Hyvinvointi

Potilas kuoli ulosteensiirron seurauksiin Yhdysvalloissa: ”Siirrettä ei ollut tutkittu etukäteen”, sanoo suomalaislääkäri

Ulosteensiirrosta toivotaan tulevaisuudessa apua jopa autismiin, lihavuuteen, MS-tautiin ja diabetekseen.

Ulosteensiirto on johtanut potilaan kuolemaan Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto kertoi asiasta kesäkuussa. Potilas sai ulosteensiirron yhteydessä antibiootille vastustuskykyisen Escherichia coli -bakteerin.

Suomessa ulosteensiirto on ollut laajalti käytössä yli kymmenen vuotta, eikä suoraan siihen liittyen tunneta yhtään kuolemantapausta.

”Testaamme kaikki ulosteen luovuttajat. Hylkäämme ne, joilla on antibiootille vastustuskykyinen Escherichia coli -kanta, kertoo Husin infektio- ja sisätautien erikoislääkäri Eero Mattila.

Suomessa ulosteensiirrolla hoidetaan antibioottihoitoon liittyvää Clostridium difficile -tulehdusta. Menetelmä on osoittautunut tehokkaaksi: Yli 90 prosenttia potilaista paranee.

”Loput voidaan hoitaa joko uudella ulosteensiirrolla, vasta-ainehoidolla tai antibiooteilla. Mikäli Clostridium difficile uusiutuu ulosteensiirron jälkeen, on potilaan hoito kuitenkin huomattavasti helpompaa kuin ennen siirtoa”, Mattila sanoo.

Yhdysvaltain tapauksessa menehtyneen potilaan vastustuskyky oli Mattilan mukaan heikentynyt.

”Kyseessä oli kokeellinen siirto, eli hoidettiin jotakin muuta kuin Clostridium difficileä. Siirrettä ei myöskään ollut tutkittu etukäteen”, Mattila toteaa.

 

Lupaavimpia tuloksia on saatu tulehduksellisten suolistosairauksien hoidosta ulosteensiirrolla.

Ulosteensiirto on tällä hetkellä kuuma aihe lääketieteessä. Siitä toivotaan ihmelääkettä muun muassa lihavuuteen, autismiin, MS-tautiin, diabetekseen ja väsymysoireyhtymään. Ulosteensiirron toivotaan parantavan myös ärtyvän suolen oireyhtymää.

Nämä vaativat kuitenkin vielä hyvin paljon tutkimusta.

Lupaavimpia tuloksia on saatu tulehduksellisten suolistosairauksien hoidosta ulosteensiirrolla. Lisätutkimusta tarvitaan kuitenkin vielä, jotta löydetään potilaat, jotka parhaiten hyötyvät hoidosta sekä heille paras mahdollinen siirre.

 

Mikrobisto voi häiriintyä esimerkiksi poikkeavan ruokavalion, matkustamisen tai antibioottikuurin takia.

Ulosteensiirto on radikaali tapa muokata suoliston mikrobistoa. Siinä terveen ihmisen ulostetta viedään sairastuneen suolistoon.

Terveen ihmisen suolistossa mikrobisto eli bakteerit, virukset, hiivat ja alkueläimet elävät rauhanomaista rinnakkaiseloa isäntänsä kanssa. Tämä mikrobisto tukee suoliston toimintaa ja suojaa isäntäänsä taudinaiheuttajilta. Sen tiedetään vaikuttavan myös immuuni- ja hormonijärjestelmiin, aineenvaihduntaan ja jopa aivoihin.

Mikrobisto voi häiriintyä esimerkiksi poikkeavan ruokavalion, matkustamisen tai antibioottikuurin takia. Terveellä ihmisellä suolistomikrobisto palautuu kuitenkin pääsääntöisesti takaisin alkuperäiseen koostumukseensa.

”Tiettyjä sairauksia on yhdistetty muuttuneeseen mikrobiostoon, mutta on vaikea sanoa onko kyseessä syy vai seuraus”, kertoo Suomen akatemian tutkijatohtori Jonna Jalanka.

Clostridium difficile -infektiossa on kyse tulehduksesta, joka ei aina parane antibioottilääkityksellä.

”Tyypillisesti potilas on sairastanut vaikkapa poskiontelotulehduksen tai virtsatietulehduksen ja saanut lääkkeeksi antibioottikuurin. Bakteeri tekee kuitenkin itiöitä, joita antibiootti ei tuhoa, Jalanka kertoo.

Sen sijaan antibiootti tuhoaa suoliston omat mikrobit.

”Kun antibioottikuuri päättyy, Clostridium difficilen itiöt lehahtavat kasvuun ja tulehdus uusiutuu”, Jalanka kertoo.

Silloin potilaalle annetaan yleensä toinen antibioottikuuri. Pieni osa potilaista joutuu kuitenkin kierteeseen, jossa tulehdus palaa aina uudelleen, kun antibioottikuuri päättyy.

Potilas voi olla Clostridium difficile -bakteerin kantaja tai hän on voinnut saada sen ympäristöstä, esimerkiksi sairaalasta.

 

Ulosteensiirto ei ole taikatemppu.

Tällaiseen vaikeaan Clostridium difficile -tulehduksen hoitoon ulosteensiirto on osoittautunut hyvin tehokkaaksi hoidoksi.

”Siirretty uloste palauttaa suolistoon normaalin bakteerikannan, joka kykenee kukistamaan infektion. Potilas paranee”, Jalanka kuvaa.

Hän huomauttaa, että ulosteensiirto ei kuitenkaan ole mikään taikatemppu, joka parantaa jokaisen pitkään sairastaneen ja huonokuntoisen potilaan niin, että tämä lähtee tanssahdellen sairaalasta.

”Ongelmana on tällä hetkellä se, että emme vielä tunnista niitä potilaita, joille ulosteensiirto olisi sopiva hoitomuoto”, Jalanka sanoo.

”Lisäksi se sisältää riskin: Emme voi varmasti tietää, mitä uloste kaikkine viruksineen ja bakteereineen sisältää”, Jalanka sanoo.

Tutkijat ovatkin kehittämässä hoitoja, jossa ulosteesta kerättäisiin vain tietyt, tunnetut bakteerit, jota siirrettäisiin potilaalle kapselina.

Lääkeyhtiöt ovat tutkineet asiaa. ”Toistaiseksi läpimurtoa ei ole saatu”, Mattila toteaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää