Hyvinvointi

Voiko hilseestä päästä eroon? Hoidoksi ehdotetaan jopa käsidesiä – ihotautilääkäri kertoo, miksi aineesta voi olla haittaa

Päänahan hilseily on merkki tulehduksesta.

Ilma kylmenee ja kuivuu. Päätä kutittaa. Kiusallista rapsuttaa koko ajan.

Ja yök, paidalla näkyy valkoisia hileitä, hilsettä.

Päänahan hilseily on merkki tulehduksesta. Solut alkavat jakautua tavallista nopeammin ja iho alkaa uusiutua jopa kymmenessä päivässä, kun pään ihon uusiutumiseen kuluu tavallisesti useita viikkoja.

Koska vauhti on kova, ei iho ehdi muodostaa sen kuivumista ehkäiseviä keramideja. Päänahka kuivuu, vaikka se voi samalla olla rasvainen.

Epäkypsät sarveiskerroksen solut takertuvat toisiinsa, ja koska niitä on paljon, ne muodostavat näkyvää hilsettä.

Kylmällä säällä kuiva ilma voi saada pään kutisemaan. Syystalvella pää myös hikoaa herkästi hatun alla, ja se voi pahentaa ihottumia.

Tavallisesti hilse on merkki tali-ihottumasta. Se on ihotautilääkäri Ville Kiisken mukaan yksi maailman yleisimmistä ihotaudeista. Hilse on sen lievin muoto.

Hilseen yhdeksi hoidoksi esitetään Duodecim-terveyskirjastossa erikoiselta kuulostavaa kikkaa: glyserolia sisältävää käsidesiä. Ideana on se, että desinfektiokäsihuuhteen alkoholi haihtuu iholta nopeasti, ja jäljelle jäävä glyseroli ja ihoöljy estävät ihon kuivumista.

Kiiski sanoo kuitenkin, ettei hän suosittele kokeilemaan käsidesiä hilseilevään päähän. Syy on siinä, että hilse on oireena useassa eri sairaudessa, ja sairaudesta riippuu, miten sitä kannattaa hoitaa. Hilse voi olla oire esimerkiksi tali-ihottumasta, atooppisesta ihottumasta tai psoriaasista.

”Jos hilseily johtuu atooppisesta taipumuksesta ja joku erehtyy laittamaan sellaiseen päänahan ihoon käsidesiä, siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.”

Tietynlainen käsihuuhde saattaa toimia silloin, kun lääkäri on tehnyt diagnoosin tali-ihottumasta, mutta omille potilailleen Kiiski ei sitä ole suositellut. Käsidesi on myös tahmaista ja voi siksi tuntua päässä epämiellyttävältä. Lisäksi sen sisältämä alkoholi voi ärsyttää jo valmiiksi ärtynyttä päänahkaa.

Myös erilaisiin päänahkaan laitettaviin öljyihin kannattaa suhtautua varauksella, Kiiski kertoo. Niistä voi olla apua silloin, jos hilseily johtuu atooppisesta ihosta. Silloin päänahka todella on kuiva.

Jos hilseily taas johtuu tali-ihottumasta, ei öljyä kannata Kiisken mukaan käyttää, koska rasvaista talia puskee ihosta muutoinkin.

Osa luonnollisista öljyistä voi olla iholle jopa haitallisia, Kiiski kertoo. Tällainen on esimerkiksi oliiviöljy.

Taipumus päänahan hilseilyyn on perinnöllistä. Ravinnon yhteyttä tali-ihottumaan on Kiisken mukaan puolestaan tutkittu vähän, ja ainakaan vielä sen ei ole havaittu vaikuttavan lainkaan. Tali-ihottumaa voivat aiheuttaa tietyt lääkkeet ja lisäksi Parkinsonin tauti.

Tali-ihottuman syytä ei tiedetä varmuudella. Nykykäsityksen mukaan elimistö reagoi poikkeavasti muun muassa Malasezzia-hiivasieniin, jotka ovat luonnollinen osa ihon normaalia mikrobikasvustoa, Kiiski kertoo. Se saa aikaan tulehdusreaktion, josta hilseily johtuu.

Pään lisäksi tali-ihottumassa hilseilee usein myös kulmakarvojen välissä oleva ihoalue. Lisäksi ihottumaa voi olla nenänpielissä, genitaalialueella, korvien ympärillä ja rintakehässä. Kyse on yhdestä ja samasta sairaudesta, vaikka moni ei osaa yhdistää päänahan hilseilyä muun kehon reaktioon, Kiiski kertoo.

Käsidesin ja öljyjen sijaan hilsettä tulisi hoitaa päivittäisellä pesulla, esimerkiksi marketeista saatavalla hilseshampoolla tai apteekin ketokonatsoli- tai seleenishampoilla. Myös apteekissa myytävää hydrokortisoniliuosta voi käyttää kuurina, Kiiski kertoo.

Toisin kuin voisi luulla, hilseilevää päätä ei kannata jättää pesemättä siksi, että ajattelee sen olevan kuiva. Tali-ihottumassa päänahka on rasvainen, mutta hilseilee silti.

”On sitkeä urbaani legenda, että jos pesee usein hiuksia, päänahka alkaisi tuottaa enemmän talia. Se ei pidä paikkansa.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää