Hyvinvointi

Vitamiini voi saada aknen puhkeamaan aikuiselle – Useimmiten syy on kuitenkin muualla, ja asiantuntija listaa tärkeimmät aiheuttajat

Joillekin elimistölle elintärkeä vitamiini voi puhkaista aknen, mutta se on melko harvinaista.

Yhdessä Ruotsin suosituimmista Facebookin hyvinvointiryhmistä heräsi viime viikon lopulla vilkas keskustelu aikuisiän aknesta. Suositun Heja Livet -hyvinvointiryhmän jäsen väitti kasvoilleen puhjenneen voimakkaan aknen johtuvan suurista annoksista B12-vitamiinia. Nainen kertoi ottaneensa vitamiinia sekä pistosten että pillereiden muodossa suuria määriä.

Onko B12-vitamiinilla ja aknella yhteys? Pyysimme asiantuntijaa selittämään.

Jutun lopussa voit vastata aikuisiän aknea koskevaan kyselyyn, mikäli sinulla on siitä kokemusta.

Ihosairaalan ihotautilääkärin Erja Jalosen mukaan asiaa on tutkittu jonkin verran, ja B12-vitamiinin on todettu aiheuttavan aknea joissain tilanteissa. Mutta vaikka akne muutoin onkin yleinen vaiva niin nuorilla kuin aikuisilla, harva hakeutuu vastaanotolle vitamiinin aiheuttaman aknen takia.

”Voi olla toki vaikea osoittaa, että vastaanotolle hakeutuvan akne johtuisi juuri B12-vitamiinista”, Jalonen sanoo

Paljon yleisemmin aknen paheneminen tai puhkeaminen johtuu hormonaalista muutoksista, kuten murrosiästä tai hormonaalisen ehkäisyvalmisteen aloituksesta tai lopetuksesta tai esimerkiksi stressistä.

Tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että osalla aknepotilaista B12-vitamiinitasot veressä ja iholla ovat koholla. Syytä siihen ei vielä tunneta. Joillakin B12-vitamiinitasot nousevat, kun vitamiinia aletaan käyttää puutostilaan tai turvaamaan B12-vitamiinin saanti erityisruokavaliossa.

Tutkimusnäytön mukaan B12-vitamiinipitoisuuksien nouseminen voi aiheuttaa ihossa aknetulehdusta aiheuttavan bakteeriryhmän propionibecterium acnesin aktivoitumista. Tämän seurauksena bakteerit alkavat tuottaa molekyylejä, jotka pahentavat tulehdusta.

”Pieni osa väestöstä reagoi B12-vitamiiniin tällä tavalla. Se ei ole suoraan niin, että kaikki, joilla B12-vitamiinipitoisuudet nousevat, saisivat aknen”, Jalonen sanoo.

Harvoin pelkät B12-vitamiinitabletit lisäävät aknea, vaan todennäköisempää se on B12-pistosten käytön yhteydessä, jolloin vitamiinin kerta-annos on suurempi, Jalonen kertoo. Näin oli myös hyvinvointiryhmään viestinsä lähettäneen Emman kohdalla.

”Pistoksissa B12-vitamiinitasot nousevat niin nopeasti, että silloin myös bakteerikanta voi reagoida voimakkaasti.”

B12-vitamiini on elämälle välttämätön vitamiini. Sen puutos voi aiheuttaa muun muassa anemiaa ja hermosto-oireita.

Ihmisen elimistö ei pysty itse valmistamaan B12-vitamiinia, vaan sitä pitää saada ravinnosta. B12-vitamiinia on pelkästään eläinperäisessä ruoassa: maidossa, lihassa, kalassa, maksassa ja kananmunassa.

Useimmat saavat B12-vitamiinia riittävästi ravinnosta, mutta riskiryhmään kuuluvat ennen kaikkea ikääntyneet ja vegaanit.

”Tyypillisesti B12-vitamiinin puutos on ollut iäkkäiden ihmisten imeytymisvaiva, mutta nykyään B12-vitamiinilisää käyttää myös yhä useampi nuoremmassa iässä oleva. Tämä johtunee siitä, että vegaaninen tai vahvasti kasviperäinen ruokavalio on entistä suositumpi.”

Puutoksen korjaaminen ja puutoksen syyselvittelyt ovat tärkeitä, Jalonen korostaa. Jos B12-vitamiinia ei syystä tai toisesta saa tarpeeksi, sitä pitää ottaa purkista tai pistoksena, silläkin seurauksella, että akne puhkeaisi.

B12-vitamiini varastoituu ihmiskehossa maksaan. Normaalisti maksaan varastoituva määrä riittää pariksi vuodeksi tyydyttämään elimistön tarpeen, vaikka vitamiinin saanti loppuisi.

B12-vitamiinin lopettaminen ei ole ratkaisu akneongelmaan.

”Turvallisinta on hoitaa aknea aknelääkkeillä eikä puuttua elimistölle välttämättömään B12-vitamiiniin”, Jalonen sanoo.

Akneoireiden ilmetessä kannattaa hakeutua yleis- tai ihotautilääkärin vastaanotolle. Siellä selvitetään, millaisesta aknesta on kyse ja miten aknea pitää hoitaa.

”Itse voi olla tosi vaikeaa arvioida, kuinka hankalasta aknesta on kyse.”

Tietyn tyyppisiin akneihin voi liittyä arpeutumisriskejä ja parantumattomia muutoksia, joten kannattaa hakeutua lääkärin hoitoarvioon, Jalonen sanoo. Lieväänkin akneen on saatavilla hoitoa.

”Omin päin ei kannata muuttaa mitään B12-vitamiini- tai ravintoasioita ja sitä kautta lähteä hoitamaan aknea, vaan tulla lääkärille. Joskus aknen hoito voi olla hyvin nopeaa, ja siinä voi olla hyvät vasteet. Jos jää itse liikaa pohdiskelemaan hoitoa ja aknen syytä, niin siinä voi mennä ojasta allikkoon.”

HS tekee juttua aikuisiän aknesta ja siihen liittyvistä kokemuksista. Jos sinulla on tai on ollut akne, voit vastata allaolevaan kyselyyn. Vastauksia saatetaan käyttää osana juttua.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  7. 7

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  9. 9

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää