Hyvinvointi    |   Kolumni

Työpaikan leuanvetohaaste aiheutti osalle porukasta vain pahan mielen – Kolme ideaa fiksumpaan treenihaasteeseen

Maratonien tai leuanvetojen sijaan työpaikoilla pitäisi kannustaa matalan kynnyksen arkiliikuntaan, kirjoittaa Pinja Päivänen.

Loman jälkeen työpaikalle oli ilmaantunut leuanveto­tanko. Työporukan kuntoilevat miehet pistivät pystyyn haasteen: vedetään yhteisvoimin 10 000 leukaa! Samaiset miehet riuhtoivat toistoja tangossa ja taputtelivat suorituksista toisiaan selkään. Hyvä meininki!

Työyhteisön liikunnalliset naiset seurasivat vierestä ja voivottelivat, että eivät saa yhtäkään leukaa vedettyä. Tankoon hankittiin vastuskuminauha, jolla vetäminen helpottuu, mutta vain harvat naiset sitä kokeilivat.

Näin kertoi lähipiiriini kuuluva ihminen.

Suurin osa työporukasta jäi täysin tempauksen ulkopuolelle. Normaalipainoiselle miehelle leuanveto on melko helppo suoritus, mutta naiset tarvitsevat siinä onnistuakseen enemmän tavoitteellista treeniä. Ja aivan ymmärrettävästi kovin moni ylipainoinen ei halunnut ryhtyä rimpuilemaan nöyryyttävästi kuminauhan kanssa.

Työpaikkojen yhteisillä liikuntahaasteilla pyritään lisäämään työporukan aktiivisuutta ja tukemaan työkykyä. Eikä syyttä, lisääntynyt liikunnallinen aktiivisuus on yhteydessä vähentyneisiin sairauspoissaoloihin, lisääntyneeseen työn tehokkuuteen ja pidempiin työuriin.

Epäilen, että leuanvetohaaste ei läheiseni työpaikalla motivoinut niitä, jotka eniten tarvitsisivat lisää liikettä päiviinsä. Sitä paitsi työkyvyn kannalta leuanveto on melko yhdentekevä taito, varsinkin jos arki on muuten passiivista paikallaan istumista.

Nostinfirma Pekkaniska koettaa saada työntekijöistään enemmän irti liikuntaan kannustavalla bonusjärjestelmällä, joka on saanut mediassa paljon ihailevaa julkisuutta. Kuntobonuksen saa, jos työntekijä vuodessa, voittaa toimitusjohtajan leuanvedossa, suorittaa urheilukilpailun, kuten täysimittaisen maratonin, 50 kilometrin soudun tai triathlonin perusmatkan. Näitäkin suuremman bonuksen saa, jos työntekijällä ei ole yhtäkään poissaolopäivää vuodessa.

Listaus kertoo, että työnantajan silmissä ihannetyöntekijä on huippukunnossa oleva kestävyysurheilija, joka ei ole päivääkään poissa sairastelujen takia.

Mutta tarvitseeko kaikkien työntekijöiden tavoitella leukojen vetämistä tai maratonin juoksemista? Kaikilla ei ole terveyttä, aikaa tai kiinnostusta joukkokisoissa kestävyysmatkojen rämpimiseen.

Pekkaniskan työntekijät saavat onneksi bonuksia myös helpommista suorituksista, kuten työmatkapyöräilystä ja lenkkeilystä työporukan kanssa.

Mielestäni niitä pitäisi mielestäni painottaa enemmän.

Vai voidaanko selvästi osoittaa, että leukoja vetävä maratoonari olisi selvästi tehokkaampi työntekijä kuin portaita suosiva työmatkapyöräilijä?

Kunnianhimoiset tavoitteet voivat motivoida himoliikkujia, mutta tärkeämpää olisi saada liikkeelle vähemmän aktiiviset työyhteisön jäsenet.

Tässä pari matalamman kynnyksen vaihtoehtoa leuanvetohaasteelle: 10 000 kerrosta noustuja portaita, 10 000 kilometriä työmatkapyöräilyä tai 10 000 minuuttia leuanvetotangosta roikkumista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  2. 2

   Oikeusministeri Henriksson vastaa valtakunnan­syyttäjälle: ”Tuomio­istuimista ei ole tullut tietooni, että laki olisi sanan­vapauden suhteen epä­selvä”

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   STT:n tiedot: Valtion omistaja­ohjausosasto antoi aiemmin syksyllä tukensa Postin paketti­lajittelijoiden siirrolle

  5. 5

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  6. 6

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   Trumpin virkarikostutkinnan odotetuin todistaja: Ukrainalta vaaditut tutkinnat oli sidottu vastapalveluksiin ja koko Yhdysvaltain ulkopoliittinen johto tiesi siitä

  9. 9

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  10. 10

   Valtio huutokauppaa Jari Aarnion omakotitaloa Porvoossa: korkein tarjous noussut vuorokaudessa tuhannesta eurosta yli 260 000 euroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  5. 5

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  6. 6

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  7. 7

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  8. 8

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  9. 9

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  10. 10

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää