Hyvinvointi

Tuore suomalaistutkimus: Koliini-niminen ravintoaine saattaa pienentää riskiä sairastua dementiaan, ja sitä saa kananmunasta

Elimistö tarvitsee koliinia muun muassa hermoston välittäjäaineen valmistamiseen. Aiemmin koliinin saannin onkin havaittu olevan yhteydessä tiedonkäsittelyyn. Siksi ravintoainetta käytetään jo varhaisen Alzheimerin taudin hoitoon tarkoitetussa ravintovalmisteessa.

Ravinnosta saatava koliiniyhdiste on yhteydessä pienempään riskiin sairastua dementiaan, selviää tuoreesta Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta, joka julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun koliinin ja dementian yhteys on havaittu.

Tutkimuksessa dementiaan sairastumisen riski oli reilun neljänneksen pienempi ruoasta eniten fosfatidyylikoliinia saaneilla miehillä ravintoainetta vähiten saaneisiin miehiin verrattuna. Fosfatidyylikoliinin keskeisimmät lähteet miesten ruokavaliossa olivat kananmuna ja liha.

Koliini on välttämätön ravintoaine, jota on ruoassa useimmiten erilaisina yhdisteinä. Etenkin liha ja kananmuna sisältävät koliinia, mutta sitä voi pienissä määrin saada myös esimerkiksi kalasta ja maito- ja viljatuotteista, kertoo tutkimuksen vastaava tutkija, ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta.

Elimistö tarvitsee koliinia muun muassa hermoston välittäjäaineen, asetyylikoliinin, valmistamiseen. Aiemmin koliinin saannin onkin havaittu olevan yhteydessä tiedonkäsittelykykyyn. Siksi ravintoainetta käytetään jo varhaisen Alzheimerin taudin hoitoon tarkoitetussa ravintovalmisteessa.

Tutkimuksen vastaava tutkija Virtanen kertoo julkaisseensa yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa kaksi vuotta sitten tutkimuksen, jossa havaittiin kananmunien runsaan syönnin olevan yhteydessä pienempään dementian riskiin ja parempaan suorituskykyyn tiedonkäsittelyä mittaavissa testeissä.

”Koska kananmuna on merkittävä koliinin lähde ruokavaliossa, halusimme tässä uudessa tutkimuksessa selvittää, onko koliiniyhdisteillä yhteyksiä dementiariskiin. Havaitsimme, että varsinkin kananmunan runsaasti sisältämä fosfatidyylikoliini oli yhteydessä pienempään dementian riskiin ja parempaan suorituskykyyn tiedonkäsittelyteisteissä.”

Koliinin riittävä saanti saattaa siis ehkäistä tiedon­käsittelykyvyn heikentymistä ja Alzheimerin tautia.

Virtasen mukaan vielä ei voida kuitenkaan sanoa, kuinka paljon ihmisen tulisi saada koliinia, jotta sillä olisi terveysvaikutuksia.

”Tämä oli havainnoiva tutkimus, jossta ei saada tietoa syy-seurausyhteyksistä. Tiedämme vain, että nämä kaksi tekijää [koliini ja dementia] korreloivat keskenään. Tarvitaan kokeellisia tutkimuksia, jossa selvitetään syy-seurausyhteyksiä.”

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen aineistona käytettiin aiemmin toteutettua Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimusta. Tutkimuksessa seurattiin yli 2 500 itäsuomalaista miestä. Tutkimuksen alussa selvitettiin heidän ruoankäyttönsä, elintapansa ja terveydentilansa. Miehet olivat silloin 42–60 vuotiaita.

Näitä vuosina 1984–1989 kerättyjä tietoja yhdistettiin tutkittujen miesten sairaus- kuolinsyy- ja lääkekorvaustietoihin. Miehiä seurattiin keskimäärin 22 vuotta.

Tutkimuksessa otettiin huomioon myös muita elintapa- ja ravitsemustekijöitä, jotka olisivat voineet selittää havaittuja yhteyksiä koliinin ja dementian välillä. Esimerkiksi Alzheimerin taudille altistava geenityyppi huomioitiin, mutta sillä ei havaittu olevan merkittävää vaikutusta saatuihin tuloksiin.

Neljä vuotta alkumittausten jälkeen noin 500 tutkittavaa suoritti muistia ja tiedonkäsittelykykyä mitanneet testit. Tutkimuksen seuranta-ajan aikana 337 miestä sairastui dementiaan.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen aineistona käyttämässä tutkimuksessa seurattiin aikoinaan vain miehiä, koska Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksen alkaessa itäsuomalaisilla miehillä oli yksi maailman suurimmista sepelvaltimotautikuolleisuuksista.

Tutkimukseen otettiin vuosituhannen vaihteessa mukaan myös naisia, mutta naisilla seuranta-aikaa ei ole vielä kulunut tarpeeksi, jotta heidän tulostensa pohjalta voisi tehdä vastaavia tulkintoja.

Maailmassa yli 50 miljoonaa ihmistä sairastaa dementiaan johtavaa muistisairautta. Suomessa arvioidaan tällä hetkellä olevan yli 19 0000 muistisairasta henkilöä, kertoo THL. Valtaosa sairastuneista on yli 80-vuotiaita, mutta myös 35–65 ikäisistä yli 7 000 henkilöllä on todettu etenevä muistisairaus.

Alzheimerin tauti on yleisin dementian aiheuttaja, eikä sille ole tällä hetkellä olemassa parantavaa hoitoa.

”Yksittäinenkin tekijä saattaa vaikuttaa muistisairauden puhkeamiseen, ja sen takia koliinin saannin yhteyttä muistisairauksien ehkäisyyn kannattaa tutkia lisää. Voisiko sen runsaammalla saannilla ehkäistä tai viivyttää muistisairauksieen puhkeamista, kun hoitaminen on kallista ja vaikeaa?” Itä-Suomen yliopiston dosentti Virtanen sanoo.

Virtanen muistuttaa, ettei koliini kuitenkaan ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa muistitoimintojen heikkenemiseen.

Muistisairauksien riskiä lisäävät THL:n mukaan muun muassa korkea verenpaine ja kolesteroli sekä diabetes, ylipaino ja tupakointi.

Virtanen lisää, että myös perinnölliset tekijät voivat vaikuttaa muistisairauden puhkeamiseen.

Muistisairauteen sairastumiselta aivoja suojaavat jatkuva oppiminen, liikunta, terveellinen ravitsemus ja aktiivinen elämäntyyli.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää