenit ovat ryhmässä tehtäviä hiit-tunteja.


Arvio: Kun astuu auringonpaisteesta sisälle studioon, ei hetkeen näe yhtään mitään. Sisustus on mustanpuhuva, silmillä menee hetki tottua himmeään valaistukseen. Tila on tyylikäs ja näyttävä, mutta ei sitä erityisen kutsuvaksi voi sanoa. Jos treeni jännittää, ovella voi tulla houkutus paeta.

Kun on laskeutunut portaat alas aulaan, vastaanotto on kuitenkin ystävällinen. Saan sykevyön, ohjaaja tulee kättelemään. Minulta kysytään, haluaisinko treenin jälkeen tuoreen smoothien (5 e). Pukutilat ovat tilavat, joskin pimeät nekin. Pukukaapit lukitaan koodilla, omaa lukkoa ei tarvita.

 

Kaikkien treenaajien syke heijastetaan seinälle.


Olen nähnyt monenlaisia treenitiloja, mutta Trib3 on Suomen oloissa ehdotonta parhaimmistoa. Vanhan elokuvateatterin huonekorkeus tekee vaikutuksen. Led-valojen keskellä tuntuu kuin olisi yökerhossa. Välineet ovat modernit. On ihanan väljää.

Kaikkien treenaajien syke heijastetaan seinälle. Koko ajan näkee, kuka löysäilee ja kuka tekee täysillä, kuka kuluttaa eniten energiaa. Kilpailuhenkistä se kannustaa, huonokuntoista voi ahdistaa ja nolottaa.

Täällä ei ole perinteistä kuntosalia, vaan yksi suuri ryhmäliikuntatila. Se on jaettu kolmeen pisteeseen: T (treadmill), R (resistance) & I (intensity). Pisteillä tehdään kolme kierrosta, jotka kestävät 4 tai 5 minuuttia. Osa tarjottavista hiit-treeneistä painottuu ylävartaloon, osa alavartaloon, osa kuormittaa tasaisesti koko kehoa. Testiä varten valitsin koko kehon treenin.

Varsinaista lämmittelyä ei ole: jos ei ole yhtään verrytellyt etukäteen, kroppa voi olla ensimmäiset minuutin tukossa.

Juoksumatolla juostaan, mutta tehdään muutakin – ensimmäisellä kierroksella muun muassa askelkyykkyjä ja kyykkyhyppyjä. Maton kaltevuutta käytetään hyödyksi. Tällä pisteellä kovakuntoisenkin sykkeet nousevat.

Resistance-pisteellä on tarjolla steppilauta, matto ja käsipainoja. Tarkoitus on kehittää voimaa, sykkeet saavat vähän laskea juoksun jäljiltä. Tehdään bulgarialaista askelkyykkyä, lantionnostoja, thrustereita, tempausta, sumokyykkyä. Liikkeet vaihtuvat joka kierroksella.

Viimeisellä pisteellä intensiteettiä nostetaan jälleen joko kehonpainolla tai kahvakuulan kanssa: x-hyppyjä, yleisliike burpeeta, vatsalihasliikkeitä, kahvakuulaheilautuksia.


Treeni kestää 45 minuuttia. Koska liikkeet vaihtuvat joka kierroksella, aika menee nopeasti.

Harjoituksen päätteeksi ohjaaja hakee viilennetyn pyyhkeen, jolla voi pyyhkiä kasvonsa. Tämä on juuri sitä pientä ekstraa, jota perussaleilla ei saa. Riippuu ihmisestä, paljonko sitä kaipaa.

Vähän häiritsee se, ettei oikeasta tekniikasta puhuta juuri lainkaan. Ohjaaja kyllä totesi, että hän korjaa tarvittaessa, mutta ei puuttunut kenenkään tekemiseen tunnin aikana. Nopeatempoisella tunnilla voi olla vaikea pysyä mukana, jos liikkeet eivät ole tuttuja.

Toisaalta suurimmalle osalle Trib3:en päätyvistä ne luultavasti ovat.

BeAlive Health Club

Missä? Töölönkatu 21

Milloin? ma–to 6.30–22, pe 6.30–21, la 9–17, su 10–16

Mitä? Monipuolinen kuntosali, pienryhmätunteja, personal training -palveluja

Mitä maksaa? Halvin jäsenyyspaketti (treenioikeus 9–15 ja viikonloppuisin) 100–120 euroa kuussa riippuen jäsenyyden kestosta. Premium-jäsenyys erikoiskahveineen ja kylpytakkeineen 229 euroa kuussa. Salille pääsee myös kertamaksusta, 20 e / kerta.

Kenelle? Mukavuudenhaluiselle ja kiireiselle kuntoilijalle, joka haluaa useita palveluita samasta paikasta.

Yleisvaikutelma: Asiakaspalvelija tulee jo ovelle vastaan ja toivottaa tervetulleeksi. Olen varannut pienryhmätunnin ja olen myöhässä – saavun paikalle sillä minuutilla, kun tunnin pitäisi jo alkaa. Se ei ole ongelma, minut ohjataan pukuhuoneeseen ja tilat ja palvelut luvataan esitellä tunnin jälkeen.

Pienryhmätila on hämmästyttävän pieni. Tunnilla on neljä ihmistä ja ohjaaja, mahdumme juuri ja juuri. En voi olla ajattelematta, että tästä on luksus kaukana.

Tunnelma on kuitenkin miellyttävä: kiireetön, ystävällinen. Ohjaaja kättelee ja kertoo muille, että olen ensikertalainen. Kanssani tunnilla on kolme ilmeisesti suomenruotsalaista, eläkeikäistä miestä. He kaikki tuntevat toisensa ja ohjaaja heidät. Selvästi vakiasiakaskuntaa, jota täällä on paljon.


Testaamani pienryhmätunnin nimi on body fix, jossa pääosassa ovat liikkuvuusharjoitteet sekä keskivartalon lihasten vahvistaminen. Haastavaksi tuntia ei voi sanoa, mutta se ei ole sen tarkoituskaan.

Harjoitus tuntuu hyvältä, ohjaaja on tarkka kehon linjausten suhteen ja antaa vaihtoehtoja, jos jokin tuntuu haastavalta. Ei tarvitse pingottaa. Tunnin aikana käydään välillä hyväntuulista rupattelua, vieraat ja ohjaaja sanailevat toisilleen. Oloni ei silti ole ulkopuolinen.

Treenin päätyttyä menen saunomaan. Pukuhuone on pieni, mutta viihtyisä: on lattialämmitys, kukkia, laadukasta kosmetiikkaa, pyyhkeitä, tilava sauna. Keskipäivällä saan olla täysin omassa rauhassani.

 

On vaikea välttyä huomaamasta, että asiakaskunnalla on rahaa.


Teen lopuksi vielä kierroksen salissa. Laitteet ovat monipuoliset ja modernit. Lisäksi on vapaata treenitilaa, jossa voi harjoitella oman kehon painolla. Minulle on valmistettu palauttava smoothie.

Asiakkaiden käytössä on niin sanottu ”lounge-tila”, jossa on lähinnä sohvia istuskeluun sekä kahvia ja pientä naposteltavaa. Vaikuttavin alue on suuri sisäpihan terassi, jossa on pari istuskeluryhmää ja riippumatto. Terassilla järjestetään kesäisin välillä myös liikuntatunteja.

Käy useaan kertaan selväksi, että henkilökunta tuntee asiakkaansa. Kylpytakissa ilmeisesti hieronnasta tullut mies jää kertomaan kokemuksistaan, häntä puhutellaan nimeltä.

Lisäksi on vaikea välttyä huomaamasta, että asiakaskunnalla on rahaa. On merkkilaukkuja ja -kenkiä.

Tästä huolimatta tunnelma on hämmentävällä tavalla kotoisa. Palvelu on välitöntä ja tuttavallista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  4. 4

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  5. 5

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  6. 6

   Jalkapallokatsojia kaasuttanut turvallisuusyritys syyttää nyt Palloliiton antamia ohjeita

  7. 7

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, kauppahinta 1,3 miljardia euroa ja pääkonttori pysyy Suomessa

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Suoliston bakteerikanta on yhteydessä vauvan temperamenttiin

  9. 9

   Vantaalaisen pientaloalueen lapset saavat kolme ilmaista ruokaa päivässä, koska Anneli Virtanen päätti toimia

  10. 10

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää