Hyvinvointi

Raskautta toivovan ei kannata ryhtyä rajulle laihdutuskuurille – Asiantuntija kertoo, minkälaista ruokaa kannattaa syödä, jos toivoo lasta

”Rajulle laihdutuskuurille ei missään nimessä kannata ryhtyä, jos toivoo raskautta. Suuri painon pudotus on valtava stressi keholle”, sanoo ravitsemusgenetiikan dosentti Tiina Jääskeläinen.

Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Ravitsemusgenetiikan dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Tiina Jääskeläinen:

”Tutkimuksista tiedetään, että naisen ylipaino vaikeuttaa lapsensaantia. Se heikentää mahdollisuuksia tulla raskaaksi kotikonstein mutta myös lapsettomuushoitojen avulla.

Tähän on monia syitä. Ylipaino aiheuttaa muun muassa hormonaalisia muutoksia, jotka voivat johtaa siihen, että kohdun limakalvon rakenne muuttuu, kuukautiset ovat epäsäännölliset tai munasolut eivät kypsy ja irtoa normaalisti. Yksi mekanismi näiden taustalla on ylipainosta aiheutuva insuliiniresistenssi.

Ylipaino voi olla yhteydessä myös lapsettomuutta selittävään munasarjojen monirakkulaoireyhtymään.


Ei ole olemassa tiettyä painoindeksin lukua, jonka jälkeen ylipaino alkaa haitata lapsensaantia. Se kuitenkin tiedetään, että mitä korkeampi naisen painoindeksi on, sitä enemmän on vaikeuksia tulla raskaaksi.

Julkisen terveydenhuollon puolella ei pääse lapsettomuushoitoihin, jos painoindeksi on yli 35. Se on vaikean ylipainon raja ja tarkoittaa esimerkiksi 165-senttisellä naisella yli 96 kilon painoa. Kun painoindeksi ylittää 35:n, lapsettomuushoitojen tulokset ovat huonoja, ja raskauden riskit lisääntyvät merkittävästi.

 

Yleensä jo 5–10 prosentin painonpudotus normalisoi hormonitoimintaa.

Painon pudottamisella näyttäisi olevan merkittäviä vaikutuksia raskauden onnistumiseen. Tämä ei tarkoita, että pitäisi laihtua rippikoulumittoihin vaan yleensä jo 5–10 prosentin painonpudotus normalisoi hormonitoimintaa.

Tutkimuksissa on havaittu myös, että ruokavalion korjaaminen terveellisemmäksi voi laittaa raskauden alulle, vaikka paino ei edes putoa.

Aihetta tutkitaan koko ajan enemmän, mutta jo nyt on näyttöä siitä, että esimerkiksi niin sanotun Välimeren ruokavalion noudattaminen on yhteydessä parantuneeseen hedelmällisyyteen, myös normaalipainoisilla.

Eräässä tutkimuksessa naisten mahdollisuudet tulla raskaaksi paranivat jopa 40 prosenttia, kun he alkoivat noudattaa ruokavaliota, jossa on pehmeitä rasvoja, paljon kalaa, kasviksia ja palkokasveja.

Tämä ei tarkoita, että kannattaisi alkaa kaataa oliiviöljyä suuhun. Pohjoismaista ruokavaliota ei ole tutkittu tältä kantilta, mutta uskon, että myös pohjoismaisten ravitsemussuositusten noudattaminen voi edesauttaa raskaaksi tulemista. Siinäkin tärkeässä roolissa on pehmeä rasva, jota saa muun muassa kasviöljyistä eli esimerkiksi rypsiöljystä, kasviöljypohjaisista margariineista ja kalasta.

Myös täysjyväviljan sekä kasvisten, hedelmien ja marjojen osuutta kannattaa lisätä ruokavaliossa, jos yrittää raskautta.

 

Jos on normaalipainoinen ja syö monipuolisesti, on turha alkaa vahtia tarkasti, mitä suuhunsa laittaa.

Aina ruokavalion muutos ei tarkoita valtavaa remonttia, jossa on pistettävä koko elämä uusiksi.

Rotterdamin Erasmus-yliopiston interventiotutkimuksessa hedelmöityshoitojen tulokset paranivat puolen vuoden aikana tehtyjen elämäntapamuutosten avulla jopa 65 prosenttia.

Kiinnostavin tulos oli, että potilaiden ei tarvinnut onnistua kuin yhdessä askeleessa kohti ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota ja raskaaksi tulemisen todennäköisyys koheni.

Nämä askeleet olivat neljän täysjyvävilja-annolsen syöminen päivittäin, pehmeän rasvan osuuden lisääminen, kalan syöminen vähintään kerran viikossa, vähintään kahden hedelmän syöminen päivittäin ja vähintään 200 gramman kasvisannoksen syöminen päivittäin. Lisäksi tutkittavien piti syödä lihaa tai korvaavaa proteiininlähdettä vähintään kolmesti viikossa.

Tutkimus ei tosin kerro tarkasti, kuinka huono tutkittavien ruokavalio on alun perin ollut.

 

Rajulle laihdutuskuurille ei missään nimessä kannata ryhtyä. Suuri painon pudotus on valtava stressi keholle.

Ruokavalion parantamisesta ja laihtumisesta puhuminen voi kuitenkin olla arka aihe raskautta yrittäville. Siitä ei saisi aiheutua turhaa syyllisyyttä.

Jos ihmisellä on esimerkiksi munanjohtimessa rakenteellinen vika, ei ruokavaliolla tietenkään voi vaikuttaa asiaan. Tai jos on normaalipainoinen ja syö monipuolisesti, on turha alkaa vahtia tarkasti, mitä suuhunsa laittaa.

Myöskään yksittäisten ruoka-aineiden varaan ei kannata alkaa laskea. Tiedetään kuitenkin, että raskautta yrittävien naisten on hyödyllistä saada riittävästi foolihappoa purkista ja lisäksi folaattia ravinnosta, jotta estetään sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriö.

Myös d-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia. Mutta tärkeintä on, että ruokavalio on kokonaisuutena kunnossa.

 

Miesten ylipainon tiedetään vaikuttavan esimerkiksi siemennesteen laatuun.

Tärkein sanomani on, että ruokavalion parantamisesta voi olla apua raskaaksi tulemisessa, mutta millekään rajulle laihdutuskuurille ei missään nimessä kannata ryhtyä. Ei, vaikka houkutus tällaiseen olisi suuri, jos lasta ei kuulu.

Raju painon pudotus on nimittäin keholle valtava stressi, ja sillä voi olla vaikutuksia syntyvään lapseen, jos raskaus onnistuu.

Paljon turvallisempaa on korjata elämäntapoja siten, että niitä voi noudattaa pysyvästi. Näin paino todennäköisesti laskee, ja lisäksi pelkkä hyvien ruoka-aineiden osuuden lisääminen ruokavalioon voi auttaa raskaaksi tulemisessa.

Ylipaino ei ole vain naisten ongelma raskautta yrittäessä. Miesten ylipainon tiedetään vaikuttavan siemennesteen laatuun ja siittiöiden määrään.

Näyttäisi siltä, että pehmeän rasvan saanti on tärkeää miehillekin. Kova rasva näyttää puolestaan heikentävän siemennesteen laatua.

Toivon, että raskautta yrittäville olisi tulevaisuudessa tarjolla kohdennettua ravitsemusneuvontaa, jos epäillään, että ylipaino tai puutteellinen ravitsemus vaikuttaa raskaaksi tulemiseen. Ettei käy niin, että ihmiset jäävät ilman kunnollisia ohjeita, vaikka tietoa ja apua on olemassa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta palautettu irakilaismies surmattiin Bagdadissa – Suomi rikkoi ihmisoikeus­sopimusta, linjasi EIT

  2. 2

   Yhden tv-historian pitkäikäisimmän tv-ohjelman tulevaisuus on vaakalaudalla, saippuasarjan kaikkien näyttelijöiden sopimukset purettiin

  3. 3

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  4. 4

   Sähköpotkulautojen synkkä saldo Helsingissä: 400 potilasta sairaaloissa, yhdeksän aivovammaa

  5. 5

   Espoolainen taloyhtiö säästää maalämmön avulla 30 000 euroa vuodessa – myös aurinkoenergialla voidaan päästä kymppitonnien säästöön

  6. 6

   Sarjamurhaaja Fritz Honkasta kertova elokuva on ällöttävä, eikä edes sen teema perustele loputonta raakuudella mässäilyä

  7. 7

   ”Vakavan pohdinnan paikka”, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo Suomen saamasta ihmisoikeus­tuomiosta

  8. 8

   Helsingin valtuuston vasen laita tuohtui: Vapaavuori yrittää viedä budjettivallan puolueilta

  9. 9

   Aki Palsanmäen elämä muuttui, kun hänen pihalleen käveli kaksi miestä ja yhtäkkiä hänestä tehtiin koko Suomen huutokauppakeisari

  10. 10

   200 miljardiin kasvanut kansallisaarre ei olekaan pyhä – Mitä tapahtuu, jos hallitus kajoaa suomalaisten eläkesäästöihin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  2. 2

   Järvenpinta alkoi nousta selittämättömästi Kauniaisissa: Sitten poisto-ojasta löytyi huolellisesti ladottu kyhäelmä

  3. 3

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  4. 4

   Omistajaohjaus­ministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokra­työvoiman käytön lakon ajaksi – ”Tässä ovat menneet puurot ja vellit pahasti sekaisin”, kommentoi Paltan toimitusjohtaja

  5. 5

   Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

  6. 6

   Yhden tv-historian pitkäikäisimmän tv-ohjelman tulevaisuus on vaakalaudalla, saippuasarjan kaikkien näyttelijöiden sopimukset purettiin

  7. 7

   Nouseva merenpinta uhkaa rikkoa Yhdysvaltojen kasaaman ydinjätehaudan Tyynellämerellä

  8. 8

   200 miljardiin kasvanut kansallisaarre ei olekaan pyhä – Mitä tapahtuu, jos hallitus kajoaa suomalaisten eläkesäästöihin?

   Tilaajille
  9. 9

   Sähköpotkulautojen synkkä saldo Helsingissä: 400 potilasta sairaaloissa, yhdeksän aivovammaa

  10. 10

   ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  10. 10

   Posti pyrkii saamaan joulukortit ja -paketit perille, vaikka lakko kestäisi neljä viikkoa – HS kokosi vastauksia lakkoon liittyviin keskeisiin kysymyksiin

  11. Näytä lisää