Hyvinvointi

Moni ei käsitä, mitä lääkäri sanoo, ja sillä voi olla suuri merkitys terveydelle – Tutkija antaa viisi neuvoa, jotka kannattaa muistaa vastaanotolla

”Maahanmuuttajalääkäreiden suomen kielen taito jää toisinaan liian heikoksi”, sanoo väitöstutkija Maija Tervola.

Monella potilaalla on vaikeuksia ymmärtää, mitä lääkäri yrittää heille kertoa. Ongelmia vuorovaikutuksessa on varsinkin maahanmuuttajalääkäreillä, mutta potilas voi tulla vastaanotolta hämmentyneenä ja pyörällä päästään, vaikka lääkäri olisi supisuomalainen.

Näin sanoo maahanmuuttajalääkäreiden kielitaitoa tutkinut filosofian maisterin Maija Tervola.

Maahanmuuttajalääkäreiden suomen kielen taidot ovat heikompia kuin tähän asti on oletettu, Tervola havaitsi tuoreessa väitöstutkimuksessaan.

Kielitaidon puutteet tulevat ilmi erityisesti silloin, kun lääkäri kohtaa potilaan vastaan­otolla, sairaalan osastolla tai lääkäri­kierrolla – ”Missä tahansa, missä lääkäri ja potilas keskustelevat keskenään”, Tervola kertoo.

Lääkärin ja potilaan kommunikoinnin ongelmat eivät koske ainoastaan maahanmuuttajalääkäreitä.

”Potilas voi olla vastaanotolla niin peloissaan ja stressaantunut, että hän ei kykene vastaanottamaan lääkärin viestiä. Tai sitten lääkäri yksinkertaisesti puhuu eri kieltä”, Tervola toteaa.

 

Vuorovaikutustaidoilla on suurempi merkitys lääkärin työssä kuin aiemmin on ymmärretty.

Vuorovaikutustaidoilla onkin Tervolan mukaan suurempi merkitys lääkärin työssä kuin aiemmin on ymmärretty. Hän muistuttaa, että potilaan oikeus saada ymmärrettävällä tavalla tietoa omasta sairaudestaan on kirjattu jopa lakiin.

Lääkärin ja potilaan vuorovaikutuksella voi olla merkitystä jopa potilaan terveydelle. Kansainvälisessä tutkimuksessa on todettu, että niiden potilaiden ennuste, jotka asioivat aina saman lääkärin kanssa, on keskimäärin parempi kuin niiden, joiden lääkäri vaihtuu jatkuvasti.

”Pysyvissä hoitosuhteissa potilas ja lääkäri oppivat ymmärtämään toisiaan. Potilaan luottamus lääkäriin kasvaa ja sillä voi olla merkitystä myös hänen terveydelleen”, Tervola sanoo.

Jutun lopussa hän kertoo viisi keinoa, joilla potilas voi parantaa vuorovaikutustaan lääkärin kanssa.

 

Erityisen haastavaa lääkärin ja potilaan keskustelu on puhelimessa.

Aiemmin lääkärin ammatti on Tervolan mukaan mielletty hyvin asiakeskeiseksi.

”On ajateltu, että riittää, kun lääkäri tuntee elimistön, sairaudet ja lääkkeet. Vuorovaikutustaitoja ei ole pidetty niin tärkeinä.”

Hänen mukaansa on ”iso, uusi vaatimus”, että lääkärin pitää osata puhua niin, että potilas ymmärtää – olipa kyseessä sitten koulutettu aikuinen, syrjäytynyt moniongelmainen, vanhus tai pieni lapsi.

Erityisen haastavaa lääkärin ja potilaan keskustelu on puhelimessa. Tervolan mielestä lääkäriä ei saisi laittaa puhelinpäivystykseen lainkaan, jos hänen kielitaitonsa ei ole vahva.

Suomessa on Lääkäriliiton mukaan runsaat 20 000 työikäistä lääkäriä, joista noin kymmenen prosenttia on maahanmuuttajia. Hammaslääkäreitä on 4 600. Heistä vajaat seitsemän prosenttia on Hammaslääkäriliiton arvion mukaan maahanmuuttajia.

Maahanmuuttajalääkärit joutuvat suorittamaan kielikokeen ennen kuin he saavat oikeuden toimia laillistettuna lääkärinä Suomessa. Lisäksi heidän valmiuksiaan toimia potilaiden kanssa arvioidaan kokeella.

 

Tervola havaitsi, että maahanmuuttajalääkäreiden suomen kielen taito jäi toisinaan liian heikoksi.

Tervola ryhtyi tutkimaan maahanmuuttajalääkäreiden kielitaitoa Tampereen yliopiston lääketieteen laitoksen pyynnöstä. Laitos järjestää maahanmuuttajalääkärien laillistamisprosessiin kuuluvat kuulustelut.

Ensiksi Tervola arvioi maahanmuuttajalääkäreiden kielitaitoa heidän tenttivastauksiensa perusteella.

Toiseksi hän selvitti, millainen kokemus työyhteisöillä on maahanmuuttajalääkärin kielitaidosta. Hän haastatteli 32:ta kokenutta terveydenhuollon ammattilaista eri puolilta Suomea. Joukossa oli muun muassa lääkäreitä, hoitajia, sihteereitä ja fysioterapeutteja.

Kolmanneksi hän laati 300 sanaa ja ilmaisua kattavan testin, jonka suoritti 150 maahanmuuttajalääkäriä. Testi mittasi, miten hyvin lääkärit ymmärsivät erilaisia ilmaisuja, kuten ”märkivä haava”, ”pitkittynyt yskä” tai ”jumissa oleva olkapää”.

Tervola havaitsi, että maahanmuuttajalääkäreiden suomen kielen taito jäi toisinaan liian heikoksi. Kielitaidon puutteet tulivat Tervolan mukaan ilmi nimenomaan lääkärin ja potilaan kanssakäymisessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos oli selvittänyt asiaa jo vuonna 2013 maahanmuuttajalääkäreille tehdyllä kyselyllä. Omasta mielestään lääkärit selviytyivät työstään erittäin hyvin.

Tervola halusikin omassa tutkimuksessaan tuoda esiin työyhteisön kokemuksen. Näkemys ei ollut yhtä myönteinen.

”Voi käydä niin, että muu hoitohenkilökunta joutuu selvittämään väärinymmärryksiä ja ottamaan vastuuta potilaista. Se saattaa kuormittaa työyhteisöä”, Tervola sanoo.

Lääkärin kielitaidon puutteet eivät Tervolan mukaan kuitenkaan yleensä aiheuta Suomessa vakavia riskejä.

”Meillä on vahvat hoitoketjut, jotka turvaavat sen, että potilas saa oikean diagnoosin ja oikean hoidon.”

Hän muistuttaa, että maahanmuuttajalääkäreiden kielitaito useimmiten myös kehittyy nopeasti.

”Työtovereiden kannattaa auttaa heitä, sillä tuki kantaa todistetusti hedelmää. Vuoden parin kuluttua maahanmuuttajalääkäri saattaa olla työyhteisön kantava voima”, Tervola sanoo.

Tervola antaa viisi neuvoa, jotka potilaan kannattaa muistaa keskustellessaan lääkärin kanssa:

1. Jos jokin asia jää epäselväksi, on tärkeintä uskaltaa sanoa suoraan, että nyt en ymmärtänyt. Voit varmistaa tiedon esimerkiksi kysymällä: ymmärsinkö nyt oikein, että… Muista, että jos et ymmärrä lääkärin puhetta, vika ei ole sinussa. Lain mukaan lääkärin tulee osata selittää asiat niin, että potilas ymmärtää.

2. Jos olet löytänyt muualta tietoa omasta sairaudestasi, varmista omalta lääkäriltäsi, miten tätä tietoa tulisi tulkita sinun tapauksessasi. Tutkimukset ja tilastot ovat yleistyksiä, joten ennusteet eivät välttämättä päde omalla kohdallasi. Älä myöskään turhaan kanna syyllisyyttä sairaudestasi, vaan keskustele ennemmin sairastumisesi syistä lääkärisi kanssa.

3. Jos sinusta tuntuu, että et pysty sulattamaan kaikkea lääkäriltä saamaasi tietoa kerralla, kysy, mistä voit saada lisää tietoa myöhemmin.

4. Kirjoita etukäteen muistiin lapulle kysymyksiä, jotta muistat kysyä ne. Voit myös tallentaa lääkärin vastaukset puhelimeesi ja kuunnella vastaukset rauhassa kotona.

5. Jos lääkärin tapaaminen jännittää, ota läheinen mukaan tueksi vastaanotolle.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Useat sadat Jehovan todistajat hakeneet siviili­palvelukseen – Frans Lilja, 20, kertoo, miksi armeija ei ollut hänelle vaihtoehto

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Ulosteiden keskellä kiipeilyyn turhautunut ”Valkoinen prikaati” alkoi syynätä Mont Blancille pyrkiviä ja käännytti pikku­pojan kanssa vuorelle kipuavan miehen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  6. 6

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  8. 8

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  9. 9

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  10. 10

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää