Hyvinvointi

Netissä kiertää erikoinen nukahtamis­vinkki: aurinkolasit sisä­tiloissa – Asian­tuntijat kertovat, kannattaako kokeilla

Jotkut perustelevat vinkkiä myös sillä, että lasien avulla voisi torjua esimerkiksi kännyköistä tai televisiosta saatavaa sinistä valoa.

Netissä on kiertänyt nukahtamista helpottamaan tarkoitettu, erikoiselta kuulostava vinkki: aurinkolasien käyttäminen sisätiloissakin ennen nukkumaanmenoa.

Alun perin kanadalaisen uutissivuosto CBC:n haastatteleman unitutkija Glenn Landryn vinkki pohjaa ajatukselle, että lasien avulla kerrottaisiin aivoille, että on yö ja aika käydä nukkumaan.

Jotkut perustelevat vinkkiä myös sillä, että lasien avulla voisi torjua esimerkiksi kännyköistä tai televisiosta saatavaa sinistä valoa. Landry itse kertoo käyttävänsä laseja pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Mutta onko vinkki täyttä humpuukia, vai kannattaako lasien käyttö?

Silmiin tuleva valo on tosiaan tärkein hermoston sisäiseen vuorokausirytmiin vaikuttava tekijä, joka tahdittaa aivojen niin kutsuttua keskuskelloa, kertoo neurologian erikoislääkäri Salla Lamusuo. Keskuskello on yhteydessä käpyrauhaseen, joka puolestaan erittää melatoniinia, nukahtamista edistävää hormonia.

Sininen valo on voimakkain melatoniinin eritystä haittaava valo.

Aurinkolaseilla voi torjua sinistä valoa, kertoo optikko Lotta Werlander Silmäasemalta. Vinkissä on siis osittain perää.

”Se riippuu siitä, minkä väriset linssit ovat ja millaisia valon aallonpituuksia linssi pystyy suodattamaan.”

Kaikki värjätyt linssit suodattavat erilaisia aallonpituuksia, myös sinistä valoa, Werlander kertoo. Suurin osa harmaista ja vihertävistä aurinkolasilinsseistä suodattaa tasaisesti kaikkia valospektrin aallonpituuksia.

Tietyt värit ovat sinisen värin suodattajina parempia kuin toiset.

”Kellertävä sävy on vastaväri siniselle, joten ruskeat ja kellertävät linssit suodattavat sinistä valoa valospektristä pois muita värejä tehokkaammin.”

Werlanderin mukaan aurinkolasien käytöstä ei ole ainakaan haittaa, mutta jos todella haluaa välttää sinistä valoa, voi toimivin ratkaisu olla sinivalosuodattimella pinnoitetut niin sanotut digilasit.

Sinistä valoa suodattamalla voi edistää nukahtamista joitakin minuutteja, kertoo kehitys- ja kliinisen psykologian professori, Sleep and Mind -tutkimusryhmän johtaja ja unitutkija Anu-Katriina Pesonen Helsingin yliopistosta.

”Mutta onko sillä merkitystä ihmisen hyvinvoinnin kannalta? En ole ihan varma”.

Valo ei ole yksin unijunamme kuljettajana. Vuorokausirytmiä säätelee erityisesti pimeyden ja kirkkauden vaihtelu, neurologian erikoislääkäri Lamusuo sanoo.

”Lisäksi vuorokausirytmiä sääteleviä ulkoisia tekijöitä ovat esimerkiksi ruokailu, liikunta ja aktiivinen toiminta ja tunnetila. Sisäisiä tekijöitä ovat muun muassa monet hormonit, ruumiinlämpö ja sisäelintoiminta. Pelkkä valo ei siis säätele noin 24 tunnin vuorokausirytmiämme”.

Tietokoneen, tv:n ja älypuhelimen käyttö vaikuttaa uneen niin sinisen valonsa vuoksi kuin siksi, että ne laittavat aivot työskentelemään.

”Eli niiden käyttö on aivoja aktivoivaa, ja siksi ne ovat unen kannalta haitallisia”.

Mutta luulevatko aivot lasien tuoman pimeyden perusteella, että on yö? Aktivoituuko melatoniinin tuotanto kehossa, kun käyttää aurinkolaseja sisällä ennen nukkumaanmenoa?

Vuorokausirytmin lisäksi nukahtamiseen vaikuttaa unen tarve, eli päivän aikana kerrytetty unipaine, Lamusuo kertoo. Ihmisellä on noin 30 minuutin mittainen niin sanottu uniportti, jonka aukioloaikana nukahtaminen ja unessa pysyminen ovat helpoimmillaan. Jotta uniportti pysyy auki, täytyy vuorokausirytmin olla kohdallaan ja unipaineen suurimmillaan.

Illalla melatoniinin määrä alkaa nousta vähitellen, ruumiin lämpötila alkaa laskea ja aktiivisuuden määrä vähentyä. Stressihormoni kortisolin määrä vähenee, ja elimistö alkaa valmistautua unitilaan.

”Näin olleen siis yksistään lasien käyttö ei saa aivoja muuttumaan ”unitilaan”, mutta mikäli niiden käytön aikana myös muu aktiviteetti laskee, ihminen rentoutuu ja päivän aikana kertynyt unipaine ovat kohdallaan, voi lasien käytöstä olla yhtenä osatekijänä apua varsinkin näin valoisaan vuoden aikaan.”

Melatoniin eritykseen auttaa Lamusuon mukaan parhaiten se, että pitää vuorokausirytmin säännöllisenä. Aamulla ja päivällä on tärkeää saada tarpeeksi kirkasta valoa, ja illalla tulisi viettää aikaa selvästi pimeämmässä kuin päivällä.

Illalla on tärkeää myös yrittää rauhoittua päivän hektisyydestä, sillä rentoutuminen, aktiivisuuden vähentäminen ja hyvä, rentoutunut mieliala vähentävät sympaattisen hermoston toimintaa ja auttavat elimistöä saavuttamaan unitilan, Lamusuo kertoo.

”Pienelle lapsellekin opetetaan tietyt samat iltarutiinit, joiden pitäisi tapahtua joka ilta lähes samaan aikaan ja joiden tarkoituksena on rauhoittaa lasta ja saada lapsi siten nukahtamaan. Aikuisen elimistö tarvitsee samalla tavalla rauhoittavat iltarutiinit samaan kellonaikaan ja rauhallisen mielen nukahtaakseen.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  9. 9

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää