Hyvinvointi

Yhä useamman vauvan kielijänne katkaistaan, vaikka leikkauksen hyödyistä on vain vähän tietoa

Kireä kielijänne voi johtaa imetysongelmiin ja äännevirheisiin, ja sen takia se voidaan katkaista. Muuta tieteelliseen näyttöön perustuvaa syytä ei ole.

Vauvoille ja leikki-ikäisille lapsille tehtävät kireän kielijänteen leikkaukset ovat yleistyneet merkittävästi niin maailmalla kuin Suomessa. Vaiva itsessään ei ole kuitenkaan lisääntynyt.

Kielen alla sijaitsevan kielijänteen leikkauksia tehdään paljon, vaikka tieteellistä tutkimusnäyttöä hyödyistä on sangen vähän, kirjoittaa neljä lääkäriä Lääkärilehdessä. Tiedossa on, että vauvoilla kireän kielijänteen leikkaaminen voi auttaa imetysongelmiin, ja leikki-ikäisellä lapsella toimenpiteestä voi saada apua erilaisiin äännevirheisiin. Kielijänteen katkaisu ei itsessään korjaa äännevirheitä, mutta se mahdollistaa kielen paremman liikkuvuuden ja näin ollen paremman puheterapian. Siitä voi olla apua esimerkiksi r-vian hoidossa.

Kireän kielijänteen diagnostiikka- ja hoitokäytännöt ovat muuttuneet. Sitä, ovatko ne muuttuneet huonompaan vai parempaan suuntaan, ei kukaan vielä tiedä.

Vauvan kireän kielijänteen leikkaamista voidaan pitää perusteltuna erityisesti silloin, kun se aiheuttaa äidille imetyskipua.

Kireän kielijänteen katkaisusta liikkuu paljon myös epämääräistä tietoa. Puhutaan, että se auttaisi myös vauvan pulautteluun ja vatsavaivoihin, vaikka tästä ei ole olemassa tutkimusnäyttöä, kertoo Korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri ja dosentti Tuomas Klockars.

Aiheesta on tullut jonkinlainen kuuma peruna sekä lääkäreiden kesken että erilaisilla keskustelupalstoilla.

Kireän kielijänteen lisäksi kireä huulijänne on noussut lääketieteelliseen tietoisuuteen viime vuosina. Vaikka huulijänteen leikkaamisen uskotaan auttavan myös vauvojen imetysongelmiin, ei yhdelläkään tutkimuksella ole osoitettu, että toimenpiteestä olisi hyötyä. Silti kireään huulijänteeseen liittyvät toimenpiteet ovat lisääntyneet.

Huulijänne on ylähuulen sisäpuolelta löytyvä jänne. Sen ulkonäkö riippuu siitä, minkä ikäinen lapsi on.

Keskusteluissa kielijänne ja huulijänne menevät monilla sekaisin, mutta Klockars muistuttaa, että ne ovat kaksi täysin eri asiaa.

Jos kielijänne on poikkeavan kireä, ei kieli pääse liikkumaan suussa normaalisti vaan jänne rajoittaa kielen liikkeitä. Vaivan voi nähdä kurkkaamalla suuhun ja kielen alle. Yksi merkki kireästä kielestä on kielen sydämen muotoinen kärki. Toisaalta kireän kielijänteen ulkonäkö on erilainen eri potilailla.

Vauvoilla kielijänne on hyvin kalvomainen ja ohut, kun taas vanhemmalla lapsella se on paksuuntunut. Tämän vuoksi vauvoille toimenpide on helpompi ja nopeampi. Vanhemmalla lapsella toimenpiteeseen saattaa liittyä myös pelkoa, jonka takia suuri osa toimenpiteistä tehdään yleisanestesiassa, vaikka toimenpide onkin helppo ja nopea.

Kireän kielijänteen katkaisu on toimenpiteenä turvallinen, eikä siitä ole todettu olevan lääketieteellistä haittaa. Ylidiagnostiikka ja -hoitaminen eivät kuitenkaan ole lasten, äitien eivätkä yhteiskunnan etu.

Suurin haitta Klockarsin mukaan on turhan huolen aiheuttaminen vanhemmille.

”Tämä on hirveän herkkä asia ihmisille, kun kyseessä on vastasyntynyt ja imettäminen. Tärkeintä on miettiä, mikä on lapselle ja äidille parasta”, hän sanoo.

”Turha toimenpide on turha.”

Ennaltaehkäisevien toimenpiteiden hyötyä ei kukaan pysty sanomaan, Klockars kertoo.

Kireä kielijänne ei myöskään automaattisesti tarkoita ongelmia imetyksessä tai äänen kehityksessä.

”Se onko toimenpide iso vai pieni ei ole kovinkaan merkityksellistä. Tärkeämpää on se, onko toimenpiteestä hyötyä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kirurgisten toimenpiteiden, vaikka ne olisivat pieniä, pitää pohjautua tutkimusnäyttöön.”

Tutkimustiedon valossa tiedetään, että imetyskipujen vähenemiseen liittyy kielijänteen katkaisun lisäksi aika, imetysotteen parantuminen ja imetysohjaus, Klockars kertoo.

Suurimmalla osalla imetysongelmien taustalla syy on joku muu kuin kireä kielijänne.

”On hyvä muistaa, että tutkimusten mukaan kireä kielijänne selittää vain noin 10–15 prosenttia äidin imettämisongelmista. Todennäköisesti äidit tarvitsisivat enemmänkin imetysohjausta.”

Kireän kielijänteen leikkauksia on tehty jo pitkään, mutta viime vuosina ne ovat dramaattisesti yleistyneet. Yhdysvalloissa on alueita, joissa kireän kielijänteen toimenpiteet ovat viimeisen 10 vuoden aikana kahdeksankertaistuneet. Australiassa taas on alueita, joissa nämä toimenpiteet ovat jopa 30-kertaistuneet.

Lääkärilehden mukaan esimerkiksi Oulun yliopistosairaalassa kireän kielijänteen leikkaukset ovat tuplaantuneet viidessä vuodessa. Viime vuonna kireän kielijänteen diagnooseja tehtiin pelkästään Oulun yliopistosairaalan korva-, nenä ja kurkkutautien klinikalla 79.

Kireään kielijänteeseen liittyvien toimenpiteiden lisääntymiseen Klockars on itsekin kiinnittänyt huomiota työskennellessään julkisella puolella.

”Olemme huomanneet merkittävän kasvun lähetteiden määrissä.”

On myös tiedossa, että maailmalla yksityisen sairasvakuutuksen piirissä olevilla kielijänne katkotaan useammin kuin niillä jotka eivät sen pariin kuulu, Klockars kertoo.

Suomessa tällaista tutkimusta ei ole tehty.

Klockars muistuttaa, että lääketieteellisissä ongelmissa tulisi myös muistaa plasebon vaikutus. Esimerkiksi koliikin hoidossa plasebovaikutus on noin 40 prosenttia, kun vanhemmilta kysytään, auttoiko lääke vatsakipuista vauvaa vai ei.

Oikaisu 10.10. klo 12.30: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, suuri osa vanhempien lasten toimenpiteistä tehdään yleisanestesiassa, ei suurin osa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  8. 8

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  9. 9

   Mies pahoinpiteli satunnaisen vastaantulijan kuoliaaksi kadulla: Tekijä ei muista itse mitään, tuomittiin 4,5 vuodeksi vankilaan

  10. 10

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää