Hyvinvointi

Suomelle kultaa kansainvälisessä vertailussa: Helsingissä on helpointa yhdistää työ ja vapaa-aika, ja onnellisuudesta tuli täydet sata pistettä

Helsinki, München ja Oslo kärjessä 40 kaupungin työelämää koskevassa selvityksessä.

Helsinki on saanut jälleen mainetta ja kunniaa kansainvälisissä vertailuissa: Se nousi ykköseksi 40 kaupunkia koskevassa selvityksessä, jossa arvioitiin, miten kaupunki onnistuu tukemaan asukkaidensa työn ja vapaa-ajan tasapainoa sekä edistämään siten heidän elämänlaatuaan.

Kärkikolmikkoon nousivat Helsinki, München ja Oslo, kun taas jumbosijoille päätyivät Buenos Aires, Tokio ja Kuala Lumpur.

Vertailun toteutti kansainvälinen teknologiayhtiö Kisi, joka valmistaa turvallisuusjärjestelmiä, muun muassa kännykällä toimivia lukkoja.

Vertailun tarkoituksena on yhtiön mukaan luoda eräänlainen mittatikku siitä, miten kaupungit voivat vähentää asukkaidensa stressiä sekä lisätä heidän onnellisuuttaan työn ja vapaa-ajan tasapainoa tukemalla.

”Työuupumus yleistyy koko maailmassa”, yhtiö toteaa.

Kyky hallita omaa ajankäyttöään sekä huolehtia omasta hyvinvoinnistaan nousee yhtiön mukaan entistä tärkeämmiksi.

”Tiedämme omasta kokemuksestamme, että tulevaisuudessa olisi tärkeää työskennellä pikemminkin fiksummin kuin ahkerammin. Jos omistaudumme liikaa työlle, elämä sen ulkopuolella kärsii. Ja päinvastoin”, yhtiö perustelee.

Vertailussa otettiin huomioon erilaisia elämänlaatuun vaikuttavia tekijöitä, kuten työhön ja työmatkoihin käytetty aika, työn kuormittavuus sekä perhavapaiden, lomien ja vapaapäivien määrä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös esimerkiksi terveys- ja mielenterveyspalvelujen saatavuutta ja kaupunkiympäristöön liittyviä tekijöitä, kuten ilmansaasteiden määrää. Mukaan otettiin myös muun muassa kaupungin tarjoamat vapaa-ajanviettomahdollisuudet, sukupuolten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvon toteutuminen.

 

Parhaat pisteet Helsinki sai vertailussa onnellisuuden osa-alueella, täydet sata.

Vertailu perustui pääasiassa virallisiin lähteisiin, kuten OECD:n, Eurostatin, Maailmanpankin, YK:n sekä valtioiden omiin tilastoihin. Mukana oli myös epätieteellisiä, matkailua ja hyvinvointia koskevia selvityksiä.

Yksi lähde oli ilmeisesti YK:n onnellisuusraportti, jossa Suomi on ollut ykkösenä jo toista vuotta.

Parhaat pisteet Helsinki saikin vertailussa onnellisuuden osa-alueella, täydet sata pistettä. Perässä seurasivat Oslo ja Zürich.

Tutkimuksen tekijät huomauttavat kuitenkin, että sata tarkoittaa vain parasta sijoitusta vertailussa, eikä sitä, etteikö kaupungilla olisi parantamisen varaa tosielämässä.

Helsingissä käytettiin myös vertailukaupungeista eniten lain tarjoamia perhevapaita. Kakkosena oli Budapest ja kolmosena Oslo.

Helsinkiläiset ja pariisilaiset nauttivat suurimmasta palkallisten lomapäivien vähimmäismäärästä – niitä oli 30 päivää. Eniten vapaapäiviä oli kuitenkin Barcelonan työssäkäyvillä: 30,5 päivää. Vähiten vapaapäiviä oli San Franciscon (9,7), San Diegon (9,7), Washington D.C:n (9,4) ja Los Angelesin (9,1) asukkailla.

 

Työmatkaan käytetty aika on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Lontoossa, Zürichissä, Torontossa, Pariisissa, Sydneyssä, Sao Paulossa ja Singaporessa.

Yhdensuuntaiseen työmatkaan helsinkiläiset käyttivät vertailun mukaan keskimäärin 26 minuuttia, mikä on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Lontoossa, Zürichissä, Torontossa, Pariisissa, Sydneyssä, Sao Paulossa ja Singaporessa. Niissä yhdensuuntaiseen työmatkaan käytettiin keskimäärin yli 40 minuuttia, Tokiossa jopa yli 50 minuuttia. Lyhimmän ajan, 22,2 minuuttia käyttivät Clevelandin, Las Vegasin ja Portlandin työssäkäyvät.

Helsinkiläiset tulevat tutkimuksen mukaan työpaikalleen keskimäärin aamulla kello 9.07. Kaikkein myöhimpään töihin tulevat Washington D.C:n työntkekijät, kello 10.30. Tämä tieto perustuu kuitenkin Kisin omaan, automaattilukkojen käyttöä koskevaan dataan, joten sen aineisto on hyvin suppea.

Helsinki menestyi myös sukupuolten tasa-arvon osa-alueella. Se rankattiin kolmanneksi tasa-arvoisimmaksi kaupungiksi Oslon ja Tukholman jälkeen. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt olivat tasa-arvoisimpia Tukholmassa, Torontossa ja Lontoossa. Suomella näyttäisikin olevan 91,6 pisteen sijoituksellaan olevan tässä suhteessa vielä parantamisen varaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  8. 8

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  9. 9

   Jussi Halme halusi funkin kuninkaaksi, mutta päätyi tekemään kaikkien tuntemia tv-tunnuksia – 36 vuotta myöhemmin unelma toteutui erikoisella tavalla

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää