Hyvinvointi    |   Kolumni

Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

Vaikka luulin tietäväni pimpin toiminnasta paljon, olen työn ohessa oppinut siitä monta uutta asiaa. Kaikkien kohdalla mietin samaa: miksi saan tietää tästä vasta nyt?

En varmasti ole ainoa, jolle gynekologi tai muu lääkäri on todennut, että ”nämä naisten vaivat ovat sellaisia, ettei näihin aina löydy vastausta”.

Tieto naisen sukuelimistä on karttunut hyvin hitaasti. Esimerkiksi klitoriksen todellinen koko selvitettiin vasta vuonna 1998.

Viime vuosina tietoisuus pimpin toiminnasta ja terveydestä ottanut suuria harppauksia. Asialle omistautuneita blogeja ja podcasteja on paljon, samoin huippusuosioon nousseita tietokirjoja.

Tietoisuudessa on silti edelleen aukkoja.

Myös minulla. Luulin tietäväni paljon alapäästä(ni), olenhan kirjoittanut monta kuukautisiin ja seksiin liittyvää juttua, mutta olen kesän aikana oppinut työn ohella monta yllättävää asiaa. Tässä muutama fakta, joiden kaikkien kohdalla mietin samaa: Miksi saan tietää tästä vasta nyt?

1. Vagina on hankala sana

Yksi parhaista tiedon lähteistä on pussypedia.net-sivusto, jonka perustajat olivat turhautuneet siihen, kuinka vähän luotettavaa tietoa naisen sukuelimistä on saatavilla. Sivustolla käytetään selkeyden takia sanaa ”pussy” (suomeksi pillu), jolla viitataan naisen koko alapäähän.

Koko kokonaisuutta kuvaavaa termiä ei löydy suomen kielestäkään. Vulva tarkoittaa sukuelinten ulkoisia osia, kun taas vaginalla ja emättimellä viitataan sisällä olevaan venyvään, lihaksikkaaseen elimeen, joka alkaa emättimen aukolta ja päättyy kohdunsuuhun.

Vagina-sanan käytöstä on sivustolla luovuttu myös sen takia, että sana tulee latinasta, jossa se tarkoittaa miekan tuppea.

Kieltämättä on vastenmielinen ajatus, että kaikkien pimpillisten mahtava itsensä siistivä ja elämää synnyttävä ruumiinosa olisi ensisijaisesti peniksen kotelo. Sitä paitsi metafora ontuu monella tapaa. Miekkaa säilytetään tupessa tositoimien välillä, mutta eihän penis lepää vaginan suojassa.

Mielestäni myös emätin on jokseenkin ällöttävä sana, jota en mielelläni käytä. Eikä ruotsinkielinen vastine slida ole paljon parempi. Se tuo mieleeni limaisen etanan.

2. Vaginat ovat eripituisia

Vaginan pituudessa on yksilöllisiä eroja. Asia selvisi minulle, kun luin Väestöliiton tutkimusta, jossa selvitettiin murros- ja teini-ikäisten poikien tarpeita seksuaalikasvatukselle. Raportissa kerrotaan, että lähes jokainen poika on jossain vaiheessa huolissaan peniksensä pituudesta. Kirjoittajien mukaan terveystiedon opetuksessa tämä huoli ohitetaan toteamalla, että koolla ei ole väliä.

Kertomatta jää se, että samalla tavoin kuin penikset, myös vaginat ovat eripituisia. Vaikka vagina on erittäin joustava, iso penis voi aiheuttaa kipua kohdunsuulla.

Kuinka pitkä sitten on keskivertovagina? Väestöliiton mukaan 6–12 senttiä. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että peniksen keskivertopituus erektiossa on noin 13 senttiä. Se, miltä minkäkin pituinen sukuelin tuntuu penetraatioseksissä, on niin yksilöllinen asia, että siitä on turha tehdä yleistyksiä.

3. Kuukautiskivut voivat johtua kohtulihaksen hapenpuutteesta

Näin kertoi HS Tieteen juttu heinäkuussa. Kuukautisten alkaessa naisen keho tuottaa prostaglandiinia, mikä saa kohdun verisuonet ja lihakset kramppaamaan. Tästä seuraa kohtulihaksen hapenpuute ja kipu.

Prostaglandiinit aiheuttavat myös pahoinvointia, kipua ja väsymystä. Kipulääkkeistä ibuprofeiini ja asetyylisalisyylihappo toimivat parhaiten kuukautiskipuihin, sillä ne estävät prostaglandiinin vapautumista. Pari vuotta sitten haastattelemani naistentautien erikoislääkäri Ritva Hurskainen kertoi, että jopa psyykkiset PMS-oireet, kuten ärtymys saattaa lievittyä Buranalla tai Ibumaxilla. Asiasta ei kuitenkaan ole vankkaa tutkimusnäyttöä, mutta se lienee selvää, että ilman kipuja kestää jokapäiväisiä ärsytyksen aiheita paremmin. Olennaista on ottaa kipulääke ennen kuin kipu pääsee niskan päälle.

4. Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta

Kyllä, jotkin naiset voisivat hyötyä pienestä annoksesta testosteronia. Paitsi, että naiskehossa testosteronista puhutaan androgeenina. Samoin kuin naishormoni estrogeenin, myös androgeenien tuotanto laantuu iän myötä. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Maija Kajanin mukaan naisen oman kehon androgeenituotannon laantumisen oireita voivat olla väsymys, haluttomuus ja vaikeudet saada orgasmia, kun kosketus ei tuota samanlaista reaktiota kuin aiemmin.

Naisen androgeenikorvaushoitoon liittyy yksi merkittävä ongelma. Naiskeholle sopivia valmisteita ei ole, mutta jotkin apteekin valmistavat naisille sopivia annoksia miesten testosteronikorvaushoidon valmisteista.

5. Kostuminen tai sen puute ei välttämättä ole yhteydessä kiihottumiseen

Kostumisen vaikeuksia on pidetty haluttomuuden merkkinä. Todellisuudessa nainen voi olla hyvinkin kiihottunut, vaikka alakerta olisi vielä normaaliin tapaan kuiva. Auktorisoidun erityistason seksuaaliterapeutin Marja Kihlströmin mukaan kostumisesta tiedetään vielä toistaiseksi melko vähän.

Yhdysvaltalainen kirjailija ja tutkija Emily Nagoski kirjoitti 2017 ilmestyneessä bestseller-kirjassaan Come as You Are: The Surprising New Science that Will Transform Your Sex Life, että naisen kehossa alapään ja aivojen välinen yhteys on miehiä pienempi.

Nainen voi kostua vasten tahtoaankin. Oman kehon järjenvastainen reaktio on hyvin ahdistava kokemus. Tieto siitä, että emätin saattaa ikään kuin elää omaa elämäänsä aivoista piittaamatta, saattaa helpottaa asian käsittelemistä.

6. Immenkalvo on emättimen suulla, ei jossakin syvällä

Immenkalvoon liittyy monia myyttejä ja sitä pidetään neitsyyden takeena. Koulun seksuaalivalistuksessa siihen viitattiin epämääräisesti: kerrottiin, että se saattaa repeytyä ensimmäisessä yhdynnässä ja aiheuttaa verenvuotoa. Mutta immenkalvon tehtävää tai sijaintia ei selvennetty.

Luulin, että immenkalvo sijaitsee jossain vaginan uumenissa ja katoaa, kun tamponi tai penis sen puhkaisee. Todellisuudessa immenkalvo on emättimen suulla, eikä se katoa mihinkään. Ennen murrosikää immenkalvo saattaa reunustaa emätintä renkaana, mutta murrosiässä estrogeeni muokkaa immenkalvon ohuemmaksi ja usein kuunsirpin muotoiseksi. Tämän takia immenkalvo on sanana harhaanjohtava ja siitä on käytetty myös termiä emätinkranssi.

Sentään jokin tietoni immenkalvosta oli vankalla faktapohjalla. Immenkalvo ei nimittäin kerro mitään naisen koskemattomuudesta, ja tämän takia lääketieteelliset toimenpiteet tai lääkärintodistukset neitsyyden varmistukseksi ovat täysin turhia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskustatunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  2. 2

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii poikkeuksellinen pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valovuosia vanhaa ilmastoväkeä edellä”, sanoo amerikkalaisprofessori

  5. 5

   Piratismi on arkipäivää suomalaiskouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  6. 6

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  8. 8

   Sadasosan tappio teki Juha Miedosta kansansuosikin: uusi kirja paljastaa, miksi Kurikan hiihtojätti loukkaantui keskustalle

  9. 9

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  10. 10

   Miki Kuusta, 30, pidetään teknologia-alan nuorena nerona, mutta itseään Slushin ja Woltin perustaja ei laske edes menestyjäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää