Hyvinvointi

Moni noudattaa turhan suppeaa ärtyneen suolen ruokavaliota liian pitkään, ja se voi johtaa vakaviin haittoihin

Ärtyneen suolen hoidossa on tärkeää testata, minkä verran keho kestää haastavia fodmap-hiilihydraatteja.

Ärtyneen suolen oireyhtymä on Suomessa yleinen vaiva, arvioiden mukaan ainakin joka kymmenes aikuinen kärsii siitä.

Ärtyneen suolen oireyhtymä kuuluu toiminnallisiin häiriöihin. Toiminnallisille häiriöille on tyypillistä, ettei löydy oireet täysin selittävää elimellistä vikaa. Näin on myös ärtyneen suolen kohdalla.

Toiminnallisten häiriöiden syntymekanismi on monimutkainen prosessi, johon vaikuttavat perinnölliset tekijät, ympäristö, stressi ja mielen tavat reagoida oireisiin ja ympäristöön.

Voit lukea lisää toiminnallisista häiriöistä tästä jutusta: Homeoirehdinnan ja ärtyneen suolen oireyhtymän taustalla on sama mekanismi: Näin toimii menetelmä, joka lupaa korjata hermoston häiriötilaa

Ärtyneen suolen oireyhtymässä kivunsääteymekanismit ovat virittyneet liian herkiksi, jolloin esimerkiksi normaali suolen venyminen aistitaan kipuna. Tiedetään, että iso osa oireilusta yleensä selittyy ruokavaliolla. Oireilevilla niin kutsutut fodmap-hiilihydraatit eivät pilkkoidu ja imeydy kunnolla ohutsuolessa. Siksi ne kulkeutuvat paksusuoleen. Siellä paksusuolen mikrobit fermentoivat nämä pilkkoutumattomat hiilihydraatit. Se aiheuttaa turvotusta, kipua, ripulia ja muita vaikeita oireita.

Fodmap-hiilihydraatteja ovat esimerkiksi laktoosi, polyolit eli sokerialkoholit, ja fruktaanit.Jopa vuosia piinanneet oireet saa useimmiten laantumaan karsimalla ruokavaliosta pois kaikki Fodmap-hiilihydraatit. Moni haluaisi kivuttoman olotilan säilyvän mahdollisimman pitkään. Siksi houkutus jatkaa hyvin rajatulla ruokavaliolla on suuri.

Karsimisvaiheen jälkeen olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää jatkaa hoidon seuraavaan vaiheeseen, johon kuuluu suoliston altistaminen systemaattisesti eri fodmap-ryhmien hiilihydraateille.

”Käytännön potilastyössä vastaanotolle tulee paljon ihmisiä, jotka ovat olleet kaksi tai kolme vuotta fodmap-ruokavaliolla laajentamatta sitä koskaan. Muita ongelmia alkaa kuitenkin tulla, jos on pitkäaikaisesti hyvin rajoitetulla ruokavaliolla”, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Sen jälkeen kun suolisto on karsimisvaiheessa rauhoittunut, valitaan yksi Fodmap-hiilihydraattien ryhmä kerrallaan ja kokeillaan, kuinka hyvin suolisto sitä sietää. Esimerkiksi sorbitolin kohdalla ensimmäisenä päivänä syödään puolikas omena, toisena päivänä kokonainen ja kolmantena puolitoista. Loppuviikko seurataan tuntemuksia, sillä joskus oireita voi tulla myös viiveellä.

Ruisleivän sisältämän fruktaanin kanssa määrät ovat samanlaiset: ensimmäisenä päivänä puolikas ruisleipäpala, toisena kokonainen ja kolmantena puolitoista.

Altistusvaiheen tavoitteena on löytää yksilöllisen sietokyvyn rajat eli kuinka paljon eri Fodmap-hiilihydraatteja vatsa kestää. Parhaimmillaan tämä rentouttaa syömistä ja sen suunnittelua huomattavasti.

”Useimmiten kaikista fodmap-hiilihydraateista jää jäljelle noin kolme huonosti siedettävää. Niitäkään ei yleensä tarvitse täysin välttää, vaan riittää, että harjoittaa matematiikkaa päässä”, Putkonen sanoo.

 

”Jos syö liian nopeasti ja epäsäännöllisesti ja istuu koko päivä, saa olla aikamoinen fodmap-velho, että saa oireet pois.”

Ruokavaliohoito voi kuulostaa melko selkeältä ja helpolta toteuttaa. Silti on muistettava, että ärtyvän suolen oireyhtymää on hyvin vaikeaa hoitaa. Ruokavalion lisäksi on olennaista saada liikunta, lepo, sosiaaliset suhteet ja psyykkiset tekijät tasapainoon.

”Esimerkiksi jos on traumatausta, hiilihydraateilla kikkailu ei tule täysin auttamaan oireisiin”, Putkonen sanoo.

”Tai jos syö liian nopeasti ja epäsäännöllisesti ja istuu koko päivä, saa olla aikamoinen fodmap-velho, että saa oireet pois.”

Altistusvaihe voi jäädä tekemättä joko siksi, että oma tai hoitotahon tietämys aiheesta ei ole riittävää.

”Käytännössä altistus on vaikea toteuttaa yksin. Ja on pakko sanoa, että hoito ei ole Suomessa sillä tasolla kuin pitäisi. Meillä ei ole kovin hyvää diagnoosipakettia, jolla saataisiin luotua hyvä hoitopaletti”, Putkonen sanoo.

Kynnys altistamisen aloittamiseen voi olla korkea myös siksi, että kipu ja muut vaikeat oireet pelottavat. Altistusvaiheessa pelko ja kehon tuntemusten tarkka kuulostelu pitäisi jättää taka-alalle, sillä odotus oireiden ilmaantumisesta saattaa saada elimistön tuntemaan niitä. Mekanismia kutsutaan nosebo-efektiksi. Sillä on tutkimuksissa huomattu olevan vahva vaikutus ärtyneen suolen oireyhtymässä.

Huomio kannattaa yrittää siirtää johonkin mukavaan ja mielekkääseen tekemiseen sen sijaan, että kuulostelisi ja skannaisi kehoa oireiden varalta.

”Tykkään siteerata erästä rouvaa, joka sanoi, että kun lapsenlapset ovat käymässä, hänellä ei ole käytännössä mitään oireita, koska hän ei keskity niihin”, Putkonen kertoo.

Jos oireita ilmenee, ne kannattaa ottaa vastaan lempeästi ja hätääntymättä. Ottaa mukava asento ja vaikka lähteä kävelylle, jos se helpottaa oloa.

Mutta mitä ovat ne ongelmat, joita liian pitkään jatkunut fodmap-hiilihydraatteja välttelevä ruokavalio voi aiheuttaa?

Ensinnäkin Putkosen mukaan monella ruoka-aineiden välttely voi saavuttaa ortorektisia piirteitä. Ortoreksia on syömishäiriö, jossa ajatuksia ja elämää hallitsee mahdollisimman terveellisesti syömisen tavoittelu.

Lisäksi pahimmillaan tiettyjen hiilihydraattien välttely voi köyhdyttää suoliston mikrobistoa. Jos esimerkiksi rukiin fruktaania pilkkoville bakteereille ja entsyymeille ei ole ravintoa pitkään aikaan, ne vähenevät, mahdollisesti jopa katoavat. Ja ruisleipä alkaa aiheuttaa lähtötilannetta pahempia oireita.

Tämä ei siis ole uhkana vain pitkään jatkuneella fodmap-rajoitetulla ruokavaliolla vaan myös esimerkiksi vähähiilihydraattisella tai lähes täysin hiilihydraatittomalla ketodieetillä. Putkonen spekuloi, onko viime vuosikymmenen hiilihydraattien karttelu johtanut suomalaisten suolistomikrobiston huonontumiseen.

”Tämä on iso ongelma, johon meidän täytyisi keksiä radikaaleja hoitomuotoja. Nämä eivät ole mitään pikkujuttuja, sillä suolistomikrobit vaikuttavat kaikkeen, sydänsairauksista Alzheimeriin”, Putkonen sanoo.

Jos haluat pitää suolistostasi hyvää huolta, pyri syömään mahdollisimman monipuolisesti kaikkia hiilihydraatteja. Jos kärsit ärtyneen suolen oireyhtymästä, kartoita suolistosi sietokyky ja syö mahdollisimman monipuolisesti oireiden sallimissa rajoissa. Hae apua suolistovaivoihin perehtyneeltä ravitsemusterapeutilta, jos ruokavalion koostaminen yksin tuntuu vaikealta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Christina Aguilera loihti Poriin spektaakkelin – Lady Marmaladen esittäjä on yhä aikamme tärkeimpiä popmuusikoita ja feministejä

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  7. 7

   Työvoimapula on syrjäseutujen vitsaus, Lieksassa ongelma haluttaisiin ratkaista lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa

  8. 8

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  9. 9

   Weekend-festivaali siirtyi Hietaniemestä Suvilahteen, mutta riita viime vuonna tuhotusta hautausmaan kivi­muurista jatkuu yhä

  10. 10

   Helsingissä on alettu järjestää juhlia, joissa ahdistelu on harvinaisen selvästi kielletty: Järjestäjien mukaan tavallisissa yökerhoissa ei välttämättä ole ”turvallista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  7. 7

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  10. 10

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää