Hyvinvointi

Osa ihmisistä on luontaisesti ahneempia kuin toiset – he haluavat määrättömästi valtaa, tavaraa ja seksiä, sanoo asiantuntija

Vanhempien tasapuolinen suhtautuminen lapsiinsa suojaa jälkikasvua ahneudelta, sanoo psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen. Liiallisesta ahneudesta voi myös oppi pois.

Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen:

”Ahneus
näkyy joissakin ihmisissä harvinaisen selvästi. Hyvä esimerkki ahneudesta oli Chryslerin entisen pääjohtaja Lee Iacocca. Hän leikkasi 1990-luvulla työntekijöidensä palkkoja ja kuittasi samaan aikaan itselleen 20 miljoonan dollarin bonukset. Iacocca totesi vain kylmän tyynesti, että tämä on amerikkalainen tapa.

Kun ihmisestä tulee ahne, hänestä tulee usein myös itsekäs. Ahneus ei liity vain rahaan, vaan myös valtaan, tavaraan ja seksiin. Ihminen haluaa parhaan kännykän, auton ja puolison.

 

Ahneus on auttanut ihmistä selviämään.

Toiset ihmiset ovat ahneempia kuin toiset. Ahneus on ollut aikoinaan asia, joka on auttanut ihmistä selviämään. Kun ruokaa oli niukasti ja saalin perässä piti kulkea pitkiäkin matkoja, ruokaa oli pakko ahmia ja hamstrata varastoon.

Joillakin ahneus voi osaltaan kummuta tästä biologisesta taustasta. Ahneuteen löytyy kuitenkin tänä päivänä monta muutakin syytä, kuten kilpailuun kannustava kulttuuri, ihmisen persoonallisuus ja kotoa saatu kasvatus.

Esimerkiksi aikuisten materialistinen arvomaailma siirtyy usein lapsille. Tutkimuksissa on selvinnyt myös se, että puutteellinen kasvuympäristö saattaa kasvattaa lapsesta ahneen aikuisen. Näin voi käydä, jos lapsi kokee kasvuympäristönsä sekasortoiseksi, eivätkä vanhemmat huolehdi hänen tarpeistaan riittävästi.

Ahneuden takana on osaltaan turvattomuuden tunne. Materia tuo mielihyvää ja täyttää henkisen kolon, mutta vain hetkeksi. Kohta on taas saatava lisää.

Lapset ovat hyvin tarkkoja jakamisesta ja oikeudenmukaisuudesta. Tunne siitä, että joku sisaruksista sai enemmän, vaivaa usein vielä aikuisenakin. Vanhempien tulisikin olla tarkkoja siitä, että he suhtautuvat lapsiinsa mahdollisimman tasapuolisesti. Tämä suojaa lapsia ahneudelta.

 

Ahneuteen liittyy usein alentunut itsensä arvostaminen.

Ahneuteen liittyvät usein kateus, tyytymättömyys, kovuus ja alentunut itsensä arvostaminen. Siksi ahneutta pidetään niin vaarallisena ja vieroksutaan lähes kaikissa kulttuureissa.

Kiinnostavaa on, että tutkimusten mukaan rikkaimmat antavat määrällisestikin vähemmän rahaa keräyksiin kuin heitä selvästi köyhemmät ihmiset.

Tosin köyhäkin voi olla ahne. Kun avustusjärjestöt jakavat köyhille esimerkiksi ruokaa, osa rohmuaa itselleen kamalan paljon. Silloin taustalla on usein turvattomuuden lisäksi katkeruutta ja osattomuutta. Ihminen ajattelee, että häntä on kohdeltu väärin ja hän haluaa nyt osansa.

 

Monesti ihmisen luonne muuttuu vasta, kun hän kokee kriisin.

Jos tajuaa olevansa ahne ja kohtuuton, onko taipumuksesta mahdollista päästä eroon? Totta kai. Asian tiedostaminen on kaikkein tärkeintä. Voivottelu ei auta, vaan kannattaa keskittyä itsessään oleviin positiivisiin puoliin.

On hyvä vaalia ihmissuhteita, antaa omastaan ja harjoitella kiitollisuutta. Esimerkiksi vapaaehtoistyön tekeminen on vastavoima ahneudelle. Antamisen ilo ei ole klisee, vaan täyttää henkistä koloa paljon paremmin kuin itselle haaliminen.

Monesti ihmisen luonne muuttuu kuitenkin vasta, kun hän kokee kriisin. Tällöin ihminen usein joko havahtuu siihen, mitkä elämänarvot ovat oikeasti tärkeitä – tai katkeroituu.

Vaikka sananlaskun mukaan ahneella on paskainen loppu, ei asia todellisuudessa ole aina näin. Ahneet pärjäävät useimmiten ainakin ulkoisesti hyvin. Heillä on monesti rahaa, valtaa ja arvostusta, joiden perässä monet ihmiset ovat.

Onko heillä aitoa onnea, onkin aivan toinen asia.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  2. 2

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  3. 3

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  4. 4

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  5. 5

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  6. 6

   Henkilöauton kuljettaja kuoli Lahdenväylällä liikenneonnettomuudessa

   Tilaajille
  7. 7

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  8. 8

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  9. 9

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  10. 10

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää