Hyvinvointi    |   Kolumni

Työelämää voisi parantaa vallankumouksellisen, mutta helpon keinon avulla

Jos otsaasi kiinnitettäisiin päiväksi kamera, kuinka monta täysin järjetöntä mutta pakollista työvaihetta se tänään kuvaisi?

Viime viikolla Rakennuslehti julkaisi uutisen, joka oli niin ilmiselvä, että se kiinnosti valtavaa joukkoa ihmisiä. Rakennusmiesten kypäriin kiinnitettiin kamerat. Saatiin selville, että heidän työajasta suurin osa kului kaikkeen muuhun paitsi rakentamiseen.

Verkossa näkyi seurauksena runsaasti vitsejä haalarimiesten laiskuudesta. Se meemi lähti taas kiertämään, missä yksi duunari kaivaa kuoppaa ja vierellä seisoskelee jouten kymmenkunta äijää, joista jokaisen titteli on mallia product development manager.

Oikeastihan kyse ei ole vetelyydestä vaan samasta kuin lukuisilla muillakin aloilla. Rakennuksilla työaikaa kuluu hukkaan, kun pitää hakea työkaluja tai rakennusmateriaaleja matkojen takaa tai odotella, että joku muu saa edellisen välttämättömän työvaiheen valmiiksi.

Kukaan ei suunnittele asioita kunnolla. Työntekijän mahdollisuudet vaikuttaa haaskaukseen ovat mitättömät, mutta niin ne usein ovat sillä kuopan reunalle piirretyllä välimallin pomollakin.

Tällaistahan työelämä on, vaikka aina haaskausta ei voi dokumentoida yhtä näppärästi kameralla otsassa.

Typeryys tunkee joka alalle.

Suuri osa hukasta johtuu siitä, miten innolla hukasta on pyritty pääsemään eroon.

On tehostettu toimintaa, on karsittu avustavia töitä. On kehitetty sähköisiä systeemejä, joilla työntekijä voi oman työnsä ohella hoitaa sekalaisia hallintoasioita, toki hitaammin kuin tähän erikoistunut ammattilainen ennen.

On järjestetty kaikille tasaisesti kiirettä ja riittämättömyyden tunnetta, jotta energia menee selviytymiseen tai isojen vahinkojen korjaamiseen. Kukaan ei ehdi miettiä asioita ensi viikkoa pidemmälle.

Rakennusmiehen työaika haaskaantuu työkalujen etsiskelyyn, lääkärin sihteerintöihin rikkinäisessä tietojärjestelmässä, kotihoidon hoitajan parkkipaikan etsimiseen.

Kaikissa ihmistöissä työntekijät valittavat, että tärkeimpään eli ihmisten kohtaamiseen jää liian vähän aikaa. Kädentaitoja vaativissa töissä työntekijät ovat huolissaan työnsä laadusta.

Ihmiset väsyvät. Joskus itse työhön, mutta vielä useammin siihen, että sille työlle ei jää tarpeeksi tilaa muulta sähläämiseltä.

Miksi sitten ei sittenkään joka työpaikalla? Kypäriin kameroita kiinnitelleessä firmassa hukkaa pyrittiin torjumaan esimerkiksi siten, että työntekijöiltä itseltään pyydettiin whatsapp-ryhmän kautta viestejä siitä, mikä oli pielessä.

Siis kysyttiin työtä tekeviltä itseltään ideoita ja myös kuunneltiin heitä. Vallankumouksellista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää