Hyvinvointi

Tutkijat lisäsivät hiirten ruokaan puolukkajauhetta, ja niiden lihominen hidastui selvästi – ”Tulos oli niin hämmentävän hyvä, ettei sitä aluksi meinannut uskoa”

Puolukka ehkäisee elimistön matala-asteista tulehdusta ja voi sitä kautta auttaa painonhallinnassa. Kokeellisessa lihavuusmallissa puolukka vähensi haitallisen sisäelinrasvan määrää ja ehkäisi lihomista.

Puolukan lisääminen ruokavalioon alentaa veren rasva-arvoja sekä verensokeria ja vaikuttaa elimistön tulehdustilaan.

Tampereen yliopiston immunofarmakologian tutkimusryhmä havaitsi tutkimuksissaan yllättävän tuloksen, jonka mukaan puolukan lisääminen ruokavalioon voi auttaa painonhallinnassa sekä ehkäistä lihavuuden aiheuttamia haitallisia muutoksia.

Tutkijat lisäsivät puolukkajauhetta hiirten ruokavalioon lihavuusmallissa ja seurasivat sen vaikutuksia.

”Tulos oli niin hämmentävän hyvä, ettei sitä aluksi meinannut uskoa”, kertoo farmakologian professori Eeva Moilanen.

Runsasrasvainen ruokavalio nostaa hiirten painoa. Myös sisäelinrasvan määrä lisääntyy ja maksa rasvoittuu. Lisäksi se nostaa verensokeria ja haitallisen kolesterolin määrää. Hiirille kehittyy metabolinen oireyhtymä (MBO) samaan tapaan kuin ihmisille, jotka syövät paljon tyydyttyneitä rasvoja.

Tässä tutkimuksessa puolukka esti rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa painon nousua ja haitallisen sisäelinrasvan kertymistä.

Yhdelle joukolle hiiriä syötettiin kuusi viikkoa runsasrasvaista rehua, jossa oli 20 prosenttia puolukkajauhetta. Rehun kokonaisenergiasta rasvaa oli 46 prosenttia. Toinen ryhmä sai runsasrasvaista rehua ilman puolukkaa, ja kolmannen ryhmän rehussa rasvaa oli vain kymmenen prosenttia kokonaisenergiasta. Muiden ravintoaineiden ja ravintokuidun määrät eri ryhmien välillä olivat yhtä suuret.

Puolukkaryhmän hiiret söivät yhtä paljon kuin runsasrasvaista kontrollirehua saaneet hiiret.

Hiirten painoa ja ruoankulutusta seurattiin viikoittain. Kokeen päätyttyä määritettiin hiirten painon kehityksen lisäksi sisäelinrasvan määrä, veren rasva- ja sokeriarvot sekä useita tulehdustekijöitä.

Puolukkaryhmässä hiirten paino nousi neljänneksen vähemmän kuin rasvaista rehua saaneiden hiirten ryhmässä. Myös haitallisen sisäelinrasvan määrä oli puolukkaa saaneilla hiirillä pienempi kuin rasvaista rehua saaneilla hiirillä.

Puolukan lisäämistä ihmisten ruokavalioon ei tutkittu. Tuore tutkimustulos kuitenkin vahvistaa muun muassa huhtikuun lopussa julkaistun jutun tietoja. HS kirjoitti puolukan terveysvaikutuksista otsikolla Suomen metsissä kasvaa ihmemarja puolukka, joka paljastuu jatkuvasti terveellisemmäksi ja terveellisemmäksi. Puolukka sisältää erilaisia polyfenoliyhdisteitä, joiden tiedetään olevan hyödyllisiä terveydelle monella tapaa. Sen on esimerkiksi havaittu olevan tehokas keino karieksen aiheuttajabakteerin ja hiivatulehduksia aiheuttavan candidan hävittäjäksi. Eikä puolukan lisäämisessä ruokavalioon tiedetä olevan terveysriskejä.


Eeva Moilasen mukaan puolukkaryhmän hiirten kolesteroli- ja verensokeriarvot olivat samalla tasolla kuin vähärasvaisella ruokavaliolla olleiden hiirten.

”Puolukka ehkäisi lihavuusmallissa selvästi verensokerin, kolesteroliarvojen ja tulehdustekijöiden nousua”, hän sanoo.

Vaikka kyseessä on kokeellinen malli, Moilanen pitää tulosta erittäin lupaavana. Hän uskaltaa suositella puolukkaa osaksi terveellistä ruokavaliota siitäkin huolimatta, ettei vielä tarkkaan tiedetä, mitkä puolukan yhdisteet selittävät havaittuja vaikutuksia, eikä sitäkään, mikä määrä puolukkaa pitäisi syödä.

Ainakin puolukan sisältämät flavonolit ja resveratroli näyttäisivät ehkäisevän elimistön matala-aseteista tulehdusta. Matala-asteisesta tulehduksesta voit lukea lisää tästä tiistaina julkaistusta jutusta.

Moilasen mukaan puolukan terveyttä edistäviin ominaisuuksiin voi vaikuttaa myös puolukan kasvupaikka. Tästä syystä on kiinnostavaa tutkia nimenomaan pohjoisen Suomen marjoja.

”Puolukan fenolisten yhdisteiden koostumukseen näyttävät vaikuttavan kasvupaikan valon määrä ja kasvuolosuhteet”, Moilanen kertoo.

Jatkotutkimuksissa on tarkoitus selvittää tarkemmin, mitkä puolukan yhdisteet eniten vaikuttavat rasva-aineenvaihduntaan. Eeva Moilasen mukaan samoja asioita olisi myös kiinnostavaa tutkia ihmisillä. Se on kuitenkin vaikeampaa, koska ihmisten elämässä on paljon enemmän vaihtuvia tekijöitä kuin kokeellisissa malleissa.

Esimerkiksi ruokapäiväkirjaa pitävä ihminen alkaa helposti kiinnittää muutenkin huomiota terveisiin elintapoihin, esimerkiksi lisätä liikuntaa tai vähentää alkoholin käyttöä. Näistä sinänsä hyödyllisistä muutoksista voi muodostua koeasetelmaa sekoittavia tekijöitä. Tutkimusryhmä aikoo joka tapauksessa Moilasen mukaan jatkaa tutkimuksia sekä kokeellisissa malleissa että ihmisillä.

Toisaalta puolukkaa voi kuka tahansa huoletta kokeilla jo nyt, koska kyseessä ei ole mikään uusi rohdos, vaan tuttu ja turvallinen kotimainen marja. Moilanen kannustaa ottamaan syksyn puolukkasadon käyttöön ja osaksi säännöllistä ruokavaliota.

Puolukkatutkimusta rahoitti Euroopan unionin Euroopan aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä -ohjelma. Yhteistyökumppaneina tutkimuksessa olivat Forest of Lapland, Kiantama Oy ja Lapin Panimo.

Eeva Moilanen sekä hankkeessa mukana olevat filosofian tohtori Mari Hämäläinen ja Kiantama Oy:ssä työskentelevä elintarviketieteen maisteri Riitta Ryyti esittelivät tutkimusta tiistaina 5. marraskuuta Kajaanissa järjestetyssä valtakunnallisessa Luonnontuotealan tutkimusseminaarissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Presidentti Niinistöltä selvä kanta al-Holin tilanteeseen: ”Lapsia tulee auttaa, sama velvoite ei ulotu äiteihin”

  3. 3

   Viron sisäministeri kutsui pääministeri Sanna Marinia ”myyjätytöksi”, pääministeri Ratas kiirehti kehumaan yhteistyötä Suomen kanssa

  4. 4

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  5. 5

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  6. 6

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  7. 7

   HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

  8. 8

   ”Olen ihan samalla viivalla homoseksuaalien kanssa Jumalan edessä omien syntieni kanssa”, sanoo Päivi Räsänen kirkkoa pelkäävälle homopapille

  9. 9

   Helsingin Töölöön on todennäköisesti nousemassa jättiareena: ratkaisevat päätökset tiistaina

  10. 10

   HS-analyysi: Nuorten ja päättäjien välinen kuilu oli Madridin ilmasto­kokouksessa niin syvä, että jopa neuvottelijoita nolotti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  4. 4

   HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

  5. 5

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  6. 6

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  7. 7

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  8. 8

   Osakesäästötilien pitäisi muuttaa suomalaiset sijoittajiksi, ja nyt niitä voi avata – HS kokosi tilin plussat ja miinukset

  9. 9

   Nuori virolaisnainen pantiin katsomaan 224 näytelmää vuodessa, jotta selviäisi, mitä teatteri tekee ihmiselle

  10. 10

   Suomi mainittu, pienellä kuin kärpäsenkakka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  9. 9

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää