Hyvinvointi

Moni ei käsitä, mitä lääkäri sanoo, ja sillä voi olla suuri merkitys terveydelle – Tutkija antaa viisi neuvoa, jotka kannattaa muistaa vastaanotolla

”Maahanmuuttajalääkäreiden suomen kielen taito jää toisinaan liian heikoksi”, sanoo väitöstutkija Maija Tervola.

Monella potilaalla on vaikeuksia ymmärtää, mitä lääkäri yrittää heille kertoa. Ongelmia vuorovaikutuksessa on varsinkin maahanmuuttajalääkäreillä, mutta potilas voi tulla vastaanotolta hämmentyneenä ja pyörällä päästään, vaikka lääkäri olisi supisuomalainen.

Näin sanoo maahanmuuttajalääkäreiden kielitaitoa tutkinut filosofian maisterin Maija Tervola.

Maahanmuuttajalääkäreiden suomen kielen taidot ovat heikompia kuin tähän asti on oletettu, Tervola havaitsi tuoreessa väitöstutkimuksessaan.

Kielitaidon puutteet tulevat ilmi erityisesti silloin, kun lääkäri kohtaa potilaan vastaan­otolla, sairaalan osastolla tai lääkäri­kierrolla – ”Missä tahansa, missä lääkäri ja potilas keskustelevat keskenään”, Tervola kertoo.

Lääkärin ja potilaan kommunikoinnin ongelmat eivät koske ainoastaan maahanmuuttajalääkäreitä.

”Potilas voi olla vastaanotolla niin peloissaan ja stressaantunut, että hän ei kykene vastaanottamaan lääkärin viestiä. Tai sitten lääkäri yksinkertaisesti puhuu eri kieltä”, Tervola toteaa.

 

Vuorovaikutustaidoilla on suurempi merkitys lääkärin työssä kuin aiemmin on ymmärretty.

Vuorovaikutustaidoilla onkin Tervolan mukaan suurempi merkitys lääkärin työssä kuin aiemmin on ymmärretty. Hän muistuttaa, että potilaan oikeus saada ymmärrettävällä tavalla tietoa omasta sairaudestaan on kirjattu jopa lakiin.

Lääkärin ja potilaan vuorovaikutuksella voi olla merkitystä jopa potilaan terveydelle. Kansainvälisessä tutkimuksessa on todettu, että niiden potilaiden ennuste, jotka asioivat aina saman lääkärin kanssa, on keskimäärin parempi kuin niiden, joiden lääkäri vaihtuu jatkuvasti.

”Pysyvissä hoitosuhteissa potilas ja lääkäri oppivat ymmärtämään toisiaan. Potilaan luottamus lääkäriin kasvaa ja sillä voi olla merkitystä myös hänen terveydelleen”, Tervola sanoo.

Jutun lopussa hän kertoo viisi keinoa, joilla potilas voi parantaa vuorovaikutustaan lääkärin kanssa.

 

Erityisen haastavaa lääkärin ja potilaan keskustelu on puhelimessa.

Aiemmin lääkärin ammatti on Tervolan mukaan mielletty hyvin asiakeskeiseksi.

”On ajateltu, että riittää, kun lääkäri tuntee elimistön, sairaudet ja lääkkeet. Vuorovaikutustaitoja ei ole pidetty niin tärkeinä.”

Hänen mukaansa on ”iso, uusi vaatimus”, että lääkärin pitää osata puhua niin, että potilas ymmärtää – olipa kyseessä sitten koulutettu aikuinen, syrjäytynyt moniongelmainen, vanhus tai pieni lapsi.

Erityisen haastavaa lääkärin ja potilaan keskustelu on puhelimessa. Tervolan mielestä lääkäriä ei saisi laittaa puhelinpäivystykseen lainkaan, jos hänen kielitaitonsa ei ole vahva.

Suomessa on Lääkäriliiton mukaan runsaat 20 000 työikäistä lääkäriä, joista noin kymmenen prosenttia on maahanmuuttajia. Hammaslääkäreitä on 4 600. Heistä vajaat seitsemän prosenttia on Hammaslääkäriliiton arvion mukaan maahanmuuttajia.

Maahanmuuttajalääkärit joutuvat suorittamaan kielikokeen ennen kuin he saavat oikeuden toimia laillistettuna lääkärinä Suomessa. Lisäksi heidän valmiuksiaan toimia potilaiden kanssa arvioidaan kokeella.

 

Tervola havaitsi, että maahanmuuttajalääkäreiden suomen kielen taito jäi toisinaan liian heikoksi.

Tervola ryhtyi tutkimaan maahanmuuttajalääkäreiden kielitaitoa Tampereen yliopiston lääketieteen laitoksen pyynnöstä. Laitos järjestää maahanmuuttajalääkärien laillistamisprosessiin kuuluvat kuulustelut.

Ensiksi Tervola arvioi maahanmuuttajalääkäreiden kielitaitoa heidän tenttivastauksiensa perusteella.

Toiseksi hän selvitti, millainen kokemus työyhteisöillä on maahanmuuttajalääkärin kielitaidosta. Hän haastatteli 32:ta kokenutta terveydenhuollon ammattilaista eri puolilta Suomea. Joukossa oli muun muassa lääkäreitä, hoitajia, sihteereitä ja fysioterapeutteja.

Kolmanneksi hän laati 300 sanaa ja ilmaisua kattavan testin, jonka suoritti 150 maahanmuuttajalääkäriä. Testi mittasi, miten hyvin lääkärit ymmärsivät erilaisia ilmaisuja, kuten ”märkivä haava”, ”pitkittynyt yskä” tai ”jumissa oleva olkapää”.

Tervola havaitsi, että maahanmuuttajalääkäreiden suomen kielen taito jäi toisinaan liian heikoksi. Kielitaidon puutteet tulivat Tervolan mukaan ilmi nimenomaan lääkärin ja potilaan kanssakäymisessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos oli selvittänyt asiaa jo vuonna 2013 maahanmuuttajalääkäreille tehdyllä kyselyllä. Omasta mielestään lääkärit selviytyivät työstään erittäin hyvin.

Tervola halusikin omassa tutkimuksessaan tuoda esiin työyhteisön kokemuksen. Näkemys ei ollut yhtä myönteinen.

”Voi käydä niin, että muu hoitohenkilökunta joutuu selvittämään väärinymmärryksiä ja ottamaan vastuuta potilaista. Se saattaa kuormittaa työyhteisöä”, Tervola sanoo.

Lääkärin kielitaidon puutteet eivät Tervolan mukaan kuitenkaan yleensä aiheuta Suomessa vakavia riskejä.

”Meillä on vahvat hoitoketjut, jotka turvaavat sen, että potilas saa oikean diagnoosin ja oikean hoidon.”

Hän muistuttaa, että maahanmuuttajalääkäreiden kielitaito useimmiten myös kehittyy nopeasti.

”Työtovereiden kannattaa auttaa heitä, sillä tuki kantaa todistetusti hedelmää. Vuoden parin kuluttua maahanmuuttajalääkäri saattaa olla työyhteisön kantava voima”, Tervola sanoo.

Tervola antaa viisi neuvoa, jotka potilaan kannattaa muistaa keskustellessaan lääkärin kanssa:

1. Jos jokin asia jää epäselväksi, on tärkeintä uskaltaa sanoa suoraan, että nyt en ymmärtänyt. Voit varmistaa tiedon esimerkiksi kysymällä: ymmärsinkö nyt oikein, että… Muista, että jos et ymmärrä lääkärin puhetta, vika ei ole sinussa. Lain mukaan lääkärin tulee osata selittää asiat niin, että potilas ymmärtää.

2. Jos olet löytänyt muualta tietoa omasta sairaudestasi, varmista omalta lääkäriltäsi, miten tätä tietoa tulisi tulkita sinun tapauksessasi. Tutkimukset ja tilastot ovat yleistyksiä, joten ennusteet eivät välttämättä päde omalla kohdallasi. Älä myöskään turhaan kanna syyllisyyttä sairaudestasi, vaan keskustele ennemmin sairastumisesi syistä lääkärisi kanssa.

3. Jos sinusta tuntuu, että et pysty sulattamaan kaikkea lääkäriltä saamaasi tietoa kerralla, kysy, mistä voit saada lisää tietoa myöhemmin.

4. Kirjoita etukäteen muistiin lapulle kysymyksiä, jotta muistat kysyä ne. Voit myös tallentaa lääkärin vastaukset puhelimeesi ja kuunnella vastaukset rauhassa kotona.

5. Jos lääkärin tapaaminen jännittää, ota läheinen mukaan tueksi vastaanotolle.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään muita yrittäjiä vähemmän

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  7. 7

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  8. 8

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  9. 9

   Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen loppuottelussa: ”Tämä oli yksi parhaista viikoistani”

  10. 10

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  10. 10

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää