Hyvinvointi

Oikeanlainen sisustus voi edistää hyvinvointia melkein kuin luonnossa oleskelu – Nämä seikat asunnossa saavat mielen voimaan paremmin

Sisustaminen on myös identiteetin vahvistamisen väline, asiantuntija sanoo.

Kauniit leikkokukat keittiön pöydällä voivat ilahduttaa uudelleen ja uudelleen. Mutta voiko luonnonmukaisella sisustuksella vaikuttaa mielen hyvinvointiin?

Kun rakennetussa ympäristössä hyödynnetään luonnossa olevia materiaaleja ja muotoja, puhutaan biofilisesta suunnittelusta. Luonnonläheisyys on monien asunnonvälitysfirmojen mukaan yksi vuoden 2019 sisustustrendeistä.

Luontokuvien katselun on tutkimuksissa todettu elvyttävän ihmisen kykyä olla tarkkaavainen. Lisäksi niiden on todettu lisäävän positiivisia ja vähentävän negatiivisia tunteita, kertoo ympäristöpsykologiaan erikoistunut tutkimusvastaava, psykologian tohtori Annu Haapakangas Turun ammattikorkeakoulusta.

Toinen mielen hyvinvointiin vaikuttava sisustustekijä on ikkunanäkymä. Ulkonäkymä tuottaa Haapakankaan mukaan ihmiselle myönteisiä tunteita. Myös kauniin ja vehreän ulkonäkymän katselun myötä voi tarkkaavaisuus elpyä, Haapakangas kertoo.

Luonnon vaikutusta ihmisen hyvinvointiin on tutkittu paljon. Luonnossa oleskelun on todettu laskevan stressiä ja vaikuttavan muun muassa eliniänodotteeseen, mielialaan ja fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen, Haapakangas kertoo. Kuvien tai näkymän kohdalla vaikutukset tulevat näköaistin kautta, luonnossa ollessa pelissä ovat muutkin aistit.

”Joillakin sisustuselementeillä voi saada samoja vaikutuksia kuin luontokokemuksella, mutta ei samassa määrin kuin mitä ulkona oleminen toisi”, hän sanoo.

Myös viherkasvit ja leikkokukat voivat Haapakankaan mukaan tuoda kotiin luonnon hyvinvointivaikutuksia. Viherkasvit saattavat vaikuttaa esimerkiksi stressistä palautumiseen, kivun sietoon, keskittymistä ja luovaa ajattelua vaativista tehtävistä suoriutumiseen ja myönteisiin tunteisiin.

Viherkasvien hyvinvointivaikutuksia on tutkittu erilaisissa tiloissa, kuten työpaikoilla, sairaaloissa kodeissa ja opiskeluympäristöissä, Haapakangas kertoo. Vaikutuksia ei ole todettu kaikissa tutkimuksissa, mutta osassa kyllä. Tulokset ovat osin ristiriitaisia esimerkiksi siksi, että tutkimusympäristöt olivat erilaiset.

”Tutkimuksista kyllä tiedetään se, että ihmiset keskimäärin kokevat viihtyisämmäksi sellaisen tilan, jossa on viherkasveja kuin sitä pelkistetymmän tilan.”

Puumateriaalien käytön sisustuksessa on joissain tutkimuksessa todettu alentavan stressiä.

Kanadassa tehdyssä tutkimuksessa koehenkilöille annettiin koivuvanerikalusteilla sisustetussa toimistohuoneessa suullisesti matemaattisia tehtäviä, minkä avulla heille pyrittiin luomaan stressiä. Heidän ihonsa sähkönjohtavuutta mitattiin, sillä stressin takia kädet hikoilevat, ja niiden iho johtaa kosteuden myötä enemmän sähköä. Kun tuloksia verrattiin samaan testiin muilla materiaaleilla kalustetuissa huoneissa, huomattiin, että stressitasot olivat alhaisimmillaan puulla kalustetussa huoneessa.

Toisessa tutkimuksessa puolestaan todettiin, että koululuokassa kehon saama stressipiikki aleni puurakenteisessa luokassa nopeammin kuin verrokkiluokassa. Mittarina oli sydämen sykevaihtelu.

Tulokset eivät Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Riina Muilu-Mäkelän mukaan ole yleistettävissä ja niissä on puutteita.

”Tämäntyyppistä asiaa on mitattu, ja mittarit antavat myönteistä signaalia. Onko asia näin, se pitää vielä todentaa.”

”Näissä tutkimuksissa on havaittu sama mikä luonnossa: myönteiset tunteet lisääntyvät ja negatiiviset vähenevät”, Muilu-Mäkelä sanoo, mutta painottaa, että ilmiön todellisuuden varmistamiseksi tarvittaisiin lisää tutkimusta.

Entä tarvitsevatko jotkut enemmän kauneutta ympärilleen kuin toiset? Haapakangas ei ole kohdannut tutkimusta, jossa juuri tätä olisi selvitetty. Se kuitenkin tiedetään, että ihmisillä, jotka ovat persoonaltaan avoimia erilaisille kokemuksille, on usein myös esteettistä silmää.

Sisustaminen toimii myös identiteetin vahvistamisen välineenä. Haapakankaan mukaan ympäröimme itsemme sellaisilla asioilla, jotka muistuttavat meitä tärkeistä ihmissuhteista, kiinnostuksen kohteista ja muistoista.

Myös värien vaikutusta ihmisiin on tutkittu paljon, mutta tulokset ovat Haapakankaan mukaan ristiriitaisia. Aihetta on myös vaikea tutkia, koska ympäristömme on täynnä erilaisia värejä, ja esimerkiksi koehenkilölle värejä näytettäessä saadaan tietoa vain hänen välittömästä reaktiostaan, ei pitkästä oleilusta pelkän kyseisen värin parissa, Haapakangas selventää.

”Siksi on vaikea sanoa, mikä väri olisi sisustukseen hyvä”.

Oman lempivärin käyttö voi kuitenkin lisästä tunnetta itselle sopivasta tilasta. Se lisää paikkaan liittyviä positiivisia tunteita.

”Negatiivisista tunteista tiedetään se, että ne kapeuttavat ajatteluamme. Positiiviset taas laajentavat, eli lisäävät luovaa ja joustavaa ajattelua. Tätä kautta kauneuden näkeminen voi vaikuttaa hyvinvointiin. Siihen uppoutuu ja se mahdollistaa irrottautumisen esimerkiksi työasioista tai muusta stressin aiheuttajasta.”

Jutun alussa yksi mainituista asunnonvälitysfirmoista, Oikotie.fi, kuuluu HS:n kanssa samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  3. 3

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää