Hyvinvointi

Karpaloa suositellaan estohoitona virtsatietulehdukseen

Karpalo on mukana virtsatieinfektion virallisessa hoitosuosituksessa, sillä antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit lisääntyvät koko ajan.

Koko ajan pitää juosta vessassa. Kirvelee. Taas!

Virtsatietulehdus on naisilla yleinen kesävaiva. Ylipäätään se on hengitystieinfektioiden jälkeen yleisin lääkärin hoitoa vaativa tulehdus ympäri vuoden. Lähinnä se vaivaa naisia, sillä varsinkin nuorilla ja keski-ikäisillä miehillä virtsatietulehdus on äärimmäisen harvinainen.

Nuoremmilla naisilla kesäpiikki saattaa johtua uimisesta ja siitä, että kesällä ollaan usein seksuaalisesti aktiivisempia kuin talvella. Kesäkuukausina myös pariudutaan enemmän kuin muina vuodenaikoina. Yhdynnän aikana naisen virtsaputken suun mekaaninen hankaus kuljettaa bakteereja herkästi virtsarakkoon.

Juuri ennen juhannusta päivitettiin viralliset virtsatietulehduksen valtakunnalliset hoitosuositukset. Keskeinen asia uudessa hoitosuosituksessa on, että siinä korostetaan entistä enemmän lääkkeettömiä estohoitoja.

 

Karpalon ja karpalomehun vaikutuksesta virtsateiden hyvinvointiin on runsaasti tutkimusnäyttöä.

”Karpalo- ja puolukkamehun juominen, nestemäärän lisääminen, vaihdevuosi-iän ohittaneille naisille limakalvojen hoito paikallisesti käytettävällä estrogeenilla ja vaikkapa liian tiukkojen ja hankaavien alushousujen välttäminen ovat suositeltavia hoitokeinoja uusiutuvassa virtsatieinfektiossa”, sanoo virtsatieinfektion Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, dosentti Maarit Wuorela Turun kaupunginsairaalasta.


Karpalon ja karpalomehun vaikutuksesta virtsateiden hyvinvointiin on runsaasti tutkimusnäyttöä. Karpaloa on tutkittu erityisesti vanhusten virtsatietulehdushoitojen yhteydessä. Tutkimuksissa todettiin, että karpalon väriaineet, tanniinit ja proantosyaanit estävät bakteerien kiinnittymisen virtsarakon sisäpintaan ja siten vähentävät tulehduksia. Lisäksi karpalossa on paljon erilaisia elimistön matala-asteisia tulehduksia ehkäiseviä yhdisteitä.

Karpalon happamuus ei tutkimusten mukaan juurikaan vaikuta virtsatulehduksiin.

Suurin osa karpalotutkimuksista on tehty amerikkalaisella pensaskarpalolla, mutta myös suomalaistutkimuksia löytyy. Suomessa marjamehuja käyttävillä naisilla on havaittu muita pienempi riski sairastua uudelleen virtsatieinfektioon myös väestötutkimuksessa, jossa verrattiin virtsatieinfektioita sairastavien naisten ruokavaliota ei-sairastavien ruokavalioon. Samassa tutkimuksessa havaittiin, että jo satunnaisella karpalon, puolukan, lakan tai mansikan käytöllä oli yhteys pienentyneeseen virtsatieinfektioriskiin.

”Karpalolla on jossakin tutkimuksessa todettu olevan yhtä tehokas vaikutus virtsatietulehdukseen kuin trimetopriimi-antibiootilla. Ainakin vaihdevuosi-iän ohittaneilla, eli yli 55-vuotiailla naisilla”, Wuorela kertoo.

Hänen mukaansa samantyyppisiä vaikutuksia voi hyvinkin olla myös muilla marjoilla, kuten mustikalla. Karpalosta löytyy kuitenkin eniten tutkimuksia myös kansainvälisesti.

Karpalomehua suositellaan siis erityisesti toistuvasti uusiutuvassa virtsatieinfektiossa. Wuorelan mukaan estohoitona toimii noin kaksi desilitraa kolmesti päivässä laimennettua mehua. Laimentamatonta mehua riittää noin 30 millilitraa kolme kertaa päivässä. Sokeria voi lisätä mehuun.

Tämäntyyppinen annostuskäytäntö on jo käytössä joissakin vanhusten hoitoyksiköissä. Sama määrä sopii kyllä nuoremmillekin naisille.

Virtsatieinfektioiden riskejä ovat sukupuoliyhdynnän lisäksi kuivat limakalvot, diabeteksen huono hoitotasapaino, ummetus ja liian vähäinen juominen. Näiden hoitaminen kuntoon voi jonkin verran vähentää tulehduksia. Se miksi joillekin tulee virtsatietulehdus herkemmin kuin toisille, ei tiedetä. Jossain määrin kyseessä on perinnöllinen ominaisuus.

Virtsatieinfektio syntyy peräaukon ympäristön bakteerien päästessä nousemaan virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Tavallisimmin tulehduksen aiheuttaa kolibakteeri (escherichia coli).

 

Mikrobilääkkeiden teho ja turvallisuus eivät ole enää samaa luokkaa kuin vielä parikymmentä vuotta sitten.

Uusien hoitosuositusten taustalla ovat koko ajan antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien lisääntyminen. Ne ovat lisääntynet myös nuorilla naisilla, jotka ovat esimerkiksi matkustaneet paljon.

Wuorelan mukaan Kaakkois-Aasiassa paljon matkustaneet ovat voineet saada antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja, kun ovat hoidattaneet vaikkapa turistiripuliaan vahvoilla antibiooteilla. Lämpimissä maissa antibiootteja joudutaan ylipäätään käyttämään enemmän, jolloin resistentit bakteerit voivat kulkeutua meihin myös tuontiruuan kautta.

”Ravinnon mukana saatavien antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien riskiin vaikuttavat myös hyvin paljon globaali eläintuotannon mikrobilääkkeiden käyttö eli niin sanotut kasvunedistäjät sekä eläinten lääkitseminen, kalantuotannon ja maatalouden mikrobilääkkeet ja teollisuuden jätevesien lääkejäämät”, Wuorela sanoo.

Lisäksi antibiootit voivat aiheuttaa ikäviä yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, erityisesti vanhuksilla. Esimerkiksi sydänlääkkeiden kanssa antibiootit voivat aiheuttaa veren kaliumpitoisuuden nousua, mikä aiheuttaa herkästi vakavia rytmihäiriöitä.

”Mikrobilääkkeiden teho ja turvallisuus nykyisillä monilääkityillä potilailla eivät ole enää samaa luokkaa kuin vielä parikymmentä vuotta sitten”, Wuorela sanoo.

Antibiootteja virtsatietulehdukseen edelleen tarvitaan. Akuuttiin tulehdukseen määrätään aina antibioottikuuri.

”Jos nuorella naisella tulee toistuvasti yhdynnän jälkeen virtsatieinfektio, siihen on saatavina heti yhdynnän jälkeen otettava yhden tabletin estohoito, joka on todettu tehokkaaksi”, Wuorela sanoo.

Vielä edellisessä 2016 päivitetyssä hoitosuosituksessa estohoitona määrättiin kolmen tai kuuden kuukauden antibioottihoitoja. Nyt niitä määrätään vain harvoin, jos lääkkeettömät keinot ja vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla paikallisestrogeeni eivät tehoa.

Antibioottien käyttö on aivan viime aikoinakin hieman muuttunut. Aiemmin keväällä Euroopan komissio vahvisti Euroopan lääkeviraston (Ema) suosituksen rajoittaa virtsatietulehduksiin käytettävän fluorokinoloni-antibiootin käyttöä. Kyseinen antibiootti voi aiheuttaa jännevammoja, unihäiriöitä ja lihaskipuja, eikä sitä siksi suositella kuin vakavien tulehdusten hoidossa. HS kirjoitti aiheesta huhtikuussa.

Wuorela toivoo, että Suomessa saataisiin pian käyttöön myös fosfomysiini-antibiootti, jolle ei Suomesta löydy vielä juurikaan vastustuskykyisiä bakteereja. Tällä hetkellä lääkettä on saatavilla vain sairaala-apteekeissa, mutta ei tavallisena apteekista ostettavana reseptilääkkeenä kuluttajille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  8. 8

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  9. 9

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää