Hyvinvointi

THL seuraa tarkasti Yhdysvalloissa sähkötupakkaan liitettyjä tautitapauksia: ”Vaikuttaa erittäin huolestuttavalta”

Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa karkin ja hedelmän makuisen sähkötupakan myynti on kielletty.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL seuraa tarkasti Yhdysvaltojen havaintoja selittämättömistä, sähkötupakkaan liittyvistä keuhkosairauksista.

”Vaikuttaa erittäin huolestuttavalta. Tapaukset ovat esiintyneet pääsääntöisesti nuorilla ja nuorilla aikuisilla”, sanoo THL:n asiantuntija Hanna Ollila.

Yhdysvalloissa julkaistiin perjantaina raportti, jonka mukaan erilaisten mystisten hengitystiesairauksien kasvu johtuu todennäköisesti sähkötupakasta. Sähkötupakkaan on kesäkuun jälkeen yhdistetty 215 selittämätöntä keuhkosairautta ja yksi kuolemantapaus. Asiantuntijat puhuvat epidemiasta.

THL:n tietoon ei ole tullut vastaavia tapauksia Suomessa.

”Meillä käyttäjien määrä on pysynyt pienenä. Sähkötupakkatuotteet voivat myös olla osin erilaisia ”, Ollila sanoo.

Hän huomauttaa, että Suomessa sähkötupakkaa käyttää säännöllisesti varsin pieni osuus aikuisista, noin yksi prosentti.

Kansainvälisesti sähkötupakka on ollut markkinoilla runsaan kymmenen vuoden ajan. Käyttö on yleistynyt lähinnä viimeisten viiden vuoden aikana.

Suomessa aikuisten sähkötupakan käyttöä on seurattu vuodesta 2012 ja nuorten vuodesta 2013. ”Tänä aikana säännöllinen käyttö ei ole kasvanut, mutta kokeilut ovat nuorilla suhteellisen yleisiä”, Ollila sanoo.

Sähkötupakan myyntiä myös säädellään Suomessa tiukasti.

Vuodesta 2016 sähkötupakka on kuulunut tupakkalain piiriin. Sitä koskevat esimerkiksi esilläpitokielto ja 18 vuoden ikäraja.

 

Yhdysvalloissa suurin osa sähkötupakasta oireita saaneista potilaista on nuoria aikuisia.

Suomi on myös ainoa maa maailmassa, jossa hedelmän tai karkin makuisen sähkötupakan myynti on kielletty. Suomessa saa siis myydä ainoastaan tupakan makuista nikotiininestettä.

”Kielto perustuu haluun suojella erityisesti nuoria. Sillä pyritään tekemään tupakan kaltaisista tuotteista vähemmän houkuttelevia”, Ollila kertoo.

Tunnusomaiset maut on kielletty myös savukkeissa koko EU:n tasolla. Mentolisavukkeiden myynti loppuu Suomessakin siirtymäajan jälkeen eli ensi vuonna.

Yhdysvalloissa suurin osa sähkötupakasta oireita saaneista potilaista on nuoria aikuisia. He ovat kärsineet muun muassa voimakkaasta hengenahdistuksesta, jota on yleensä edeltänyt useita päiviä kestänyt oksentelu, kuume ja väsymys.

Potilaiden hoitoa on vaikeuttanut se, että he eivät aina tiedä, mitä aineita he ovat hengittäneet. On epäilty, että he ovat käyttäneet esimerkiksi e-vitamiiniöljyä tai kannabiskasvista saatava kannabidioliöljyä, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi sähkösavukkeessa.

 

Sähkösavuketta on pidetty vähemmän vaarallisena kuin tupakkaa, koska sen käytössä ei tapahdu palamisreaktiota.

Sähkötupakka eli sähkösavuke on laite, joka höyrystää akun avulla nikotiininesteitä niin, että niitä voi hengittää keuhkoihin.

Sähkösavuketta on pidetty vähemmän vaarallisena kuin tupakkaa, koska sen käytössä ei tapahdu palamisreaktiota. Siitä ei synny savua ja esimerkiksi häkää. Tupakansavussa on tuhansia kemikaaleja, joista sadat ovat terveydelle haitallisia ja 40 syöpävaarallisia.

Ollila ei halua kuitenkaan asettaa savukkeita, nuuskaa ja sähkötupakkaa vaarallisuusjärjestykseen.

”Sekä tupakointi että nuuskaaminen ovat selvästi terveydelle haitallisia. Sähkösavukkeisiin liittyy paljon kysymysmerkkejä, koska tuotteiden kirjo on valtava ja niiden käyttö on vasta viime vuosien ilmiö. Haitattomasta tuotteesta ei tämänhetkisenkään tiedon valossa ole kyse”, hän toteaa.

Sähkösavukenesteiden sisältämä nikotiini rasittaa erityisesti sydäntä ja verenkiertoelimistöä. Se muun muassa nostaa sykettä ja verenpainetta aina käytön yhteydessä. Nikotiini myös supistaa verisuonia ja heikentää insuliiniherkkyyttä, mikä puolestaan liittyy kakkostyypin diabeteksen riskin kohoamiseen.

Nikotiini vaikuttaa aivojen mielihyvämekanismeihin ja aiheuttaa voimakasta riippuvuutta.

”Tupakoitsijat kokevat usein, että nikotiini auttaa hetkellisesti rauhoittumaan ja keskittymään. Käytännössä uusi nikotiiniannos saa vain fyysiset vieroitusoireet laantumaan, mikä tuntuu miellyttävältä. Samalla riippuvuutta ylläpitävä kierre pääsee jatkumaan”, Ollila toteaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää