Hyvinvointi

Tunnetut mikromuovit kulkevat ihmisen ruoansulatuksen läpi ilman ongelmia, mutta kaikkein pienimpien vaikutuksia ei tunneta

Mikromuoveja piilee kaikkialla, myös ruoassa ja ilmassa. Pääosin ne kulkevat vaivatta suoliston läpi, mutta mitä pienemmistä hiukkasista on kyse, sitä vähemmän niiden terveysvaikutuksista tiedetään.

Kaikkialla ympärillämme on pieniä, alle viiden millimetrin mittaisia muovihiukkasia eli mikromuovia. Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan sitä on ilmassa, merissä, järvissä ja kodeissa. Ennen pitkää sitä päätyy myös meihin.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n julkaiseman tutkimuksen mukaan nielemme kuukaudessa keskimäärin 21 grammaa mikromuoveja. Se on noin luottokortin painon verran viikossa.

Skotlantilaisen tutkimuksen mukaan tavallisella aterialla kurkusta alas sujahtaa noin sata mikroskooppista muovihiukkasta, pääosin astioihin ja ruokiin laskeutuneen huonepölyn mukana.

Muovia on siis kaikkialla, eikä siltä voi välttyä. Mutta miten se vaikuttaa meihin?

Hyvä uutinen on, että nykytiedon valossa mikromuovin terveysvaikutukset ovat hyvin vähäisiä. Huono uutinen on, että paljon on vielä tutkimatta.

Mikromuovia syntyy, kun muovit ajan kuluessa hajoavat yhä pienemmiksi muovihippusiksi. Mikromuovia irtoaa myös teiden pinnoista ja autojen renkaista, muoviroskasta ja pieninä kuituina esimerkiksi keinokuituisista kankaista ja kodin esineistä.

Mikromuovirakeita myös käytetään varta vasten joissain kosmetiikkatuotteissa, kuten kuorivissa voiteissa.

Vesistöistä muovi voi kulkeutua eliöstöön ja sitä kautta ruokapöytään. Juomavedessä sitä on Suomessa vähäisiä määriä.

Vaikka mikromuovia päätyy ruoan ja juoman mukana suolistoomme, emme välttämättä varsinaisesti altistu sille. Mikromuovihiukkaset nimittäin eivät pääosin imeydy elimistöön, vaan ne kulkevat muiden kuitujen tavoin sen läpi ja poistuvat kiltisti ulosteen mukana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Hannu Kiviranta on perehtynyt mikromuoveihin.

”Viimeisimmän tutkimuksen mukaan partikkeleiden kokoluokka on sen verran iso, että suolistosta eteenpäin pääsee arviolta vain erittäin pieni määrä, jos mitään”, Kiviranta sanoo.

”Sen takia on toistaiseksi sanottu, että mikromuovikokoluokan partikkelit ei aiheuta merkittävää terveysriskiä”, Kiviranta sanoo.

 

”Suolistosta eteenpäin pääsee arviolta vain erittäin pieni määrä, jos mitään.”

Tosin jo pelkän suolistoon päätyvän mikromuovimäärän osalta tietoa on vielä hyvin rajatusti.

Useimmissa tutkimuksissa on esimerkiksi keskitytty laskemaan partikkelien lukumäärää painon sijaan, ja määrää on tarkasteltu ulosteesta. Se kertoo muovista, joka kulkee elimistön läpi, mutta ei muovista, joka mahdollisesti jää sinne.

Vain kaikkein pienimmät, alle 15 mikrometrin eli 0,015 millimetrin mittaiset muovinpalat voivat jossain määrin imeytyä elimistöön. Vielä ei osata sanoa, kuinka paljon tämän kokoluokan muovihiukkasia suolistoon kulkeutuu.

Ruoansulatusjärjestelmässä tapahtuva isompien muovihiukkasten hajoaminen edelleen pienemmiksi partikkeleiksi on myös vielä arvoitus.

Mikromuovien kulkeutuminen suolen seinämän läpi on kuitenkin todennäköisesti vähäistä, EU:n elintarvikeviraston esittämien arvioiden mukaan noin 0,3 prosentin luokkaa. Asiaa ei ole tutkittu ihmisillä, mutta arvio perustuu muilla nisäkkäillä tehtyihin kokeisiin.

Sitäkään ei tiedetä, mitä suolistosta verenkiertoon päässyt muovihiukkanen mahdollisesti saa aikaan. Todennäköisesti se joutuisi valkosolujen hyökkäyksen kohteeksi. Ne yrittäisivät hajottaa muovipartikkelin. Epäonnistuessaan valkosolut aiheuttaisivat matala-asteisen tulehduksen, joita meillä on jatkuvasti ympäri kehoa.

Asiaa ei siis ole tutkittu. Teoria nojaa siihen, miten elimistömme toimii muiden vieraiden hiukkasten kanssa.

”Nielemme kaikenlaista luonnontuotetta, jotka voivat läpäistä suolen seinämän. On puiden ja kasvien osasia, hiekanjyväsiä, hyönteisten kitiinikuoren palasia, polttoperäisiä hiukkasia ja muita partikkeleita, jotka leijuvat ilmassa niin kuin mikä tahansa tarpeeksi pieni muovinpala”, Kiviranta huomauttaa.

Autojen ja polttokaasujen nokipartikkeleita ja muita pienhiukkasia kulkeutuu yhtä lailla suolistoon ruoan lisäksi.

”Voisin jopa veikata, että muita partikkeleita on paljon enemmän kuin mikromuovia.”

Yksi potentiaalinen terveysriski ovat muovien mukana kulkeutuvat muoveihin lisätyt aineet tai niihin sitoutuneet ympäristömyrkyt. Esimerkiksi elintarvikkeiden säilytysastioiden, ruoanlaittovälineiden ja lastentarvikkeiden yhteydessä on varoiteltu muoveista irtoavista kemikaaleista.

Tällaisia kemikaaleja ovat esimerkiksi PVC-muovin pehmentämiseen käytetyt ftalaatit sekä muun muassa muovisten ruokailuvälineiden ja muovipullojen valmistuksessa käytetty BPA, jotka saattavat häiritä hormonitoimintaa.

Styroksin valmistuksessa käytetty styreeni puolestaan on karsinogeeni. Lisäksi luonnossa hajoavat muovit voivat ainakin teoriassa sitoa mukaansa muitakin ympäristömyrkkyjä.

Arviot mikromuovien kautta tulevasta altistuksesta ovat kuitenkin pieniä verrattuna siihen, kuinka paljon kehomme altistuvat näille myrkyille muuten. Niitä haihtuu suoraan muovipinnoista ruoka-aineisiin ja leijuu huonepölyn mukana.

”Mikromuovien kautta tuleva altistus on ollut alle promillen luokkaa näihin muihin lähteisiin verrattuna. Tällä perusteella voi sanoa, että näiden kemikaalien osalta kuorma ei hirveästi lisäänny muovipartikkelien vuoksi”, Kiviranta sanoo.

Kaikkein pienimpiä, alle nanometrin mittaisia mikromuoveja voidaan kutsua nanomuoveiksi. Ne ovat niin pieniä, että voivat teoriassa vaikuttaa elimistössä jopa solutasolla. Mutta mitä tästä seuraa, se on epäselvää.

”Ongelma on se, että nanopartikkeleita ei vielä osata mitata. Niitä ei saada vielä kiinni ainakaan tunnistettavassa määrin”, Kiviranta selittää.

Itä-Suomen yliopiston mikromuovitutkijat pystyvät havaitsemaan 5–20 mikrometrin mittaisia muovipartikkeleita eri analyysimenetelmillä. Nanopartikkelit alkavat 0,1 mikrometristä. Mittalaitteita pitäisi siis saada vielä jopa sata kertaa herkemmiksi.

Kaiken lisäksi erilaisia muovilaatuja on tuhansia, eivätkä ne välttämättä reagoi samalla tavalla ympäristönsä kanssa.

 

”Terveysvaikutukset on tutkittava solutasolla.”

Itä-Suomen yliopistossa on kehitetty tutkimusmenetelmä, joka pyrkii helpottamaan näitä haasteita. Se hyödyntää lääkeainetutkimuksessa käytettyä molekyylimallinnusta, jossa simuloidaan eri kemikaalien vaikutuksia soluissa, kertoo tutkija Samuel Hartikainen.

Nanomuovien tutkimus on vielä lähtökuopissa, Hartikainen muistuttaa. Tutkijat ovat vasta kehittämässä parempia välineitä ja menetelmiä äärimmäisen pienten hiukkasten tutkimiseen. On paljon, mitä emme tiedä mikro- ja etenkin nanomuovien käyttäytymisestä ihmisen ja muiden eliöiden elimistössä.

”Ei voida vain todeta, että kaikki mikromuovi tulee läpi. Kyllä terveysvaikutukset on tutkittava solutasolla”, Hartikainen sanoo.

Molekyylimallinnuksessa kemikaaleiksi valitaan eri polymeerejä, joiden kokoluokkaa kasvatetaan mallissa monomeeristä pienen hiukkasen tasolle. Näin voidaan selvittää, mitkä aineet ja millaiset partikkelit läpäisevät solun seinämän ja mahdollisesti aiheuttavat solussa reaktioita.

”Halusimme tuoda molekyylimallinnuksen muiden menetelmien rinnalle. Kun tutkitaan aina vain pienempiä kappaleita, jossain vaiheessa hiukkanen katoaa näkyvistä, eikä niitä havaita enää tarkimmillakaan mittalaitteilla. Silloin on niitä järkevintä tutkia molekyylimallien avulla”, Hartikainen kertoo.

Molekyylimallien avulla tehtyjen simulaatioiden tarkoitus on tuottaa tietoa aidoilla soluilla tehtävien jatkotutkimusten pohjaksi.

”Ottaen huomioon nykyisen kiinnostuksen muovia kohtaan, en epäile hetkeäkään, että olemme 3–5 vuoden päästä paljon viisaampia”, sanoo THL:n Kiviranta.

Sillä välin hän rauhoittelee pahinta mikromuovipaniikkia. Osa muoveista on erittäin tarpeellisia ja hyödyllisiä. Terveysvaikutuksia on tutkittava, mutta vielä kiireellisempää on huolehtia ympäristöstä.

Ihmisen suolistosta mikromuovi kulkee sujuvasti läpi, mutta kalan tai pienempien eliöiden ruoansulatuksen se voi tukkia.

”Terveysriskeistä en tällä hetkellä olisi huolissani. Mutta muovin käytöstä on hyvä miettiä, mikä omissa kulutustottumuksissa on sellaista, mistä voisi luopua”, Kiviranta sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   Kaksikko murtautui kasvitieteelliseen puutarhaan ja talloi kasveja: Nainen löytyi puskista makaamasta, mies lähti kahvilaan

  7. 7

   Malmille on rakennettu silta, joka johtaa päin aitaa: ”Turvallisuus on aina pääasia”

  8. 8

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  9. 9

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  10. 10

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  3. 3

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  4. 4

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  5. 5

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  6. 6

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää