Hyvinvointi    |   Kolumni

Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

Vaikka luulin tietäväni pimpin toiminnasta paljon, olen työn ohessa oppinut siitä monta uutta asiaa. Kaikkien kohdalla mietin samaa: miksi saan tietää tästä vasta nyt?

En varmasti ole ainoa, jolle gynekologi tai muu lääkäri on todennut, että ”nämä naisten vaivat ovat sellaisia, ettei näihin aina löydy vastausta”.

Tieto naisen sukuelimistä on karttunut hyvin hitaasti. Esimerkiksi klitoriksen todellinen koko selvitettiin vasta vuonna 1998.

Viime vuosina tietoisuus pimpin toiminnasta ja terveydestä ottanut suuria harppauksia. Asialle omistautuneita blogeja ja podcasteja on paljon, samoin huippusuosioon nousseita tietokirjoja.

Tietoisuudessa on silti edelleen aukkoja.

Myös minulla. Luulin tietäväni paljon alapäästä(ni), olenhan kirjoittanut monta kuukautisiin ja seksiin liittyvää juttua, mutta olen kesän aikana oppinut työn ohella monta yllättävää asiaa. Tässä muutama fakta, joiden kaikkien kohdalla mietin samaa: Miksi saan tietää tästä vasta nyt?

1. Vagina on hankala sana

Yksi parhaista tiedon lähteistä on pussypedia.net-sivusto, jonka perustajat olivat turhautuneet siihen, kuinka vähän luotettavaa tietoa naisen sukuelimistä on saatavilla. Sivustolla käytetään selkeyden takia sanaa ”pussy” (suomeksi pillu), jolla viitataan naisen koko alapäähän.

Koko kokonaisuutta kuvaavaa termiä ei löydy suomen kielestäkään. Vulva tarkoittaa sukuelinten ulkoisia osia, kun taas vaginalla ja emättimellä viitataan sisällä olevaan venyvään, lihaksikkaaseen elimeen, joka alkaa emättimen aukolta ja päättyy kohdunsuuhun.

Vagina-sanan käytöstä on sivustolla luovuttu myös sen takia, että sana tulee latinasta, jossa se tarkoittaa miekan tuppea.

Kieltämättä on vastenmielinen ajatus, että kaikkien pimpillisten mahtava itsensä siistivä ja elämää synnyttävä ruumiinosa olisi ensisijaisesti peniksen kotelo. Sitä paitsi metafora ontuu monella tapaa. Miekkaa säilytetään tupessa tositoimien välillä, mutta eihän penis lepää vaginan suojassa.

Mielestäni myös emätin on jokseenkin ällöttävä sana, jota en mielelläni käytä. Eikä ruotsinkielinen vastine slida ole paljon parempi. Se tuo mieleeni limaisen etanan.

2. Vaginat ovat eripituisia

Vaginan pituudessa on yksilöllisiä eroja. Asia selvisi minulle, kun luin Väestöliiton tutkimusta, jossa selvitettiin murros- ja teini-ikäisten poikien tarpeita seksuaalikasvatukselle. Raportissa kerrotaan, että lähes jokainen poika on jossain vaiheessa huolissaan peniksensä pituudesta. Kirjoittajien mukaan terveystiedon opetuksessa tämä huoli ohitetaan toteamalla, että koolla ei ole väliä.

Kertomatta jää se, että samalla tavoin kuin penikset, myös vaginat ovat eripituisia. Vaikka vagina on erittäin joustava, iso penis voi aiheuttaa kipua kohdunsuulla.

Kuinka pitkä sitten on keskivertovagina? Väestöliiton mukaan 6–12 senttiä. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että peniksen keskivertopituus erektiossa on noin 13 senttiä. Se, miltä minkäkin pituinen sukuelin tuntuu penetraatioseksissä, on niin yksilöllinen asia, että siitä on turha tehdä yleistyksiä.

3. Kuukautiskivut voivat johtua kohtulihaksen hapenpuutteesta

Näin kertoi HS Tieteen juttu heinäkuussa. Kuukautisten alkaessa naisen keho tuottaa prostaglandiinia, mikä saa kohdun verisuonet ja lihakset kramppaamaan. Tästä seuraa kohtulihaksen hapenpuute ja kipu.

Prostaglandiinit aiheuttavat myös pahoinvointia, kipua ja väsymystä. Kipulääkkeistä ibuprofeiini ja asetyylisalisyylihappo toimivat parhaiten kuukautiskipuihin, sillä ne estävät prostaglandiinin vapautumista. Pari vuotta sitten haastattelemani naistentautien erikoislääkäri Ritva Hurskainen kertoi, että jopa psyykkiset PMS-oireet, kuten ärtymys saattaa lievittyä Buranalla tai Ibumaxilla. Asiasta ei kuitenkaan ole vankkaa tutkimusnäyttöä, mutta se lienee selvää, että ilman kipuja kestää jokapäiväisiä ärsytyksen aiheita paremmin. Olennaista on ottaa kipulääke ennen kuin kipu pääsee niskan päälle.

4. Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta

Kyllä, jotkin naiset voisivat hyötyä pienestä annoksesta testosteronia. Paitsi, että naiskehossa testosteronista puhutaan androgeenina. Samoin kuin naishormoni estrogeenin, myös androgeenien tuotanto laantuu iän myötä. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Maija Kajanin mukaan naisen oman kehon androgeenituotannon laantumisen oireita voivat olla väsymys, haluttomuus ja vaikeudet saada orgasmia, kun kosketus ei tuota samanlaista reaktiota kuin aiemmin.

Naisen androgeenikorvaushoitoon liittyy yksi merkittävä ongelma. Naiskeholle sopivia valmisteita ei ole, mutta jotkin apteekin valmistavat naisille sopivia annoksia miesten testosteronikorvaushoidon valmisteista.

5. Kostuminen tai sen puute ei välttämättä ole yhteydessä kiihottumiseen

Kostumisen vaikeuksia on pidetty haluttomuuden merkkinä. Todellisuudessa nainen voi olla hyvinkin kiihottunut, vaikka alakerta olisi vielä normaaliin tapaan kuiva. Auktorisoidun erityistason seksuaaliterapeutin Marja Kihlströmin mukaan kostumisesta tiedetään vielä toistaiseksi melko vähän.

Yhdysvaltalainen kirjailija ja tutkija Emily Nagoski kirjoitti 2017 ilmestyneessä bestseller-kirjassaan Come as You Are: The Surprising New Science that Will Transform Your Sex Life, että naisen kehossa alapään ja aivojen välinen yhteys on miehiä pienempi.

Nainen voi kostua vasten tahtoaankin. Oman kehon järjenvastainen reaktio on hyvin ahdistava kokemus. Tieto siitä, että emätin saattaa ikään kuin elää omaa elämäänsä aivoista piittaamatta, saattaa helpottaa asian käsittelemistä.

6. Immenkalvo on emättimen suulla, ei jossakin syvällä

Immenkalvoon liittyy monia myyttejä ja sitä pidetään neitsyyden takeena. Koulun seksuaalivalistuksessa siihen viitattiin epämääräisesti: kerrottiin, että se saattaa repeytyä ensimmäisessä yhdynnässä ja aiheuttaa verenvuotoa. Mutta immenkalvon tehtävää tai sijaintia ei selvennetty.

Luulin, että immenkalvo sijaitsee jossain vaginan uumenissa ja katoaa, kun tamponi tai penis sen puhkaisee. Todellisuudessa immenkalvo on emättimen suulla, eikä se katoa mihinkään. Ennen murrosikää immenkalvo saattaa reunustaa emätintä renkaana, mutta murrosiässä estrogeeni muokkaa immenkalvon ohuemmaksi ja usein kuunsirpin muotoiseksi. Tämän takia immenkalvo on sanana harhaanjohtava ja siitä on käytetty myös termiä emätinkranssi.

Sentään jokin tietoni immenkalvosta oli vankalla faktapohjalla. Immenkalvo ei nimittäin kerro mitään naisen koskemattomuudesta, ja tämän takia lääketieteelliset toimenpiteet tai lääkärintodistukset neitsyyden varmistukseksi ovat täysin turhia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Britit purkivat Lars Sonckin arvohuvilan Kaivopuistosta vastalauseista välittämättä 1970-luvulla: Ylimieliseksi tulkittu teko ei ole unohtunut helsinkiläisiltä

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  5. 5

   Venäjän hakkerit kaappasivat Iranin vakoiluoperaation

  6. 6

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  7. 7

   MV-oikeudenkäynti jatkuu, Bäckman esitteli pronssisoturia hovi­oikeuden käytävällä

  8. 8

   Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmä­kanteita kohtuuttoman kalliiden pika­vippien takia – ”Vastaavaa ei ole koskaan aikaisemmin nostettu”

  9. 9

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  10. 10

   Talvipyöräilyn edistämiskokeilu lässähti Espoossa: Reittien harjaus lopetetaan ennen kuin talvi ehtii kunnolla edes alkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  4. 4

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  5. 5

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  9. 9

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  10. 10

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää