Hyvinvointi

”Pelkäsin, että kuolen” – Häijy huimaus kaatoi 37-vuotiaan vuoteeseen, syyksi epäillään flunssan jälkeistä virusta

Huimauksen syy ei aina selviä, mutta oireita voidaan lievittää, kertovat asiantuntijat.

Yhtenä aamuna 37-vuotiasta Helenaa huimasi niin pahasti, että töihin menosta ei tullut mitään.

Hän oli sairastanut flunssan vähän aiemmin. Sen seurauksena hän oli saanut poskiontelotulehduksen, joka oli hoidettu antibiootilla. Nyt korvat olivat lukossa ja pyörrytti. Piti käydä makuulle.

Mutta huimaus vain paheni. Hikoilutti ja oksetti.

”Ajattelin, että nyt on jotakin pahasti vinossa. Pelkäsin, että kuolen”, kertoo Helena.

Hän on sairaanhoitaja ja kolmen lapsen äiti, joka asuu pääkaupunkiseudulla. Tässä jutussa hän haluaa esiintyä vain etunimellään terveystietojen arkaluontoisuuden vuoksi.

Helena hakeutui terveyskeskukseen, josta hänet lähetettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) Korvaklinikalle. Korvaklinikalla Helena kävi sen jälkeen parin kuukauden aikana useita kertoja. Hänet tutkittiin perusteellisesti myös Neurologian klinikalla. Pää kuvannettiin magneettikuvauksella kaksikin kertaa.

Korvissa oli niin kova alipaine, että niihin laitettiin putket. Lisäksi häntä hoidettiin kortisonilla.

”Sen jälkeen olo alkoi helpottua”, Helena kertoo.

Selvää syytä huimaukseen ei löytynyt.

Lääkäreiden arvion mukaan kyseessä oli vestibulaari­neuroniitti.

”Se on yksi yleisim­mistä äkillistä huimausta aiheuttavista korva­peräisista sairauksista”, kertoo Huimausklinikan lääkäri Alexander Benders. Oireen tarkkaa syytä ei tunneta, mutta viitteitä on siitä, että kyseessä on viruksen aiheuttama vaurio korvassa.

Vaikka oireet ovat dramaattisia, sairaus on hoidettavissa. ”Jotkut paranevat päivässä, joillakin se vie vuosia”, Benders sanoo.

Sairaus voi jättää jälkensä tasapainoon, mutta niitä voidaan lievittää kuntoutuksella. Huimausklinikalla käytössä on sitä varten erityinen laite, jota käytetään myös huimauksen ja tasapainohäiriöiden syiden selvittämiseen.

Huimaus on yleinen oire, jonka taustalla voi olla hyvin monia syitä. ”Kun potilas valittaa vastaanotolla huimausta, lääkäriltä pääsee helposti huokaus”, Benders toteaa.

Syyn selvittäminen vaatii nimittäin usein paljon tutkimuksia ja aikaa.

Tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudun lapsista ja kouluikäisistä kahdeksan prosenttia on tuntenut huimausta joskus elämänsä aikana. Ikääntyvillä huimaus on vielä paljon yleisempää. Kotona asuvista eläkeläisistä huimausta kokee 44 prosenttia, laitoksissa asuvista peräti 68 prosenttia.

Ikääntyville huimaus on erityisen haitallista siksi, että se lisää kaatumisen riskiä. ”Pelko nostaa kynnystä lähteä ulos kasvaa. Huimaus tekee ihmisestä helposti sohvaperunan”, Benders sanoo.

Huimaus voi olla ohimenevää. Lapsilla se voi liittyä tasapainojärjestelmän kehittymiseen, aikuisilla esimerkiksi niskalihasten jännittyneisyyteen tai stressiin. Korvakäytävään kertynyt sakka voi aiheuttaa asentohuimausta, joka lievittyy kallistusharjoituksilla.

Huimauksen taustalla voi kuitenkin olla monenlaisia sairauksia korvatulehduksesta ja migreenistä sydän- ja verisuonitauteihin, Ménièren tautiin, MS-tautiin ja aivosairauksiin.

Myös jotkin lääkkeet, kuten verenpainelääkkeet, lihasrelaksantit ja tietyt masennuslääkkeet voivat aiheuttaa huimausta.

Mistä sitten tunnistaa, milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle tai päivystykseen?

”Jos huimaus ilmenee yhtäkkiä tai jos se on niin rajua, että on vaikea pysyä pystyssä, on syytä hakeutua terveyskeskukseen tai päivystykseen. Myös siinä tapauksessa, että huimaus jatkuu päiviä tai viikkoja, tai siihen liittyy muitakin oireita, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle”, Benders sanoo.

Helenan sairastumisesta on kulunut nyt neljä vuotta. Sairausloma kesti useita kuukausia. ”Vaikka pyörrytti, lähdin sisulla liikkeelle niin pian kuin pääsin. Tein fysioterapeutin ohjauksessa jumppaliikkeitä”, Helena kertoo.

Nykyisin hän saattaa tuntea hetkittäin huimausta ja tasapainon kanssa voi olla pulmia. ”Pyörällä en enää pysty ajamaan, koska tuntuu, että kaadun”, Helena kertoo.

Nopeat pään liikkeet aiheuttivat häiriöitä näkemiseen. ”Se tuntui pelottavalta varsinkin autoa ajaessa”, Helena kertoo.

Hän sai apua Huimausklinikan Multitest-laitteesta, jossa häntä kuntoutettiin kahdeksan kertaa. Laitteessa seistään ”kelluvalla” alustalla samalla, kun ”discopallo” heijastaa seinille liikkuvia valoärsykkeitä.

”Hoito tuntui tosi häijyltä, liikkuvat ”discopallot” aiheuttivat kuvotusta. Mutta jo ensimmäisen kerran jälkeen oloni oli huomattavasti parempi”, Helena kertoo.

Hän korostaa, että jos potee huimausta, asiaa ”ei kannata jäädä voivottelemaan somessa”, vaan hakea apua. ”Sitä on saatavilla.”

Se, että huimausta hoidetaan erityisesti siihen suunnitellulla laitteella, on Suomessa uutta. Bendersin mukaan laitteen avulla voi myös ehkäistä ennalta iäkkäiden ihmisten huimausta sekä helpottaa esimerkiksi matkapahoinvointia.

Miten laitteen hyötyjä arvioi dosentti Hannu Valtonen, jolla on pitkä kokemus huimauspotilaiden hoidosta entisessä työssään Kuopion yliopistollisen sairaalan kuulo- ja tasapainokeskuksen osastonylilääkärinä ja Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaalan (Hyks) Korvaklinikan ylilääkärinä?

Valtonen sanoo pitävänsä laitetta periaatteessa kiinnostavana. ”Tähän kyseiseen laitteeseen en voi ottaa kantaa, koska en tunne sitä tarkemmin”, hän sanoo.

Hän pitää hyvänä asiana sitä, että uusia kuntoutusmenetelmiä kehitetään. ”Huimauksen syytä ei aina löydetä. Silloin hoidossa pitää edetä empiirisesti ja kokeilla erilaisia, potilaalle turvallisia hoito- ja kuntoutusvaihtoehtoja.”

Valtonen korostaa, että ennen kuntoutusta potilas tulee aina tutkia huolellisesti ja selvittää hänen sairaushistoriansa perusteellisesti. Hoidot ja kuntoutus on toteutettava asiaan perehtyneen lääkärin valvonnassa.

Bendersillä on erityisen hyviä kokemuksia iäkkäiden ihmisten laitekuntoutumisesta. ”Se on vähentänyt kaatumisriskiä ja parantanut elämän laatua”, hän toteaa.

Hän korostaa, että tärkeätä on myös ehkäistä huimausta terveillä eläintavoilla, varsinkin liikunnalla ja lihaskuntoharjoittelulla.

Samaa mieltä on Helena.

”Olen joutunut luopumaan joistakin lajeista, mutta löytänyt myös uusia, kuten sulkapallon. Vaikka tasapainoelin väsyy välillä, touhuan paljon kaikenlaista ja nautin liikkumisesta valtavasti. Sohvalle en halua jäädä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  2. 2

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  6. 6

   Milla Welling halusi lastenvaateompelimon kovan työttömyyden Joensuuhun, ely-keskuksen virkailija ehdotti tehdasta Pietariin

  7. 7

   A historical photograph of Teemu Pukki in his first team debut: The crowd was boozing heavily as the 15-year-old ran onto the pitch

  8. 8

   Toimitusjohtaja tuomittiin Sammatin henkirikoksesta: Mies ampui yöllä naisen kuoliaaksi ulko-oven läpi

  9. 9

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  10. 10

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä ajatus järjestelyssä on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  9. 9

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  10. 10

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää