Hyvinvointi

Suomalaistutkijoiden käänteentekevä havainto: Psykopaatteja voitaisiin ehkä hoitaa lääkkeillä

Lipevyys, pinnallinen viehätysvoima, patologinen valehtelu sekä syyllisyydentunteen puuttuminen ovat tyypillisiä psykopaatin piirteitä.

Psykopaattien väkivaltarikollisten epäsosiaalista käytöstä saattaisi olla mahdollista hoitaa lääkkeillä, osoittaa Itä-Suomen yliopiston, Helsingin yliopiston ja Karoliinisen instituutin uusi tutkimus.

Sen mukaan psykopaattisten väkivaltarikollisten aivot poikkeavat tavallisten ihmisten aivoista.

”Ehkä ensimmäistä kertaa meillä on ajatus, että psykopatian oireita olisi mahdollisuus lieventää”, sanoo Helsingin yliopiston professori Jari Koistinaho.

Asiassa on kuitenkin hänen mukaansa monia kysymyksiä. Ensinnäkin lääkehoitoon voi liittyä eettisiä ongelmia. Toiseksi uusien lääkkeiden kehittäminen ei välttämättä kiinnosta lääkeyhtiöitä.

Lupaavin ehdokas psykopaattien lääkehoidoksi voisi olla buprenorfiini-samidorfaani-yhdistelmä, jota on kokeiltu Yhdysvalloissa vaikean masennuksen hoidossa. ”Lääkkeellä ei ole merkittävää väärinkäyttö- tai riippuvuusriskiä”, Karoliinisen instituutin professori Jari Tiihonen toteaa.

Tutkimus julkaistiin Molecular Psychiatry -lehdessä.

Mikä sai suomalaiset neurotieteilijät kiinnostumaan väkivaltaisista psykopaateista?

Psykopatian tutkimuksella on Koistinahon mukaan laajaa yhteiskunnallista merkitystä. Psykopatia selittää varsin suuren osan länsimaisten yhteiskuntien väkivaltarikollisuudesta.

”Psykopaattisuuden vakavuusaste ennustaa varsin tarkasti, tekeekö ihminen rikoksen ja uusiiko hän sen.”

”Myös käsitys terroristien persoonallisuudesta on vielä epäselvä ja moninainen. Aiemmat tutkimukset osoittavat kuitenkin psykopaattisten ominaisuuksien liittyvän ainakin osaan terrorismia”, Koistinaho sanoo.

 

”Psykologian tutkija Kevin Dutton on arvioinut, että Neil Armstrong valikoitui ensimmäiseksi kuun pinnalle astuneeksi ihmiseksi juuri tiettyjen psykopatian piirteidensä ansiosta.”

Jotkin psykopaatille tyypilliset piirteet voivat olla myös tarpeellisia silloin, kun pitää tehdä kylmäpäisiä, suurta rohkeutta vaativia ratkaisuja.

Koistinaho huomauttaa, että esimerkiksi suurten yritysten toimitusjohtajilla ja lääkäreillä voi olla samankaltaisia ominaisuuksia.

”Oxfordilainen psykologian tutkija Kevin Dutton on arvioinut, että astronautti Neil Armstrong valikoitui ensimmäiseksi kuun pinnalle astuneeksi ihmiseksi juuri tiettyjen psykopatian piirteidensä ansiosta.”

 

”Hänen sykkeensä ei nouse stressitilanteessa. Psykopaatti voi kylmän rauhallisesti tehdä lähes mitä vain.”

Psykopatia ei tarkkaan ottaen ole sairaus, vaan antisosiaalisen persoonallisuushäiriön äärimmäinen muoto. Psykopatiaa diagnosoidaan kansainvälisesti 20 eri oiretta kattavalla listalla.

Oireisiin kuuluvat muun muassa lipevyys ja pinnallinen viehätysvoima, vahvalta vaikuttava omanarvontunto, taipumus ikävystymiseen, patologinen valehtelu, petkuttaminen ja manipulointi sekä katumuksen ja syyllisyydentunteen puuttuminen.

”Psykopaatin autonominen hermosto toimii eri lailla kuin yleisväestöllä. Hänen sykkeensä ei nouse stressitilanteessa. Psykopaatti voi kylmän rauhallisesti tehdä lähes mitä vain”, kuvaa Tiihonen.

Käytännön elämässä psykopaatit päätyvät usein vankilaan. Kun normaaliväestössä arvioidaan olevan yksi prosentti psykopaatteja, rikoksista tuomittujen joukossa heitä on jopa 30 prosenttia.

 

Psykopaattien hermosolut poikkesivat monella lailla verrokkien hermosoluista.

Itä-Suomen ja Helsingin yliopistojen sekä Tukholman Karoliinisen Instituutin tutkimukseen osallistui kuusi vankia, jotka oli tuomittu lukuisista henki- ja väkivaltarikoksista. Verrokkiryhmässä oli kuusi tervettä ihmistä, joita ei ollut tuomittu rikoksista. Koska vangit käyttivät runsaasti päihteitä, tarvittiin vielä toinen verrokkiryhmä. Se koostui puolestaan päihderiippuvaisista, jotka eivät olleet syyllistyneet rikoksiin.

Kaikilta osallistujilta otettiin ihonäyte. Ihosoluista tutkijat valmistivat kantasoluja ja ohjelmoivat ne vastaamaan raskauden toisen kolmanneksen alkuvaiheen sikiön aivosoluja.

Tutkijat huomasivat, että psykopaattien hermosolut poikkesivat monella lailla verrokkien hermosoluista. Poikkeamia havaittiin muun muassa sellaisten geenien ilmentymisessä, jotka on aiemmin liitetty autismiin. Myös empatiaa säätelevä opioidijärjestelmä oli psykopaateilla erilainen kuin verrokeilla.

Hermosolujen lisäksi myös niiden väliset tukisolut toimivat psykopaateilla eri tavoin kuin muilla.

”Tämä oli merkittävä löydös. Aiemmin tuki- eli gliasoluja on aiemmin pidetty toisarvoisina”, Koistinaho huomauttaa.

 

”Kantasoluteknologian avulla vakavan psykopatian riski voidaan nähdä jopa vastasyntyneistä.”

Tutkimus osoittaa Koistinahon mukaan sen, että psykopatiaan olisi mahdollista kehittää lääkkeitä. Ongelmana on kuitenkin se, että lääketeollisuus ei näytä olevan kiinnostunut niistä.

Toinen ongelma on Koistinahon mukaan se, että useimmat vahvasti psykopaattiset ihmiset eivät halua muuttua. He eivät koe ahdistusta tilastaan eikä heillä ole motivaatiota osallistua hoitoon.

Esimerkiksi tähän tutkimukseen osallistuneita motivoitiin maksamalla heille korvaus.

Järkevintä olisikin Koistinahon mielestä ehkäistä psykopatian oireita jo varhaisessa lapsuudessa.

”Kantasoluteknologian avulla vakavan psykopatian riski voidaan nähdä jopa vastasyntyneistä”, hän huomauttaa.

 

Saako vanhemmille sanoa, että lapsestasi voi tulla yhteiskuntaan sopeutumaton?

Asiaan liittyy kuitenkin eettisiä ongelmia.

Saako vanhemmille sanoa, että lapsestasi voi tulla yhteiskuntaan sopeutumaton? Voiko heitä auttaa lieventämään ja ehkäisemään lapsen antisosiaalisuutta?

Voiko psykopatian piirteitä omaavaa nuorta ohjata esimerkiksi ammattiin, jossa hänellä olisi paremmat mahdollisuudet selvitä yhteistyökykyisenä muiden kanssa?

Koistinaho ei kuitenkaan näe, että tämän kaltaiset eettiset ongelmat olisivat este hoidon kehittämiselle.

”Niistä pitää kuitenkin keskustella. Uskon, että tähän suuntaan mennään”, hän sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  7. 7

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  8. 8

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää