Hyvinvointi

Moni suomalainen saa ohimenevän kasvohalvauksen, eikä sen syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, mistä siinä on kysymys

Toisinaan kuulee väitettävän, että kesätuuli ja vedossa oleminen aiheuttaisivat kasvohalvauksen nimeltä Bellin pareesi.

Nainen kertoo eräällä keskustelupalstalla miehestään, jolle tuli kasvohermohalvaus, kun tämä työskenteli hallissa, jossa kävi kylmä veto.

Toisella kertaa sama mies sai samoja oireita istuessaan kyydissä autossa, jonka ikkunat olivat auki.

Moni keskusteluketjussa vahvistaa tämän: yksi sun toinen kertoo saaneensa kasvohermohalvauksen nukkuessaan avoimen ikkunan ääressä, istuessaan tuulettimen vieressä tai juuri autolla ajaessa ikkunat auki.

 

Onko kesäisessä viimassa syytä olla olla varovainen?

Perifeerisellä kasvohalvauksella tarkoitetaan halvausta, jossa kasvojen lihakset lakkaavat toimimasta osittain tai kokonaan. Kasvohermo on aivohermo, joka kulkee kapeaa luukanavaa pitkin ja tulee korvan ali haarautuen korvan edustalta kasvojen alueelle. Kummallakin kasvopuoliskolla on oma hermonsa.

Kasvohermon toimintahäiriössä kasvojen ilmelihakset lamaantuvat yleensä toispuoleisesti: otsa ei kurtistu, kulmakarvaa ei voi nostaa, silmä ei sulkeudu kunnolla eikä nenää saa nyrpistettyä. Myöskään suu ei käänny hymyyn eikä suipistu ja alahuuli kääntyy hieman hampaita päin.

Lisäksi kasvohermon toimintahäiriö voi aiheuttaa makuaistiongelmia, kyynelten valumista, syljenerityksen vähenemistä sekä särkyä halvauksen puolella kasvoja sekä korvan ympärillä. Hankalin oireista on usein se, ettei silmä sulkeudu kunnolla. Se voi kuivattaa silmää ja sarveiskalvoon voi tulla haavaumia. Räpyttäminen ei toimi kunnolla ja liika kyynelneste voi myös haitata näkemistä. Halvaus voi myös vaikuttaa kuuloon niin, että kovat äänet tuntuvat korvassa pahalta.

Kuulosta ikävältä vaivalta. Onko kesäisessä viimassa syytä olla olla varovainen?

HS kysyi asiaa korvalääkäriltä, joka kertoi että suurimmassa osassa aikuisten perifeerisistä kasvohalvauksista aiheuttajaa ei tiedetä. Tilaa kutsutaan Bellin pareesiksi. Noin 70 prosenttia tapauksista on tällaisia. Bellin pareesiin sairastuu arviolta joka kuudeskymmenes suomalainen elämänsä aikana.

Tuleeko Bellin pareesi myös viimasta ja vedosta, Mervi Kanerva Husin Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikasta?

”Ei ole tutkimusnäyttöä siitä, että kylmissä tai viimaisissa oloissa elävillä ihmisillä tai ulkotyöntekijöillä olisi enemmän Bellin pareesia kuin muilla. Esiintyvyys on hyvin samanlaista maapallon eri osissa, kylmissä ja lämpimissä maissa ja eri vuodenaikoina”, Kanerva sanoo.

Hän vastaa Husin alueen perifeeristen kasvohalvauspotilaiden hoitosuosituksista ja hoitaa kasvohalvausten jälkitiloja. Hän työskentelee korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikassa Kirurgisessa sairaalassa Helsingissä.

Mervi Kanervan mukaan ihmiset hakevat mielellään oireilleen syytä. Ja kukapa nyt ei olisi tuulessa ollut.

 

Suurimmalla osalla meistä on huuliherpesvirus, ja silti vain harva saa kasvohalvauksen.

Japanilaiset tutkijat uskovat herpesvirusten aiheuttavan Bellin pareesin ilman näkyviä rakkuloita, mutta varmuutta asiasta ei ole. Herpesviruslääkkeillä ei ole tutkimuksissa saatu selvää hyötyä paranemiseen.

Kanervan mukaan on selkeää näyttöä siitä, että vyöruusu voi aiheuttaa kasvohalvauksen. Silloin puhutaan niin sanotusta Ramsay Huntin oireyhtymästä. Vyöruusurakkuloita on silloin joko ennen kasvohalvausta, sen yhteydessä tai pian kasvohalvauksen alkamisen jälkeen suussa, nielussa, korvassa, pään, kaulan tai hartian alueella.

”Suurimmalla osalla meistä on huuliherpesvirus, ja silti vain harva saa kasvohalvauksen, joten ei tarvitse alkaa pelätä kasvohalvausta, vaikka välillä huuliherpes oireilisikin. Ja vaikka japanilaiset olisivatkin oikeassa, että herpesvirukset ovat Bellin pareesin taustalla tai osassa tapauksista syynä, niin tarvitaan varmasti jokin muukin laukaiseva tekijä ”, Kanerva sanoo.

Kasvohalvauksen voi aiheuttaa myös borrelioosi, joka on Helsingin seudulla aikuisilla syynä noin kolmessa ja lapsilla 30 prosentissa tapauksista. Loppukesällä ja alkusyksystä borrelioosilöydöksiä on useammin kuin muina vuodenaikoina. Aikuisilla borrelioosissa on kasvohalvausoireiden lisäksi yleensä muitakin oireita, kuten päänsärkyä, jäsenten kolotusta ja yleistä vetämättömyyttä.

”Puolet borrelioosiin sairastuneista ei ole nähnyt punkin purevan. Siksi lapsilta testataan borreliavasta-aineet rutiininomaisesti kasvohalvauksen yhteydessä ympäri vuoden, koska heillä sitä on enemmän, ja kasvohalvaus voi olla ainut oire. Aikuisilla vasta-aineet testataan herkästi, jos on vähänkin yleisoireita kasvohalvauksen lisäksi”, Kanerva kertoo.

 

Tärkeintä on aluksi erottaa oireet aivoperäisestä eli sentraalisesta kasvohalvauksesta.

Muita harvinaisia syitä ovat kasvohermon katkeaminen leikkauksen tai onnettomuuden seurauksena, tulehdus tai kasvain. Myös joihinkin erittäin harvinaisiin ja osittain perinnöllisiin sairauksiin voi liittyä kasvohermon toimintahäiriöitä.

Jos kasvohalvauksen syy tunnetaan, sitä ei nimitetä Bellin pareesiksi.

Bellin pareesi etenee yleensä nopeasti. Jo parissa vuorokaudessa voi olla tilanne, jossa toista silmää ei saa kiinni ja syöminen sekä puhuminen hankaloituvat. Naama näyttää vinolta.

Tärkeintä on aluksi erottaa oireet aivoperäisestä eli sentraalisesta kasvohalvauksesta, joka voi olla esimerkiksi aivoinfarkti ja vaatii pikaista sairaalahoitoa.

Aivoperäisessä halvauksessa kasvohalvausoireita on Kanervan mukaan yleensä vain kasvojen alaosassa eikä esimerkiksi silmän ja otsan alueella ollenkaan. Aivoinfarktissa oireena on usein myös tunnottomuus tai voimattomuus käsissä tai jaloissa.

Kanerva kehottaa kuitenkin hakeutumaan lääkäriin aina, jos ilmaantuu kasvohalvauksen oireita.

”Tärkeää on, että oikea diagnoosi saadaan mahdollisimman pian tehtyä”, hän sanoo.

 

Suurin osa Bellin pareesiin sairastuneista paranee.

Missä tahansa kasvohalvauksessa hoidon aloittaminen pian saattaa jouduttaa toipumista. Myös Bellin pareesiin on Kanervan mukaan hoitoa, joka saattaa auttaa jopa vaikeasta kasvohalvauksesta kärsiviä.

Suomalaistutkijat tekivät yhdessä ruotsalaisten kanssa ison lääketutkimuksen, joka julkaistiin The Lancet Neurology- tiedelehdessä vuonna 2008. Siinä oli mukana yli 800 potilasta.

”Tutkimuksen mukaan 72 tunnin sisällä aloitettu prednisoni-lääkitys vähentää Bellin pareesin jälkioireiden määrää ja lyhentää sairastamisaikaa”, Kanerva kertoo.

Kyseinen kortekosteroidilääkitys on kymmenen päivän tablettikuuri.

 

Jälkioireita voidaan usein helpottaa onnistuneesti botuliinitoksiinipistoksilla.

Suurin osa Bellin pareesiin sairastuneista paranee. Nopeimmillaan paraneminen alkaa muutamassa päivässä, suurimmalla osalla muutamassa viikossa, ja paranemista voi tapahtua aina vuoden verran sairastumisesta.

Valtaosa sairastuneista paranee täydellisesti, ja lopuillekin jää vain lieviä tai kohtalaisia jälkioireita. Vain pienellä osalla jälkihaitat ovat hankalia.

Yleisimpiä jälkioireita ovat esimerkiksi tahattomat myötäliikkeet. Se voi tarkoittaa, että esimerkiksi silmä menee kiinni, kun liikuttaa suutaan syödessä, jutellessa ja nauraessa. Tai että posken lihas vetäytyy hampaiden väliin, kun räpyttää silmiä ja sen seurauksena puree herkästi poskeensa. Joillekin jälkioireena jää kasvoihin tahattomia lihasnykäyksiä.

”Jälkioireita voidaan usein helpottaa onnistuneesti botuliinitoksiinipistoksilla”, Kanerva kertoo.

”Sairastuneen kasvopuolen tahattomia myötäliikkeitä voidaan saada lievemmiksi ja terveen puolen usein halvauksen jälkeen tulevaa lihasten ylitoimintaa voidaan hillitä. Näin saadaan kasvojen toimintaa parannettua ja palautettua symmetriaa, joka sekin parantaa toimintaa.”

Useissa maissa kasvohalvauksen jälkitiloja helpotetaan myös fysioterapialla. Kanervan mukaan Husin alueella ei ole vielä tarjota tämän kaltaista hoitoa Bellin pareesipotilaille.

Kanervan mukaan kasvojumppaa tai sähköstimulaatiohoitoja ei enää suositella kasvohalvauksen jälkeen. Niistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, jos väärillä lihaksilla yritetään tehdä sen lihaksen työtä, joka ei vielä toimi täysin.

”Nykyisin ajatuksena on tehdä harjoituksia rentouden kautta toipumisen alettua”, Kanerva sanoo.

Oikaisu 19.6. klo 16.58: Poistettu otsikosta virheellinen tieto, että kasvohalvaus paranee parissa päivässä. Paraneminen voi alkaa muutamassa päivässä. Korjattu myös kohta, jonka mukaan kasvohermo yhdistyy aivohermoon, sillä kasvohermo on aivohermo. Lisäksi syljeneritys ei Bellin pareesissa lisäänny vaan usein vähenee ja lehti, jossa tutkimus julkaistiin ei ollut Lancet vaan Lancet Neurology.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  9. 9

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  10. 10

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää