Hyvinvointi

Hulavanteen pyörittäminen aiheutti munuaisvaurion korealaisnaiselle – Hän käytti vannetta väärin, sanovat suomalaisasiantuntijat ja kertovat, miten hulaaminen sujuu turvallisesti

”Mustelmat ovat merkki siitä, että pyöritystekniikka on vasta löytymässä”, sanoo professori Hannele Yki-Järvinen.

Hulavanteen pyöritys on noussut villitykseksi sen jälkeen, kun tutkimus osoitti sen kaventavan tehokkaasti vyötäröä. Mutta voiko vanteen pyörityksestä saada vaurioita?

Helsingin Sanomien lukija lähetti toimitukseen kysymyksen sen jälkeen, kun hän oli lukenut 26-vuotiaasta korealaisnaisesta, jolle rankka hulailu oli aiheuttanut sisäisen verenpurkauman vasemman munuaisen ympärille.

”Itsekin hulailusta innostuneena aloin miettiä, voisikohan sillä aiheuttaa itselleen vahinkoa munuaisiin”, kysyjä pohti.

”Ei voi. Jos aloittaa varovasti ja lisää harjoittelua pikkuhiljaa, vanne on turvallinen liikuntaväline”, sanoo hulavannetutkimusta vetänyt Helsingin yliopiston sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvinen.

Hulaaminen sopii hänen mukaansa perusterveille ihmisille. Erityisesti hän suosittelee sitä niille, joilla on vyötärölihavuutta.

 

”Mustelmat ovat merkki siitä, että pyöritystekniikka on vasta löytymässä.”

Ensimmäisillä kerroilla hulavanteen pyöritys voi aiheuttaa pinnallisia mustelmia.

”Mustelmat ovat merkki siitä, että pyöritystekniikka on vasta löytymässä. Ne ovat kuitenkin vaarattomia ja paranevat itsestään”, hän sanoo.

Kysymykseen riskeistä tämä tutkimus ei vastaa.

”Toistaiseksi ei ole tullut vastaan sellaisia tilanteita, että hulaaminen pitäisi lopettaa. Haluaisimme kuitenkin tutkia hulavanteen vaikutuksia vielä isommassa joukossa ja tehdä tarkkoja aineenvaihduntatutkimuksia sekä miehillä että naisilla”, Yki-Järvinen sanoo.

 

”Hän oli selvästi käyttänyt vannetta väärin. Tilanne oli sama, kuin jos hän olisi nostanut liian isoja painoja”

Etelä-Korean tapauksessa kyse oli hoikasta naisesta, joka oli treenannut vanteella yltiöpäisesti.

”Hän oli selvästi käyttänyt vannetta väärin. Tilanne oli sama, kuin jos hän olisi nostanut liian isoja painoja”, Yki-Järvinen toteaa.

Soulin Kangbuk Samsungin sairaalan sekä Sungkyunkwanin lääketieteen laitoksen mukaan verenpurkauman saanut nainen painoi 54 kiloa ja oli 162 senttiä pitkä. Hänen painoindeksinsä oli normaalin alarajoilla. Nainen oli yhtä kaikki yrittänyt laihduttaa puolen vuoden ajan pyörittämällä hulavannetta päivittäin puoli tuntia.

”Se on selvästi liikaa, kun nainen oli jo ennestään hoikka”, Yki-Järvinen sanoo.

Diabetesta sairastava nainen oli hulatessaan tuntenut ajoittaista kipua vasemmassa kyljessään. Sairaalaan hän hakeutui korkean kuumeen ja kivun vuoksi. Hänen vasemmassa kyljessään havaittiin turvotusta, jonka todettiin johtuvan munuaisen ympärillä olevasta verenpurkaumasta.

Naiselle määrättiin antibioottia hoidoksi kuumeeseen ja kohonneisiin tulehdusarvoihin.

Yki-Järvinen kummastelee sitä, että verenpurkauma oli vain toisessa kyljessä.

”Hulaaminen vaikuttaa molempiin kylkiin samalla tavalla, edellyttäen että vannetta pyöritetään yhtä paljon kumpaankin suuntaan”, hän huomauttaa.

Hoitavat korealaislääkäritkään eivät pystyneet selittämään asiaa.

 

Fysioterapeutti suosittelee aloittelijalle 1,5 kilon painoista vannetta.

Yki-Järvisen vetämässä tutkimuksessa hulaamisen todettiin olevan monin verroin tehokkaampi vyötärön kaventaja kuin kävelyn. Tutkimukseen osallistui yli 50 keskivartalolihavaa naista ja miestä, joiden painoindeksi oli keskimäärin 28. Heidät satunnaistettiin ensin kuudeksi viikoksi pyörittämään 1,5 kilon painoista hulavannetta tai kävelemään 10 000 askelta päivässä.

Tämän jälkeen ryhmät vaihtoivat liikuntalajia seuraavaksi kuudeksi viikoksi. Kehon koostumusta ja aineenvaihduntaa kuvaavia arvoja mitattiin liikuntajaksoja ennen ja niiden jälkeen.

Hulaamisjaksoilla tutkittavat pyörittivät vannetta keskimäärin 13 minuuttia päivässä. Tutkijat havaitsivat, että hulaaminen ei pudottanut heidän painoaan, mutta vyötärönympärys pieneni keskimäärin kolme senttiä, keskivartalon rasvamassa väheni ja lihasmassa kasvoi. Myös huonon kolesterolin määrä väheni hieman.

”Vähenemistä voidaan pitää merkittävänä”, Yki-Järvinen sanoo.

 

”Ongelmia ei ole ilmaantunut lukuunottamatta alkuvaiheen vanteen pyörityksen opettelua ja pinnallisia mustelmia.”

Fysioterapeutti Adèle Salosen mukaan mustelmat ovat tavallisia hulaamisen alkuvaiheessa. Hän suosittelee aloittelijalle 1,5 kilon painoista vannetta.

”Jos tuntuu, että vanne ei heti lähde pyörimään, ei pidä lannistua. Useimmat joutuvat hiukan harjoittelemaan aluksi”, hän sanoo.

Salonen oli mukana tutkimuksessa ja tsemppaa nyt whatsapp-sovelluksen avulla tutkimukseen osallistuneita ja muitakin. Ryhmiin kuuluu yhteensä 150 jäsentä.

”Ongelmia ei ole ilmaantunut lukuunottamatta alkuvaiheen vanteen pyörityksen opettelua ja pinnallisia mustelmia, joita osalla on ollut”, Salonen sanoo.

Vanteen tarkoituksena on myös hieroa ja muokata vyötäröä. Jos se tuntuu liian voimakkaalta, Salonen suosittelee laittamaan vyötärölle vaikkapa tuubikaulaliinan pehmikkeeksi.

Hän kannustaa myös muodostamaan treeniryhmiä hulaamisen tueksi. ”Yhteinen terveysprojekti sitouttaa ja muiden empaattinen palaute rohkaisee.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  8. 8

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  9. 9

   Jussi Halme halusi funkin kuninkaaksi, mutta päätyi tekemään kaikkien tuntemia tv-tunnuksia – 36 vuotta myöhemmin unelma toteutui erikoisella tavalla

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää